کد خبر: 051103190359
انرژیصنعت و معدنمدیرعامل آبفای تهران در پاسخ به عصراقتصاد مطرح کرد؛

رفع بحران آب با مشارکت مردم در مدیریت مصرف!

آیدا برخورداری

کمبود آب به یک دغدغه جدی تبدیل شده و مسئولان چاره مدیریت مصرف را در همکاری مردم می‌دانند، مدیرعامل آبفای تهران نیز در پاسخ به سوال عصراقتصاد، گفت: انتظار داریم رسانه‌ها در این مورد کار کنند و فرهنگ مصرف آب را اطلاع‌رسانی کنند تا به حداکثر مدیریت مصرف برسیم.

به گزارش عصراقتصاد، نشست تخصصی «آب و مسئله پایتخت» در حاشیه بیستمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت آب و تأسیسات آب و فاضلاب برگزار شد و محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران، به تشریح چالش‌ها و راهکارهای مدیریت بحران آب در پایتخت پرداخت.

اردکانی با اشاره به افزایش ۳۸ درصدی مشترکین آب و فاضلاب تهران در ۱۰ سال گذشته و کاهش نزولات جوی، وضعیت آبی تهران را بحرانی توصیف کرد. او تاکید کرد که برای جبران ناترازی منابع و مصارف، اقداماتی مانند کاهش برداشت آب از منابع سطحی و استفاده از منابع زیرزمینی در حال انجام است.

وی گفت: در دو سال گذشته، ۸۲ میلیون متر‌مکعب آب از منابع سطحی کمتر برداشت شده است. همچنین، پروژه‌ای به نام “رینگ قمر بنی هاشم” در حال اجراست که امکان انتقال آب بین مخازن و تصفیه‌خانه‌ها را فراهم می‌کند و تاکنون ۱۵۰ کیلومتر از این پروژه به بهره‌برداری رسیده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران بیان کرد: مدیریت مصرف آب نیز از طریق سه جنبه قانونی، ابزار و امکانات و فرهنگ‌سازی در حال پیگیری است. به‌ویژه، نیاز به اصلاح تعرفه‌های آب و استفاده از ابزارهای کاهنده مصرف برای کاهش هدررفت آب احساس می‌شود.

وی افزود: ناترازی در تأمین منابع آب همچنان ادامه دارد و نیاز به طرح‌های بلندمدت و میان‌مدت برای تأمین آب از سایر حوزه‌ها وجود دارد.

اردکانی، در مورد وضعیت تصفیه‌خانه‌های فاضلاب و مدیریت منابع آبی تهران اظهار کرد: هم‌اکنون در تهران ۷۳۰۰ کیلومتر شبکه جمع‌آوری فاضلاب وجود دارد، اما این به معنای پوشش کامل نصب انشعابات فاضلاب نیست و بیش از ۹۰ درصد انشعابات هنوز نصب نشده‌اند.

وی افزود: در حال حاضر، ۸ تصفیه‌خانه فاضلاب در تهران فعال هستند که شامل دو تصفیه‌خانه بزرگ «یاس» و ۶ تصفیه‌خانه محلی می‌شود. این تصفیه‌خانه‌ها سالانه ۳۸۰ میلیون متر مکعب پساب تولید می‌کنند و هنوز ۷۰ میلیون متر مکعب ظرفیت خالی دارند که با نصب انشعابات جدید تکمیل خواهد شد. علاوه بر این، یک تصفیه‌خانه جدید با ظرفیت ۸۵ میلیون متر مکعب نیز در دست احداث است که پیش‌بینی می‌شود تا شهریور سال آینده به بهره‌برداری برسد. با بهره‌برداری از این پروژه، ظرفیت جمع‌آوری فاضلاب در تهران به ۵۳۰ میلیون متر مکعب در سال خواهد رسید.

 مدیریت مصرف تنها بر عهده مردم نیست

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران، در پاسخ به سوال عصراقتصاد، مبنی بر اینکه با توجه به تاکید مدیران بر مدیریت مصرف توسط مردم، آیا امکاناتی برای اطلاع شفاف خانوارها از میزان مصرف خود، مانند نصب کنتورهای جداگانه در واحدهای مسکونی، فراهم شده است؟ گفت: این درست نیست که مدیریت مصرف را تنها به گردن مردم می اندازیم. سالانه یک میلیارد متر مکعب آب به شهر تهران توزیع می‌کنیم که تنها ۲۴ میلیون متر مکعب آن مدیریت مصرف شده است. بنابراین هنوز برای مصرف بهینه جا داریم و انتظار داریم رسانه‌ها در این مورد کار کنند و فرهنگ مصرف آب را اطلاع‌رسانی کنند تا به حداکثر مدیریت مصرف برسیم.

وی همچنین درباره کنتورهای جداگانه اظهار کرد: هر کسی که تقاضا داشته باشد و اعلام کند، می‌تواند کنتور واحد خود را دریافت کند. اما این امر مستلزم آن است که مشترکین تاسیسات جدا داشته باشند. در این صورت، امکان دریافت کنتور جدا وجود دارد.

اهمیت استفاده از پساب برای آبیاری فضای سبز

اردکانی در ادامه به اهمیت استفاده از پساب در آبیاری فضای سبز اشاره کرد و گفت: سالانه ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب برای آبیاری فضای سبز در تهران مصرف می‌شود. استفاده از پساب به جای برداشت آب‌های زیرزمینی می‌تواند نقش مهمی در حفظ منابع آبی و کاهش فشار بر ذخایر زیرزمینی ایفا کند.

ممنوعیت ورود اتباع بیگانه به پایتخت برای کاهش مصرف آب

اردکانی در ادامه سخنان خود، به بررسی راهکارهایی برای افزایش منابع آب و کاهش مصارف آن اشاره کرد و افزود: در تهران حدود دو میلیون نفر مهاجرین و اتباع بیگانه وجود دارد که معادل ۱۰ درصد جمعیت کل استان تهران است. این موضوع بر مصرف آب در شهر تأثیر می‌گذارد.

وی گفت: در حال حاضر، متوسط مصرف آب هر شهروند تهرانی ۲۵۰ لیتر در روز است، در حالی که الگوی مصرف تعیین شده ۱۳۰ لیتر برای هر نفر است. این نشان‌دهنده مصرف دو برابری آب نسبت به الگو است.

اردکانی از ممنوعیت ورود اتباع بیگانه به پایتخت به عنوان یک راهکار برای کاهش مصرف آب یاد کرد و گفت: مدیریت مصرف آب با تعیین قیمت تمام شده برای آب و تشویق به مصرف بهینه از دیگر راهکارهای کوتاه مدت کنترل مصرف در تهران است.

وی عدم بارگذاری جدید جمعیتی را به عنوان راهکار دیگری پیشنهاد داد و خاطرنشان کرد: پیشنهاد می‌شود قانونی تصویب شود که هر کسی که جمعیت جدیدی را در تهران مستقر کند، باید در برابر تأمین آب آن جمعیت پاسخگو باشد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران بیان کرد: حدود ۵۵۰ میلیون متر مکعب پساب در استان تهران تولید می‌شود که می‌توان از آن برای آبیاری فضای سبز و کشاورزی استفاده کرد. هزینه‌های مربوط به انتقال پایتخت می‌تواند به اصلاح وضعیت موجود در تهران اختصاص یابد تا این شهر به یک مکان ایده‌آل برای زندگی تبدیل شود.

آینده آب تهران در گروی همکاری

اردکانی در پایان تاکید کرد که مدیریت مصرف آب نیازمند همکاری همه ارکان حکمرانی است و حل مشکلات آب نیازمند توجه ویژه مسئولان و همکاری تمامی نهادها است. او ابراز امیدواری کرد که با انجام این اقدامات، بتوان بحران آب در تهران را مدیریت کرد و شرایط بهتری برای زندگی در این شهر فراهم آورد.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا