گروه انرژی- دولت سیزدهم که وارث ناترازیهای گسترده در زمینه انرژی بود، توانست این بار را به درستی زمین بگذارد، تا جایی که تابستان سال قبل هیچ گونه خاموشی برنامهریزی شدهای در کشور اتفاق نیفتاد و امسال نیز طبق برآوردهای صورت گرفته و برنامهریزیهای انجام شده خاموشی نصیب کشور نخواهد شد.
مجموع نیروگاههای احداث شده در دولتهای یازدهم و دوازدهم ۱۶ هزار و ۱۶ مگاوات بوده که ۱۲ هزار و ۹۴۶ مگاوات آن نیروگاه حرارتی بوده و در طول هشت سال، سالیانه به طور متوسط ۱۶۱۸ مگاوات نیروگاه حرارتی احداث شده است.
کشور در تابستان سال ۱۴۰۰ با ناترازی شدید تولید و مصرف برق مواجه بود به نحوی که از اردیبهشت تا اواخر شهریور همان با خاموشیهای پی در پی مواجه بودیم، این حجم خاموشی علاوه بر ایجاد نارضایتی، در کاهش تولیدات صنعتی و ساختمانی و افزایش قیمت برخی کالاها و به دنبال آن ایجاد رکود در کشور تأثیر انکارناپذیری داشت.
میزان کمبود نیروی برق در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۵ هزار مگاوات بود، اما با توجه به رشد بار، پیشبینی میشد این ناترازی در تابستان سال ۱۴۰۱ به حدود ۲۰ هزار مگاوات یعنی ۲۸ درصد تقاضای بار افزایش یابد که تهدید بزرگی برای کشور محسوب میشد.
با شروع به کار دولت سیزدهم حل این معضل بهعنوان یک چالش اساسی در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت و با استفاده از ظرفیت تخصصی صنعت برق کشور، بهمنظور استفاده از تمامی ظرفیتها برای غلبه بر مشکلات انباشته این حوزه برنامهریزی لازم صورت گرفت.
برنامه وزارت نیرو برای احداث ۳۵ هزار مگاوات نیروگاه (حرارتی، صنایع و تجدیدپذیر) و بهینهسازی و مدیریت مصرف برق با مشارکت مؤثر مردم و مشترکان برای دوره چهارساله تدوین و بلافاصله اجرای آن آغاز شد که در سال اول باعث گذر موفق از پیک بار سال ۱۴۰۱ بدون هرگونه خاموشی شد.
اضافه شدن ۷۰۵۴ مگاوات به توان تولیدی کشور که در حوزه نیروگاههای حرارتی شامل احداث ۵۱۹۶ مگاوات نیروگاه سیکل ترکیبی و گازی، ارتقای توان تولیدی واحدهای موجود نیروگاهی با استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان داخلی به میزان ۱۴۰۰ مگاوات و احداث ۲۶۸ مگاوات نیروگاه تولید پراکنده و خودتأمین کوچک از نتایج برخی از این اقدامات در حوزه افزایش ظرفیت نیروگاهی است.
با این تفاسیر از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تاکنون در مجموع ۶۸۶۴ مگاوات به توان تولیدی نیروگاههای حرارتی کشور اضافه شده که بیش از چهار برابر متوسط افزایش سالیانه احداث نیروگاههای حرارتی در دولتهای یازدهم و دوازدهم است و مابقی نیز مربوط به دیگر منابع تولید برق در کشور بوده است.
رکورد به مدار آوردن ۸ واحد بخار بخش سیکل ترکیبی به ظرفیت ۱۳۱۶ مگاوات در کشور در سال ۱۴۰۱ که سالیانه ۲ میلیارد مترمکعب صرفهجویی سوخت به همراه دارد، متعلق به دولت سیزدهم بوده درحالی که رکورد قبلی فقط برابر ۸۰۰ مگاوات و برای سال ۱۳۹۸ بوده است.
معاون وزیر نفت در امور نظارت بر منابع هیدروکربوری از افزایش ۱۵ درصدی تحویل گاز به نیروگاهها در سال ۱۴۰۲ خبر داد.
سجاد خلیلی در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه نیروگاههای حرارتی بیشترین سهم را از توان تولید برق در کشور دارند و تامین سوخت این نیروگاهها لازمه تحقق تابستان بدون خاموشی است، اظهار کرد: برای تامین این هدف همزمان با رشد تولید در صنایع و افزایش میزان مصارف برق بخش خانگی و تجاری و صنعتی، وزارت نفت گامهای جدی در خصوص تأمین سوخت موردنیازنیروگاههای حرارتی برداشته است.
وی افزود: در فصل تابستان با توجه به مصرف حداقلی سوخت گاز در بخش خانگی عمده تولید برق نیروگاههابا استفاده از سوخت گاز طبیعی خواهد بود.
معاون وزیر نفت در امور نظارت بر منابع هیدروکربوری با بیان اینکه وزارت نفت علی رغم افزایش مصارف بخش های خانگی، صنعتی و نیروگاهی و مشکلات ناشی از ناترازی بین عرضه و مصرف نهاده های انرژی به اجرای تعهدات خود پایبند بوده است، گفت: متوسط میزان گاز تحویلی به نیروگاهها در سه ماهه اول سال ۱۴۰۲ نسبت به سه ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱ در حدود ۱۵ درصد رشد داشته است.
به گفته خلیلی با رشد حدود ۱۰۰ صد در صدی ذخیره سازی سوخت مایع مورد نیاز نیروگاه ها در سه ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ و همچنین افزایش تامین سوخت گاز مورد نیاز نیروگاهها توسط وزارت نفت، امکان تأمین برق مورد نیاز کشور و جلوگیری از قطعی علی رغم رشد مصارف برق را موجب خواهد شد.
وی اظهار کرد: ارزش سوخت مایع و گاز طبیعی تحویلی به نیروگاهها در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۵ میلیارد دلار بوده که تماما توسط وزارت نفت تولید و به قیمت یارانه ای به نیروگاه ها تحویل شده است.