«صندوق تثبیت پاشویهای که بورس را درمان نمیکند»
به گفته یک کارشناس بازار سرمایه، صندوق تثبیت و مالیاتها به تنهایی به عنوان ابزارهای عامل اصلی تحریک نیستند. بلکه به نوعی دوپینگهای مقطعی هستند
به گفته یک کارشناس بازار سرمایه، صندوق تثبیت یک ابزار کنترلی بیرون از فضای بازار است که میآید و در معاملات یا کنشهای بازار تداخل ایجاد میکند.
شاهین شایان آرانی درباره ثبات بازار بورس به بازار گفت: متاسفانه بازار ثبات دارد ولی رونق ندارد. بازار سرمایه کشور ما درگیر یک پدیدهای است که حالت بیرمقی و بلاتکلیفی بر کل جریان معاملات آن حاکم است و این نشات گرفته از دو عامل است و این دو عامل به گونهای تاثیرگذار هستند که یک دورنمای اقتصادی را نسبت به آینده توام با ابهام و چالش کردهاند.
وی در ادامه افزود: این دو عامل؛ اولین آن، پدیده نتایج حاصل از مذاکرات و اینکه وضع تحریمها چگونه می شود. قطعا بر روی کنشگران مالی و تصمیمات آنها در بازار سرمایه تاثیر دارد. دومین عامل، عامل تورم است، اینکه این تورم مزمن و مخربی که ما در کشور داریم وضعش چگونه می شود؟ آیا همین طور میماند یا کاهش پیدا میکند یا بالا میرود؟ درست است که دولت مرتب صحبتهای مختلفی میکند و سعی براین دارد که این تورم را مهار یا کاهش دهد ولی بازار سرمایه فضایی نیست که با صرفا حرف بشود در آن رونق و هیجان ایجاد کرد، باید نتیجهها خودش را نشان دهند.
شایان آرانی در پاسخ به این پرسش، با توجه به وضعیتی که در بازار سرمایه شاهد هستیم آیا سال آینده بورس بهبود پیدا میکند تصریح کرد: شما زمانی تغییر را در بازار بورس مشاهده خواهید کرد که عوامل کلیدی و شاخصهای مهم اقتصادی هم تغییر کنند. با توجه به بودجهای که بستهشده فکر میکنید چه شاخص اقتصادی ممکن است تغییر کند و به سمت و سویی برود که اثر مثبت بر روی بورس بگذارد؟ صرفا به صورت دستوری که نمیشود بازار سرمایه رونق پیدا کند.
این تحلیلگر درباره اختصاص ۳۰ هزار میلیارد تومانی که دولت برای افزایش سرمایه صندوق تثبیت در نظر گرفته است، پاسخ داد: صندوق تثبیت یعنی یک صندوقی که بیاید و به نوعی از تورم و نوسانات بالا در بورس جلوگیری کند و آن را مهار کند. به نظر من، صندوق تثبیت یک ابزار کنترلی بیرون از فضای بازار است که می آید و در معاملات یا کنشهای بازار تداخل ایجاد میکند، برای همین من آن را یک ابزار برای ایجاد رشد و رونق نمی بینیم بلکه یک ابزار کنترلی برای ثبات می بینیم. بازار باید این حرکت درونزا را برای رشد و توسعه از خودش نشان دهد چون محرک اصلی آن صندوق نیست، محرک آن باید از پدیدههای اقتصادی نشات گیرد و عوامل اقتصادی باعث تحریک فعل و انفعالات و کنشها بشوند نه صندوق تثبیت.
او گفت: این موارد همه ابزارهایی هستند که اثر می گذارند. اینها اثرها جانبی است. مثل این میماند که بگوییم یک آدمی تب ۳۰ درجه دارد و عفونت بدنش را گرفته است، می توانیم به او بگوییم پاشویه آب سرد و استراحت کند و یک آنتی بیوتیک هم به او بدهیم تا بخورد، آیا این باعث می شود حالش خوب شود؟ زمانی خوب میشود که آن عفونت را از بدنش پاک کنیم، یعنی خود بدن او باید برای پاک شدن و زنده شدن دفاع کند، بله! پاشویه آب سرد کمک میکند ولی بدن باید خودش این تغییرات را ایجاد کند. در بحثهای اقتصاد و مسائل بازار سرمایه باید آن فعل و انفعالات و تحریکهایی که میخواهد باعث ایجاد عرضه و تقاضا شود که بازار را به رونق بکشاند از درون اقتصاد نشات گیرد و دورنماهای مثبت نسبت به اقتصاد بر بازیگران بازار حاکم شود، در این فضا هست که بازار رونق پیدا میکند و صندوق تثبیت و مالیاتها کمک میکند که بشود آن را متعادل و مهار کرد و گرنه به تنهایی به عنوان ابزارهای عامل اصلی تحریک نیستند. بلکه به نوعی دوپینگهای مقطعی هستند.