«عصراقتصاد»بررسی می کند؛ درآمد ۲۰۰ میلیون دلاری بازار سنگ ایران!
گروه صنعت، معدن و تجارت- کشور ما به عنوان هشتمین کشوری در سطح جهان شناخته میشود که معادن سنگ طبیعی را در دل خاک خود جای داده است. با این وجود هنوز هم بخش بسیار کمی از صادرات سنگ به کشورهای مختلف جهان در اختیار ما قرار گرفته است.
این موضوع بیشتر به دلیل تحریمهای خارجی و هزینههای بالای بازاریابی است. با این حال بیشتر خریداران خارجی به دلیل کیفیت بالای سنگهای ایرانی و قیمت مناسب آنها، تمایل زیادی به تجارت با ایران دارند.
در این مقاله از دومیرو میخواهیم کشورهایی را به شما معرفی کنیم که در آمار صادرات سنگ ایران به کشورهای مختلف سهم زیادی را به خود اختصاص دادهاند.
ایران ظرفیت تولید ۳۰ میلیون تن سنگ تزئینی ساختمانی را دارد؛ با این حال در سال گذشته میلادی تولید آن تنها هشت میلیون تن بود. در همین حال سیفا… امیری، مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت، از هدفگذاری وزارتخانه برای افزایش ارزش صادرات سنگ به ارزش ۱.۵ میلیارد دلار تا سال ۱۴۰۴خبر داده است.
اعلام این ارقام در حالی صورت می گیرد که در شرایط فعلی تنها ۱۵۰میلیون دلار صادرات صورت می گیرد و این یعنی ۱۰ برابر شدن صادرات سنگ تنها در سه سال؛ اتفاقی که به اعتقاد کارشناسان بدون استراتژی و هدف گذاری مشخص ناممکن است.
بررسی آمار و ارقام یاد شده نشان میدهد که صنعت سنگ تزئینی ساختمان در کشور ظرفیت ۱۰برابر شدن صادرات را همانگونه که امیری گفته دارد، با این حال در مسیر نفوذ به بازار رقابتی سنگ موانعی وجود دارد که برای سهمگیری از بازار جهانی چارهای جز عبور از آنها نیست. تولید سنگ در ایران نسبت به سال گذشته ۳۱ درصد کاهش پیدا کرده است.
این در حالی است که وزارت صمت در نظر داشت صادرات سنگ را به ارزش ۱/۵ میلیارد دلار یعنی ۱۰ برابر تولیدات حال حاضر برساند. صادرات سنگ ساختمانی ایران طی ۷ ماه گذشته نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۱ درصد کاهش پیدا کرده است.
آمارهای گمرک ایران نشان میدهد که در ۷ ماهه سال جاری حدود ۶۴۴ هزار و ۳۷۸ تُن سنگ صادر شده است که نسبت به صادرات ۹۳۴ هزار تنی مدت مشابه سال گذشته کاهش ۳۱ درصدی را نشان میدهد. صادرات امسال در مقایسه با میانگین صادرات ۷ماهه سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۹ نیز کاهش ۱۲ درصدی داشته است.
میانگین ارزش کل صادرات سالانه سنگ ساختمانی ایران درحالی حدود ۲۰۰ میلیون دلار است که از حدود ۱۸ میلیارد دلار بازار جهانی صادرات سنگ ساختمانی، ۵.۵ میلیارد دلار آن در اختیار چین، ۲.۲ میلیارد دلار در اختیار ایتالیا، نزدیک به ۲ میلیارد دلار در اختیار هر کدام از کشورهای هند و ترکیه و ۹۵۷ میلیون دلار نیز در اختیار برزیل است.
در حال حاضر به نظر می رسد که دسترسی به صادرات ۱٫۵میلیارددلاری علاوه بر افزایش تولید با بازگشایی معادن تعطیل شده نیاز به رقابت تنگاتنگ با رقبایی دارد که پیش از ایران عرصه صادرات سنگ تزیینی را تصاحب کردهاند و با توجه به شرایطی که توصیف شد، اعمال طرحهای نوآورانه، تولید محصول با ارزشافزوده بالا و معرفی برندهای ایرانی میتواند ابزار کارآمدی برای عبور از سد رقبا باشد.
کارشناسان حوزه معدن درباره موانع موجود در مسیر توسعه سنگ ایران معتقدند که توفیق در صادرات لازمه تدوین برنامهای است که در آن تشریح شود. حقیقت این است که بازار دو حالت دارد یا در شرایط توسعهای است و میتوان تقاضای جدید در آن کشف کرد و در اختیار گرفت و یا مانند بازار کنونی با رکود و بحران روبهروست که در این حالت برای ورود به آن باید سهمی که رقبا از بازار دارند را به خود جذب کرد.
در بازار امروز سنگ تزئینی ساختمانی جهان عرضه و تقاضا برابرند و بازار اشباع است، حال اگر ساختوساز در ایران و جهان تغییری را تجربه کند که تقاضا را برای انواع مصالح ساختوسازی از جمله سنگ تزئینی بالا ببرد.
در چنین شرایطی میتوان به ایجاد سهم جدید اقدام کرد اما در بازار اشباعشده کنونی تنها باید با در اختیار گرفتن سهم رقبا به بازار وارد شد.
در این خصوص،رئیس انجمن سنگ ایران گفت: با وجود پتانسیلهای فراوان در صنعت سنگ از جمله بیش از ۶ هزار واحد معدنی و فراوری سنگ تزئینی، صادرات این صنعت کمتر از ۲۰۰ میلیون دلار است.
بهرام شکوری در نشست خبری سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی سنگهای ساختمانی تهران اظهار داشت: با وجود پتانسیلهای فراوان در این صنعت از جمله فعالیت بیش از ۶ هزار واحد معدنی و فراوری سنگ تزئینی، صادرات این صنعت کمتر از ۲۰۰ میلیون دلار است.
رئیس انجمن سنگ ایران افزود: این در حالی است که ترکیه در همسایگی ما که تنوع سنگ تزئینی ایران را ندارد، سالیانه بیش از ۳.۲ میلیارد دلار صادرات دارد.
وی ادامه داد: برای تحقق صادرات پنج میلیارد دلاری، باید حفاری اکتشافی را در این صنعت افزایش دهیم، به تربیت نیروی انسانی زبده به ویژه در تجهیزات و ماشینآلات بپردازیم و در سیاستگذاریها در این صنعت دقت کنیم.
شکوری افزود: اعمال عوارض ۷۵ درصدی بر محصولات این صنعت در سالهای گذشته باعث شد که صادرات ۳۵۰ میلیون دلاری این حوزه به کمتر از ۲۰۰ میلیون دلار کاهش یابد.
این مقام صنفی گفت: بیش از سه میلیارد تن ذخیره قطعی سنگ تزئینی در کشور وجود دارد که اگر با سرعت فعلی یعنی سالیانه ۱۵ میلیون تن به استخراج بپردازیم، دستکم برای ۲۰۰ سال سنگ در اختیار داریم.