کد خبر: 200603172390
جامعه و فرهنگروزنامهسلامت و رفاه

روند کاهشی جمعیت، ایران را پیر کرد

بررسی نرخ جمعیت بیانگر این است که جمعیت کشور طی ۱۰ سال گذشته روند کاهشی را تجربه کرده، میزان نرخ رشد جمعیت کشور در سال ۶۵ حدود ۳.۹ بود اما نرخ کنونی رشد جمعیت به کمتر از یک رسیده است که اگر این روند ادامه داشته باشد ایران به پیرترین کشور دنیا طی سال‌های آینده تبدیل خواهد شد.

به گزارش عصراقتصاد، دکتر محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش‌ پزشکی در آیین افتتاحیه «نشست کشوری سلامت مادران و جوانی جمعیت» که روزگذشته در مرکز قلب و عروق شهید رجایی برگزار شد، اظهار کرد: موضوع سلامت مادران و جوانی جمعیت از اهمیت فروانی برخوردار است. ۷۳ ماده قانونی در ارتباط با موضوع جوانی جمعیت تدوین شده که بخش عمده آن بر عهده وزارت بهداشت است.

وی با بیان اینکه موضوع جمعیت با مسائل متعددی گره‌خورده، افزود: موضوع سلامت مادران و همچنین افزایش جمعیت با مسائل متعددی مانند مسائل اقتصادی، سالمندی، اجتماعی و فرهنگی گره‌خورده است.

وزیر بهداشت با بیان اینکه نظام بهداشتی کشور به واسطه گستردگی این حوزه با مسائل مختلفی مواجه است، افزود: حدود ۷۰ درصد از مشکلات نظام سلامت در خارج از نظام سلامت شکل‌ می‌گیرد. اگر برای حل مشکل به موضوع هم‌افزایی توجه نکنیم، نمی‌توانیم مسائل را حل کنیم.

وی با بیان اینکه موضوع جمعیت یک موضوع ملی است، اظهار کرد: مجموعه نظام کشور باید همگی در کنار یکدیگر قرار گیرند و با نگاه سیستماتیک برای حل مسائل جمعیت عمل کنیم. نگاه به موضوع کاهش جمعیت به صورت سیستماتیک بود اما به خوبی مدیریت نشد. در برهه‌ای از زمان، تصمیم بر این بود که سیاست کنترل جمعیت اجرا شود اما به خوبی اجرا نشد.

وزیر بهداشت با بیان اینکه در حوزه جمعیت دچار چالش هستیم، توضیح داد: تعداد مادران ایرانی کم است و به همین میزان نیز فرزندآوری کاهش می‌یابد. اگر مشکلات جمعیتی را در کانون توجه قرار ندهیم، ایران به پیرترین کشور دنیا طی سال‌های آینده تبدیل می‌شود.

وی با بیان اینکه از منظر سقط جنین دارای آمار خوبی نیستیم، گفت: این موضوع از نظر فقهی، اجتماعی و بهداشتی دارای اهمیت است و باید با اقدامات مساعد از لجام‌گسیختگی این حوزه جلوگیری کنیم.

ظفرقندی با بیان اینکه مجموعه‌های مختلفی مانند رویان در حوزه درمان ناباروری فعالیت می‌کنند، گفت: درمان ناباروری باید به صورت سیستماتیک اجرا شود؛ اقدامات مناسبی برای درمان ناباروری در برخی استان‌ها شکل گرفته اما وضعیت درمان ناباروری در برخی استان‌ها نامساعد است. درمان ناباروری باید به صورت سیستماتیک باشد؛ یعنی اینکه بهورزانی که در روستاها فعالیت می‌کنند تا سطوح بالا برای درمان ناباروری اقدام کنند.

وی با تاکید بر اینکه بررسی نرخ جمعیت بیانگر این است که جمعیت کشور طی ۱۰ سال گذشته روند کاهشی را تجربه کرده، گفت: میزان نرخ رشد جمعیت کشور در سال ۶۵ حدود ۳.۹ بود اما نرخ کنونی رشد جمعیت به کمتر از یک رسیده است.

وی با بیان اینکه با توجه به کاهش نرخ رشد جمعیت کشور باید برای حل مسائل اثرگذار بر افزایش جمعیت اقدام کنیم، افزود: حل بخش عمده‌ای از این مسائل بر عهده وزارت بهداشت است. اقدامات باید به نحوی باشد که به نرخ رشد قابل توجهی دست‌ یابیم.

ظفرقندی ادامه داد: در نظر داریم که یک تولیت قوی، سیستماتیک و همه‌جانبه برای موضوع جوانی جمعیت ایجاد کنیم و این کار را با حمایت رئیس‌جمهور عملیاتی می‌کنیم. اگر بخش‌های اثرگذار در حوزه جمعیت بر اساس ۷۳ ماده قانون جوانی جمعیت به وظایف خود عمل کنند، مشکل جوانی جمعیت در آینده نزدیک برطرف می‌شود.

وی اظهار کرد: وزارت بهداشت با ابعاد مختلفی از سلامت مردم مواجه است. در ارتباط با مسائل مربوط به جمعیت با نمایندگان مجلس و نهادهای مدنی جلساتی برگزار کرده‌ایم. مسائل و مشکلاتی که در این جلسات مطرح شده در کانون توجه قرار گرفته‌اند و برای ارائه راهکار در حال جمع‌بندی هستیم.

ابطال دائم پروانه فعالیت پزشکان درگیر سقط عمدی

همچنین صابر جباری، رییس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت، نیز در ادامه این نشست گفت: میزان سزارین در کشور از سال ۱۳۷۹ که ۳۵ درصد بود، به ۵۶ درصد رسیده است.

وی با اشاره به مخاطرات سزارین برای سلامت مادر و نوزاد، افزود: سزارین را می‌توان یکی از تهدیدهای سلامت مادر و نوزاد دانست.

جباری گفت: وزارت بهداشت به موضوع زایمان طبیعی توجه کرده و تصمیم بر این است که زنان را از سزارین به سمت زایمان طبیعی سوق‌دهیم. با توجه به سیاست‌های تنظیم خانواده طی ۳ دهه گذشته نسبت به ترویج و اطلاع‌رسانی زایمان طبیعی به خوبی عمل نکرده‌ایم.

وی افزود: موضوع سقط عمدی جنین، یکی دیگر از چالش‌های جوانی جمعیت است که باید مورد توجه قرار گیرد. بر همین اساس، در قانون جوانی جمعیت، مجازات‌هایی در نظر گرفته شده است که از جمله آنها، ابطال دائم پروانه فعالیت پزشکانی است که درگیر سقط عمدی هستند.

رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت در ادامه گفت: بررسی‌ها بیانگر این است که کاهش نرخ باروری در کشور متوقف شده است.

نقش متخصصان زنان در حوزه «جمعیت» انکارناپذیر است

در ادامه همایش، دکتر حسین فرشیدی معاون بهداشت وزارت بهداشت، افزود: نقش متخصصان زنان در حوزه جمعیت انکارناپذیر است. وزارت بهداشت، پیش از بارداری تا تولد فرزند با موضوع جمعیت در ارتباط است و این موضوع در نظام بهداشتی قابل مشاهده است.

وی با بیان اینکه بسیاری از اموری که در جهت تحقق خواسته و مطالبه مقام معظم رهبری در خصوص افزایش جمعیت نقش دارند بر عهده وزارت بهداشت است، گفت: فرصت خوبی در دولت ایجاد شده است؛ چرا که شخص اول قوه مجریه یعنی دکتر پزشکیان با مسائل و مشکلات نظام سلامت آشنا است.

معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه خواهان غرق‌شدن در مواد قانونی نیستیم، افزود: فقط نباید به تصویب قانون و مواد قانون محدود شویم بلکه باید با اقدامات خود نشان دهیم که خواهان اجرای امور هستیم.

بانکی‌پور: در بهار امسال نرخ موالید در ۱۵ استان کشور افزایش یافته است

امیرحسین بانکی‌پور فرد، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز در ادامه این مراسم، اظهار کرد: حدود ۲ سال از زمان اجرای قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» می‌گذرد اما طی این مدت به دستاوردهای بزرگی نائل آمده‌ایم. بررسی‌ها بیانگر این است که سیاست‌های جمعیتی به سرعت اثرگذار نیستند اما قانون جوانی جمعیت و اجرای آن اثرگذار بوده است.

رئیس کمیسیون مشترک جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در مجلس یازدهم با بیان اینکه طی مدت زمان اجرای قانون جوانی جمعیت با مسائل مادی دست و پنجه نرم می‌کردیم، گفت: اگرچه مسائل مادی بر افزایش جمعیت اثرگذار است اما این مسائل سبب جلوگیری از تاثیرگذاری قانون حمایت خانواده و جوانی جمعیت نشده است.

نماینده مردم اصفهان در مجلس دوازدهم با بیان اینکه قانون «تنظیم خانواده» در دهه ۷۰ اجرایی شده، افزود: قانون تنظیم خانواده در سال ۷۲ تصویب و اجرا شد. تصویب و اجرای قانون تنظیم خانواده سبب بروز مشکلات جمعیتی شده که با آن مواجه هستیم.

بانکی‌پور ادامه داد: نرخ باروری از سن ۱۵ تا ۴۹ سالگی محاسبه می‌شود، بررسی‌ها بیانگر این است که میزان مادران ۱۵ تا ۴۹ ساله نه تنها کاهش یافته بلکه افزایش یافته است. اگرچه روند مادرانه ۱۵ تا ۴۹ ساله سیر صعودی دارد اما عدد و رقم مربوط به آنها واقعی نیست. منظور از واقعی بودن عدد این است که گروه سنی مادران ۱۵ تا ۴۹ ساله بر میزان افزایش نرخ جمعیت چندان اثرگذار نیستند و گروه اصلی مادران ۲۵ تا ۳۹ ساله هستند.

رئیس کمیسیون مشترک جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در مجلس یازدهم اظهار کرد: میزان موالید کشور از سال ۹۴ روند کاهشی داشته، یک میلیون و ۵۸۰ هزار تولد در سال ۹۴ گزارش شده که این میزان به یک میلیون و ۴۰ هزار رسیده است‌ آمار و ارقام بیانگر این است که حدود یک سوم تولد سالانه کاهش یافته است.

بانکی‌پور گفت: پس از اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت شاهد تغییر در الگوی باروری کشور هستیم، از سال ۹۴ تا زمان آغاز قانون جوانی جمعیت، میزان نرخ بارداری کشور حدود ۲۰ درصد کاهش یافته بود اما بر اساس آمار منتشر شده در بهار امسال میزان نرخ موالید در ۱۵ استان کشور افزایش یافته است.

رئیس کمیسیون مشترک جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در مجلس یازدهم افزود: الگوی فرزند سوم به میزان ۹ درصد، الگوی فرزند چهارم به میزان ۲۸ درصد، الگوی فرزند پنجم به بالا به میزان ۵۱ درصد افزایش یافته است. همچنین میزان باروری مادران بیشتر از ۳۵ سال به میزان ۱۵ درصد افزایش یافته است.

این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس دوازدهم با بیان اینکه در آستانه ابربحران و خطر پیری جمعیت قرار داریم، افزود: موضوع جمعیت، مختص یک دولت یا یک اندیشه سیاسی نیست بلکه یک موضوع ملی است. قانون جوانی جمعیت، اثرگذار بوده چرا که به صورت تک بعدی به موضوع جمعیت نگاه نکرده‌ایم.

جلساتی که در ارتباط با قانون جوانی جمعیت با حضور نمایندگان دستگاه‌ها و ارگان‌های مختلف برگزار می‌شد به بررسی مسائل مختلف مانند مسائل اقتصادی، مهاجرت، درمان ناباروری و کاهش میزان هزینه زایمان و موارد دیگر می‌پرداختیم. در مجموع ۲۱ مورد که بر میزان باروری اثرگذار است را شناسایی کرده و برای حل آن برنامه‌ریزی کردیم.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا