کد خبر: 081003186250
انرژیروزنامهصنعت و معدن

صنعت پتروشیمی در ۱۴۰۳؛ جهش به سوی بهره‌وری پایدار

صنعت پتروشیمی ایران در سال ۱۴۰۳ با تحولات قابل توجهی روبرو بود که نشان‌دهنده تلاش‌ها برای افزایش تولید، بهبود کیفیت محصولات، و توسعه فن‌آوری‌های جدید است.

در همین رابطه وزیر نفت از افزایش ظرفیت تولید پتروشیمی‌ها به ۱۰۰ میلیون تن خبر داد که منجر به ایجاد و توسعه زیرساخت‌های لازم در این حوزه شد.

به گزارش عصراقتصاد، سال ۱۴۰۳ شاهد راه‌اندازی چندین پروژه کلان پتروشیمی بود که به افزایش ظرفیت تولید کل صنعت کمک کرد. این پروژه‌ها شامل واحدهای جدید تولید الفین، پلی‌پروپیلن و سایر محصولات پایه پتروشیمی بودند.

در همین راستا چندی پیش مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ۶۶ سال از آغاز فعالیت صنعت پتروشیمی در ایران می‌گذرد، گفت: تولید واقعی صنعت پتروشیمی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بدون هیچ‌گونه محدودویتی تنها سالانه یک‌میلیون و ۵۰۰ هزار تن بود که این رقم اکنون به ۹۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسیده است.

وی با اشاره به تلاش‌های دولت سیزدهم در فعال‌کردن طرح‌هایی که برای سال‌ها راکد مانده بود، تصریح کرد: سال ۱۴۰۳ شاهکار صنعت پتروشیمی به ثمر می‌رسد، به‌طوری که بهره‌برداری از ۲۰ طرح پتروشیمی برنامه‌ریزی شده است و امسال بالاترین تعداد افتتاح طرح‌های پتروشیمی در طول تاریخ صنعت پتروشیمی تجربه می‌شود.

تمرکز بر صادرات

توجه به بازارهای بین‌المللی و تلاش برای افزایش صادرات محصولات پتروشیمی از دیگر محورهای فعالیت در این سال بود. صنعت پتروشیمی به‌ویژه بر افزایش صادرات به کشورهای آسیای شرقی و اروپا تمرکز کرده است.

عباس‌زاده، مدیر برنامه‌ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی، نیز با بیان اینکه حدود ۶۰ تا ۶۱ طرح پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه به بهره‌برداری خواهد رسید که ۳۵ میلیون تن ظرفیت ایجاد می‌کند، اعلام کرد: این طرح‌ها هم‌اکنون بیش از ۵۰درصد پیشرفت دارند که نیازمند حدود ۲۴ میلیارد دلار سرمایه هستند.

وی با اشاره به اینکه با اجرای طرح‌های پتروشیمی برنامه هشتم توسعه نیز حدود ۴۸ میلیون تن ظرفیت ایجاد خواهد شد که این طرح‌ها هم‌اکنون در مراحل ابتدایی هستند، گفت: ازاین‌رو ظرفیت صنعت پتروشیمی از ۹۶ میلیون تن کنونی به ۱۳۲ میلیون تن در پایان برنامه هفتم توسعه و ۱۸۶ میلیون تن در پایان برنامه هشتم می‌رسد.

بهبود زیرساخت‌ها و سرمایه‌گذاری

همچنین سرمایه‌گذاری در بهبود زیرساخت‌های تولید و انتقال محصولات از جمله اقداماتی بود که برای افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه‌ها صورت گرفت.

اما یکی از چالش‌های اساسی صنعت پتروشیمی، مسئله محیط زیست بود. در سال ۱۴۰۳، شرکت‌های پتروشیمی به استفاده از فناوری‌های سبز و پردازش پایدار محصولات خود تمایل بیشتری نشان دادند و اقداماتی برای کاهش آلایندگی انجام شد.

تأثیرات جهانی

در عین حال تحولات اقتصادی و سیاسی جهانی نیز بر صنعت پتروشیمی ایران تأثیر گذاشت. افزایش قیمت نفت و تغییرات در بازار جهانی، فرصت‌ها و چالش‌هایی را برای فعالان این صنعت ایجاد کرد.

این تحولات نشان‌دهنده عزم جدی صنعت پتروشیمی کشور برای توسعه پایدار و افزایش توان رقابتی در سطح جهانی است. با توجه به ظرفیت‌های بالای این صنعت و تلاش‌های صورت‌گرفته، آینده‌ای روشن برای پتروشیمی کشور به‌نظر می‌رسد.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا