«عصراقتصاد» بررسی می کند؛ ارز چگونه رام شد؟
بانک، بیمه وبورس- ارز در اقتصاد ایران به عنوان یکی از بازارهای مالی شناخته شده است؛ به این صورت که برخی صاحبان سرمایههای خرد و کلان برای حفظ ارزش داراییشان وارد بازار ارز میشوند تا بتوانند تبعات تورمی را پوشش دهند.
ارز یکی از عوامل رشد نرخ تورم است و هر زمان که تورم افزایش مییابد نرخ ارز نیز به همان نسبت بالا میرود. در صورت افزایش نرخ ارز به دلیل اینکه این بخش محرک اقتصاد است دوباره نرخ تورم به همان میزان بالا میرود و این چرخه ادامه مییابد.
از زمانی که محمدرضا فرزین وارد ساختمان شیشهای میرداماد شد، سیاستگذاری در بخش ارزی را تغییر داد؛ به گونهای که تقاضای غیر رسمی که تاثیر زیادی بر قیمت گذاری داشت را کنار گذاشت و همه آنها را به سمت تقاضای رسمی هدایت کرد و بر این اساس هم مرکز مبادله طلا و ارز ایران راهاندازی شد.
ارز به عنوان محرک سایر بازارها زمانی که قیمت آن افزایش مییابد بازارهای دیگر را هم با خود همراه میکند؛ به این صورت که طلا، سکه، خودرو و مسکن نیز در مسیر رشد قیمت قرار میگیرند. یک دلیل همراه شدن بازارها با ارز این است که هر کدام به نوعی به ارز وابسته هستند، اما بخش بزرگی از این اثرپذیری به ابعاد روانی و انتظارات تورمی برمیگردد که از بازار ارز به سایر بازارها منتقل میشود.
محمدرضا بهزادیان؛ رئیس اسبق اتاق بازرگانی تهران و کارشناس مسائل اقتصادی درباره سیاستهای خارجی و دیپلماسی منطقهای و بین المللی اخیر دولت به خبرنگار ایبِنا گفت: بی تردید اقدامات اخیر دولت در ماههای ابتدایی سال در عرصه سیاستهای خارجی و دیپلماتیک و همچنین سیاست تثبیت بانک مرکزی توانست تاثیر بسزائی در آرامش بازار ارز داشته باشد. به نحوی که این اقدامات بین المللی در وهله اول باعث ایجاد آرامش در کشور و منطقه شد و سپس به آرامش و ثبات بازار ارز ایران کمک کرد.
وی افزود: یکی از دستاوردهای مهم سیاستهای خارجی و بین المللی مقامات کشورمان، کاهش موانع در بخش سرمایه گذاری و تسهیل تجارت خارجی با کشورهای مختلف است که امیدوارم با تداوم روابط خارجی و پیمانهای بین المللی، همچنان استمرار یابد و تقویت شود.
این فعال اقتصادی به دیپلماسی منطقهای و بین المللی و دستاوردهای اخیر دولت و بانک مرکزی نمره قبولی داد و افزود: زمانی که میتوانیم با کشورهای منطقه و دنیا سر میز مذاکره بنشینیم و درباره مهمترین مسائل به گفتوگو بپردازیم؛ باید به این سیاستهای خارجی نمره قبولی داد. قطعا تداوم این ارتباطات بین المللی میتواند بر بازار ارز، میزان سرمایهگذاری خارجی و حتی تجارت منطقهای و جهانی تاثیرگذار باشد.
بهزادیان درباره عدم دسترسی به سوئیفت و لزوم ایجاد یک شبکه بین بانکی جایگزین گفت: متاسفانه اصلیترین مشکل ما در عرصه تجارت خارجی و اقتصاد کشور، عدم دسترسی به سیستم سوئیفت و ناتوانی و محدودیت در مروادات ارزی و دلاری است. سالهاست از زمان آغاز تحریمها پیشنهادات مختلفی در این خصوص مطرح شده، اما تا به امروز اجرایی نشد که خوشبختانه در دوره جدید بانک مرکزی کلید خورد. در نتیجه امیدوارم بحث راه اندازی شبکه بین بانکی که چندی پیش در اجلاس اتحادیه پایاپای آسیا در تهران مطرح شد با جدیت پیگیری و اجرایی شود.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: با توجه به لزوم راه اندازی چنین شبکهای به عنوان جایگزین سوئیفت، امیدوارم تفاهمنامههای ویژهای در جریان سفرهای خارجی مقامات کشورمان امضا شود تا مبادله ارز به ویژه دلار بین ما و کشورهای منطقه و دنیا با سهولت بیشتری صورت گیرد.