سخنگوی وزارت خارجه گفت: یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس میزبان مذاکرات آتی ایران و کشورهای ۱+۵ خواهد بود و طی روزهای آتی و در همین هفته این ملاقات انجام خواهد شد.
اقتصادآنلاین؛ سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری هفتگی در مورد سفر الکاظمی گفت: سفر الکاظمی از پیش برنامه ریزی شده بود و هم در چارچوب منطقهای و هم دو جانبه بود.
در این سفر هم موضوعات اقتصادی توافقاتی صورت گرفت و مراودات مردمی صحبت شد. یکی از ابعاد این سفر نقشی است که عراق در گفتگوی ایران و عراق بازی میکند ما از نقش عراق در این میان تقدیر میکنیم.
وی افزود: بر اساس آنچه که شنیدهایم عربستان قصد دارد در سطح دیپلماتیک مراوداتی انجام شود. قرار است سفرهایی در موضوعات فنی برای بررسی سفارتخانه ها در روزهای آتی انجام شود.
خطیب زاده در ادامه نشست در مورد مکان و زمان شروع مذاکرات آتی برای احیای برجام بیان کرد: هم زمان آن قطعی شده و هم مکان قطعی است. یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس میزبان خواهد بود و طی روزهای آتی و در همین هفته این ملاقات انجام خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: آقای بورل تلاش بسیاری برای گفتگوها و ادامه مذاکرات داشت، امیرعبداللهیان پیشنهاد کرد که بورل به ایران بیاید تا در تهران پاسخهای احتمالی آمریکا تا آن زمان را بررسی کنند.
وی افزود: گفتگوهای مفصلی در ایران با آقای بورل انجام شد. بورل اعلام کرد که آمریکا تعهد داده است که به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ عمل و انتفاع ایران را تضمین میکند. امیرعبداللهیان و بورل گفتوگوهای خصوصی یک ساعتهای با حضور معاونان داشتند و درباره ابعاد مختلف ادامه مذاکرات صحبت کردند.
در اینکه در محتوا و در شکل در هر دو موضوع توافقاتی شده است را میتوانم تأیید کنم. اما اینکه براساس برنامه پیش بینی شده آمریکاییها در عمل از میراث ترامپ عبور کنند را باید دید.
او در ادامه بیان کرد: ما با قاطعیت و جدیت این مذاکرات را با فرض عدم اعتماد قطعی با طرف آمریکایی جلو بردیم. بزرگترین تضمین برای ملت ما توانمندیهای خودشان است.
خطیب زاده تصریح کرد: طرف مقابل یک بار خروج انجام داد و دید در هیچ حوزه ای یک گام عقب نمینشینیم و میتوانیم قدمهای بیشتری برداریم.
اگر امروز قدمهای بیشتری برنمیداریم از باب نخواستن است نه نتوانستن. البته تضامین مختلف هم در این توافق دیده شده که ما درباره آنها حساس هستیم و اینها باید جمع بندی و نهایی شود.
خطیب زاده در ادامه گفت: آنچه در مذاکرات آتی در چند روز آینده انجام میدهیم درباره ابعاد هستهای نیست و تنها درباره بخشهای اختلافی است که در خصوص چند موضوع باقیمانده در حوزه رفع تحریمهاست و هیچ چیزی به توافقات انجام شده در وین افزوده نخواهد شد و چیزی هم کاسته نخواهد شد.
این مذاکرات صرفا غیرمستقیم است و صرفا درباره موضوعات اختلافی است که در آخرین جلسه وین باقیمانده بود. توپ در زمین واشنگتن است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره نشست بریکس پلاس هم عنوان کرد: بریکس یک پیمان بینالمللی نیست ولی سازوکاری ابتکاری و دارای ابعاد مختلفی است. ۳۰ درصد تولید ناخالص جهانی و ۴۰ درصد جمعیت جهان در حوزه بریکس تعریف میشود.
سال ۲۰۱۵ که بانک پولی بریکس ایجاد شد حرکتی بر خلاف گروه هفت بود. وزیر خارجه ایران درخواست عضویت را اعلام کرده و آیتالله رئیسی در آن شرکت خواهد کرد.
خطیب زاده در مورد محل مذاکرات آتی برجام گفت: در تعیین محل مذاکرات راحتی طرف های مذاکره کننده و میزبان مطرح است. و قرار است در چند موضوع رفع تحریم ها مذاکره کنیم که یک موضوع عادی لجستیکی است و میتواند در هر کشوری انجام شود.
خطیب زاده در مورد مذاکره مستقیم ایران و آمریکا گفت: باید تاکید کنم هیچگونه مذاکره مستقیمی شکل نمی گیرد. آقای بورل و همکارانشان به عنوان واسطه مذاکرات را ادامه می دهند.
وی در پاسخ به سؤالی درباره کنار گذاشته شدن سایر طرفهای برجامی در مذاکراتی که قرار است در یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس برگزار شود، گفت: هیچ کدام از طرفین از مذاکرات کنار گذاشته نشده است.
زمانی که سایر کشورهای ۱+۴ وین را ترک کردند با این موضوع بود که آنچه باید گفته میشد گفته شده و چند موضوع اختلافی بین ایران و آمریکا باقیمانده است.
تسهیل کننده برجام براساس خود برجام اتحادیه اروپاست و بورل جلسهای هم با سفرای سه کشور اروپایی در ایران داشت.
آنچه در حال حاضر اتفاق میافتد ادامه مذاکرات وین است و درباره چند موضوع باقیمانده گفتوگو شود. آنچه صحبت خواهد شد فقط موضوعات رفع تحریمی و اختلافی است که در دوره قبل باقیمانده بود.
خطیب زاده در پایان نشست خبری با خداحافظی از خبرنگاران اعلام کرد این آخرین جلسه ای است که وی در این سمت با آنها سخن خواهد گفت.