راه اندازی نیروگاه خورشیدی در ۷۰ درصد روستاهای استان زنجان
برق مانند بسیاری از اختراعات و اکتشافات بشر، زندگی را برای عموم افراد جامعه تسهیل کرده و روند بسیاری از امور را سرعت بخشیده است به طوریکه امروزه شاید تصور زندگی بدون این انرژی سخت و دشوار باشد.
استفاده از انرژی برق در همه بخشهای خانگی، تجاری، صنعتی، کشاورزی، اداری و عمومی از اهمیت خاصی برخوردار است چراکه زندگی همه افراد به نوعی با این انرژی گره خورده و نبود آن فعالیت های روزمره را با اختلال مواجه می کند. انرژی در توسعه زیرساختهای کشاورزی و مهاجرت معکوس به روستاها نقش مهم و غیر قابل انکاری دارد و همواره مورد توجه است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو(پاون)، شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون همراستا با سایر شرکتهای برق کشور مسیر رشد و ترقی را سپری کرده است و اکنون در مجموع بالغ بر ۵۳۲ هزار مشترک دارد.
در حوزه برق روستایی به برکت جمهوری اسلامی تعداد روستاهای برقدار استان زنجان از ۷ روستا در سال ۱۳۵۷ به ۹۰۸ روستا رسیده است و اکنون استان زنجان بیش از۱۷۳ هزار مشترک روستایی دارد.
برقدار شدن روستاها موجب محرومیتزادیی شده و به سبب افزایش موقعیتهای شغلی به خصوص در حوزه کشاورزی و دامداری به میزان چشمگیری روند مهاجرت معکوس افزایش پیدا میکند. امروزه خوشبختانه ۱۰۰ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان زنجان از نعمت برق برخوردارند.
انرژی سبز در روستاهای سبزبهره گرفتن از انرژیهای تجدید پذیر برای برق رسانی به روستاها یک راهکار پایدار و آینده نگر است؛ استفاده از انرژی تجدیدپذیر در روستاها خصوصا در مناطق دور افتاده و با دسترسی محدود به شبکه برق سراسری یک راهکار مناسب برای برق رسانی محسوب میشود.
این روش نه تنها به کاهش وابستگی به سوخت فسیلی و کاهش انتشار گازهای گلخانهای کمک میکند بلکه میتواند به استقلال انرژی در روستاها نیز منجر شود. با استفاده از پنلهای خورشیدی، آبگرمکن خورشیدی و اجاق های خورشیدی برای پخت و پز میتوان گامی در راستای انرژی سبز برداشت.
شاید با خود بگویید چرا انرژی خورشیدی؟ انرژی خورشیدی منبعی نامحدود و پاک است و هیچگونه آلودگی برای محیط زیست ندارد و در دراز مدت مقرون به صرفه است.
انرژی خورشیدی انعطاف پذیر است و میتوان در مقیاس های گوناگون از آن استفاده کرد. با انرژی خورشیدی روستاها کمتر به شبکه برق وابسته میشوند و این امر موجب افزایش امنیت انرژی و کاهش آسیب پذیری در برابر قطعی برق میشود.
بالغ بر ۷۰ روستای استان نیروگاه خورشیدی نصب کردهاند معاون بهرهبرداری و دیسپاچینگ شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان با اشاره به اهمیت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در روستاها و اینکه بالغ بر ۷۰ روستای استان نیروگاه خورشیدی نصب کرده اند اظهار کرد: برای نیروگاههای کوچک مقیاس تا ۵ کیلووات در روستاها طرحهای حمایتی در قالب تسهیلات کم بهره صورت میگیرد.
عادل کاظمی افزود: طرح حمایتی در راستای توانمندسازی خانواده های کم برخوردار در روستاها است که با احداث نیروگاه مقیاس کوچک علاوه بر ایجاد در آمد پایدار بیست ساله به تولید برق کشور کمک می کند.در این طرح کل هزینه احداث نیروگاه با پرداخت تسهیلات کم بهره تامین میشود و اقساط وام نیز با درآمد حاصل از احداث نیروگاه قابل پرداخت است.
۹۹ درصد روستاهای استان زنجان به کابل خودنگه دار مجهز شدند معاون برنامه ریزی و مهندسی شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان با اشاره به بهسازی روستاها از محل اعتبارات داخلی و عوارض، اظهار کرد: در ۹ ماهه سال جاری ساماندهی در ۴۳ روستای استان زنجان انجام شده است. تعویض چراغهای معیوب، نصب ترانس جهت رفع ضعف ولتاژ، جابهجایی تیرهای وسط معبر، تعویض کنتورهای معیوب روستایی، تعویض تیرهای شکسته، تعویض سیم به کابل خودنگهدار، توسعه شبکه متقاضیان جدید و سرویس و نگهداری تاسیسات موجود از جمله اقدامات انجام شده در روستاها است.
حسین سهیل ادامه داد: احداث ۸۲۳ اصله تیر و برکناری ۲۰۱ اصله تیر سیمانی، نصب ۲ دستگاه ترانس ۱۰۰ کاوا و جابجایی ۱۴ دستگاه ترانس هوایی، احداث شبکه فشار متوسط هوایی ۵.۵ کیلومتر، احداث شبکه فشار ضعیف هوایی ۲۰.۵ کیلومتر، نصب ۸۷۶ شعله چراغ LED، جابجایی تیرهای وسط معبر در ۱۳ روستا، جابجایی ۷۴ اصله تیر، نصب ۲۲۶ اصله تیر، جمع آوری ۱۳۵ اصله تیر، احداث ۵.۶ کیلومتر شبکه ضعیف هوایی، برکناری ۲.۲ کیلومتر شبکه ضعیف هوایی و تامین برق متقاضیان جدید اقداماتی در راستای بهسازی روستا هستند.
وی افزود: شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان دارای ۱۰۱۷۶ کیلومتر شبکه فشار متوسط و ضعیف است و ۹۹ درصد روستاهای شهرستانها به کابل خود نگه دار تبدیل شده و با تبدیل سیم به کابل در چند روستای طارم و با احداث حدود ۲۰ کیلومتر شبکه فشار ضعیف هوایی ، ۱۰۰ درصد تبدیل سیم به کابل خود نگه دار روستاهای استان زنجان انجام میشود.
این مسئول با بیان اینکه انرژی برق یک عنصر حیاتی در حوزه کشاورزی است، تصریح کرد: طبق آمار چاههای برقدار استان تا پایان آبان سال ۱۴۰۳، از ۱۲۸۴۳ حلقه موجود در استان ۷۴۲۹ حلقه برق دار بوده و مصرف انرژی در بخش کشاورزی تا پایان آبان ماه سال ۱۴۰۳، ۶۲۵۱۲۸ مگاوات ساعت محاسبه شده است.
سهیل با بیان اینکه بیش از ۲۰ درصد از برق توزیع شده در سطح استان در بخش کشاورزی مصرف میشود، گفت: برق به عنوان یک زیرساخت اساسی نقش مهمی در تحول کشاورزی دارد و از جمله تاثیرات آن مکانیزاسیون کشاورزی، آبیاری مدرن، تولید محصولات گلخانهای و نگه داری محصولات کشاورزی است.
معاون برنامه ریزی و مهندسی شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان به نقش قابل توجه برق روستایی در امنیت غذایی اشاره و عنوان کرد: کاهش اتلاف محصول با استفاده از فناوری های سرمایشی و بسته بندی، بهبود کیفیت محصولات و امکان کشت محصولات متنوع تر از طریق برق از مزایای برق روستایی در کشاورزی و امنیت غذایی هستند.
روشنایی امید در روستاها توسعه انرژی خورشیدی در روستاهای استان زنجان گامی مهم در جهت بهبود وضعیت برق رسانی، کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی و ارتقا سطح زندگی روستایان بوده است. با توجه به پتانسیل بالای استان در زمینه انرژی خورشیدی و حمایت های دولت، انتظار میرود که در آینده نزدیک شاهد توسعه روز افزون این فناوری در روستاهای استان باشیم.