کد خبر: 12109910551
راه و مسکنروزنامه

جزئیات تسهیلات مصوب برای ساخت مسکن کارگران و بازنشستگان

معاون وزیر کار از تسهیلات متعدد در نظر گرفته‌شده برای ساخت مسکن در طرح اقدام ملی برای اقشار کارگری و بازنشستگان خبرداد و اعلام کرد بیش از ۶۰ هزینه ساخت مسکن ملی به صورت تسهیلات ویژه دیده‌شده است.

به گزارش مهر، ابراهیم صادقی‌فر، معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جلسه شورای هماهنگی مدیران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و دستگاه‌های تابعه که در اداره کل تأمین اجتماعی غرب تهران بزرگ برگزار شد، درباره آخرین وضعیت طرح و برنامه‌های مرتبط با مسکن کارگری اظهار کرد: کارگران و جامعه هدف این وزارتخانه عموماً از ضعیف‌ترین اقشار از نظر اقتصادی هستند و از این حیث باید طرح‌های هدفمند و مفیدی برای تأمین مسکن ارزان‌قیمت برای آنها داشته باشیم.

وی افزود: بر اساس آخرین مطالعات صورت‌گرفته با فرض ثابت ماندن قیمت مسکن، ۱۱۴ سال طول می‌کشد که یک کارگر که در دهک اول تا سوم جامعه قرار دارد، بتواند برای خودش ۶۰ متر مسکن تهیه نماید و این مساله نشان‌دهنده اهمیت اجرای طرح‌های حمایتی در این زمینه است.

وی با تاکید بر اینکه نخستین اولویت بر اساس شرایط یادشده و البته پس از شغل، تأمین مسکن است، اظهار کرد: وزارت راه و شهرسازی همه تلاش و اهتمامش را روی تولید مسکن ارزان‌قیمت قرار داده و در این زمینه بسیار جدی است، اما قیمت مسکن از نیمه دوم سال گذشته تاکنون رشد بی‌سابقه‌ای داشته و امکان خرید مسکن برای بسیاری از اقشار کمتر برخوردار جامعه را به آرزویی تبدیل کرده است.

۵۰ درصد متقاضیان مسکن ملی کارگر هستند

معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه وزارت راه و شهرسازی همه امکانات خود و دیگر وزارتخانه‌ها و دستگاه‌ها را برای ساخت و تأمین مسکن برای اقشار مختلف مردم بسیج کرده است، اعلام کرد: در حال حاضر وزارت راه و شهرسازی؛ ساخت مسکن را در تهران و سایر شهرستان‌ها کلید زده که بر اساس آخرین آمار از این میزان حدود ۵۰ درصدش به قشر کارگری اختصاص پیدا کرده است و در صورت اجرایی شدن این طرح که همان طرح اقدام ملی مسکن نام دارد، اتفاقات و تحولات بزرگی رقم خواهد خورد.

صادقی‌فر اضافه کرد: در این زمینه ثبت‎نام در چندین مرحله برای ساخت مسکن ملی و شناسایی متقاضیان در حوزه مسکن ملی و مسکن استیجاری انجام شده که بر عهده وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی است. همچنین مقرر شد از همان تسهیلاتی که سایر اقشار استفاده می‌کنند نیز جامعه کارگری و بازنشستگان بتواند بهره‌مند شود.

جزئیات تسهیلات پیش‌بینی‎شده برای مسکن کارگران و بازنشستگان

وی ادامه داد: در همین راستا یکصد میلیون تومان تسهیلات %۱۸، ۱۰ ساله برای تأمین هزینه ساخت مسکن در نظر گرفته شده است که البته در حال حاضر برای کمتر شدن درصد کارمزد این تسهیلات در حال بررسی در جلسه شورای عالی مسکن هستیم. از سوی دیگر مراحل پنج‌گانه‌ای برای پرداختی وجود دارد که در هر یک از این مراحل ۵ قسط ۴۰ میلیون تومانی پرداخت می‌کند و در سقف یکصد متر مسکنش ساخته شده و آن را تحویل می‌گیرد.

به گفته معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، قیمت هر متر مسکن در طرح اقدام ملی برای برخی مناطق که قیمت زمین بالاتر است، حدود ۳ میلیون تومان و در بسیاری مناطق قیمت پایه ۲.۶ میلیون تومان است. همچنین ۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان تسهیلات برای این طرح از طریق بانک توسعه تعاون تامین‌اعتبار کرده است که به مسکن کارگری تعاونی اختصاص پیدا خواهد کرد که در بازه زمانی ۳ ساله پرداخت خواهد شد.

صادقی‌فر افزود: در بودجه سازمان تأمین اجتماعی هزار میلیارد تومان دیده شده که قرار شد در بانک رفاه این عدد به صورت قرض‌الحسنه تخصیص پیدا کند که البته مبلغی را نیز بانک رفاه به آن اضافه خواهد کرد و در اختیار گروه‌های کارگری و بازنشسته‌ها قرار خواهد گرفت. البته بازنشستگان به غیر از تسهیلات یادشده می‌توانند برای پرداخت یکی از اقساط ۶ ماهه ۴۰ میلیون تومانی طرح اقدام ملی مسکن، یک تسهیلات ۳ ساله و با بهره %۱۰ دریافت کنند. از سوی دیگر کارکنان وزارت تعاون، کار، و رفاه اجتماعی و سازمان‌های تابعه و گروه‌های هدف خاص مانند سازمان بهزیستی می‌توانند تسهیلات ۳۰ میلیون تومانی %۴ و ۵۰ میلیون تومان %۱۰ دریافت نمایند. با این حساب حدود %۶۰ هزینه ساخت یک واحد مسکونی تسهیلات به کسانی که فرم جیم سبز دارند، داده خواهد شد.

وام مسکن بازنشسته‎ها را ندادند

این در حالیست خبرگزاری ایسنا در گزارشی نوشت که با وجود تکلیف قانون بودجه از سال گذشته برای پرداخت ۴۰ هزار فقره تسهیلات مسکن برای بازنشسته‌ها، این پرداخت صورت نگرفته است.

در قانون بودجه ۱۳۹۸ بانک مسکن موظف شد که با استفاده از منابع حاصل از بازگشت اقساط مسکن مهر، ۴۰ هزار فقره تسهیلات مسکن به بازنشستگانی که حداقل پنج سال از بازنشسته شدن آنها گذشته و در ۱۰ سال گذشته خود و همسرانشان فاقد واحد مسکونی بوده و از تسهیلات خرید یا ساخت مسکن استفاده نکرده‎اند، بدون نیاز به سپرده‎گذاری پرداخت کند.

نرخ سود این تسهیلات در تهران ۹ درصد، مراکز استان‎ها هفت درصد و سایر شهرها و روستاها تا چهار درصد تعیین شده بود و شامل تمامی بازنشستگان اعم از کشوری، لشگری و تامین اجتماعی که مستمری بازنشستگی آنها کمتر از سه میلیون تومان در ماه بود، می‎شد.

وزارت تعاون اعلام نکرد، وام اجرایی نشد

این در حالی است که بررسی گزارش تفریغ بودجه ۱۳۹۸ اعلامی از سوی دیوان محاسبان نشان می‎دهد این تکلیف قانونی اجرا نشده و دلیل آن به عملکرد وزرات کار، تعاون و رفاه اجتماعی بر می‎گردد.

آنچه در گزارش تفریغ بودجه سال گذشته آمده از این حکایت دارد  که هیات وزیران در ۴ دی ماه ۱۳۹۸بنا به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه آئین‎نامه مربوطه را تصویب و ابلاغ کرده  و توسط کمیسیون اعتباری بانک مرکزی به بانک مسکن جهت اجرا ابلاغ شده است.

اما باید وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نسبت‎های مربوط به پرداخت تسهیلات به مشمولان صندوق‎های بازنشستگی را تعیین و به بانک مسکن اعلام می‎کرده است که گزارش دیوان محاسبات نشان از اقدام نکردن این وزارتخانه در این باره دارد.

بر این اساس بانک مسکن نیز امکان اجرای تکلیف قانون برای پرداخت تسهیلات مسکن به بازنشستگان را نداشته است.

این در حالی است که در قانون بودجه سال جاری مجددا این تکلیف تکرار شد و در تبصره (۱۶)  بانک مسکن موظف است از محل منابع ناشی از اقساط مسکن مهر ۴۰ هزار فقره تسهیلات مسکن به بازنشستگانی که حداقل پنج سال از بازنشسته شدن آنها گذشته و در ۱۰ سال اخیر خود و همسرشان واحد مسکونی نداشته‌اند و از محل تسهیلات خرید یا ساخت مسکن هم استفاده‌ای نکرده‌اند، بدون نیاز به سپرده‎گذاری پرداخت کند.

اینکه با گذشت ۱۰ ماه از اجرای قانون بودجه ۱۳۹۹، چه اقدامی در رابطه با پرداخت تسهیلات مسکن بازنشسته‎ها براساس این تکلیف قانونی صورت گرفته موضوعی است که باید دستگاه‎های مربوطه از جمله بانک مسکن و وزارت تعاون در مورد آن گزارشی ارائه کنند.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا