گروه انرژی- مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی در اظهاراتی، هشدار داد که قیمتهای انرژی ممکن است زمستان امسال دوباره افزایش پیدا کرده و دولتها را مجبور کند یارانه برای مصرفکنندگان فراهم کنند.
فاتح بیرول در گفت و گو با شبکه خبری بیبیسی اظهار کرد: اگر احیای اقتصاد چین از پاندمی کووید ۱۹ در اواخر امسال تسریع شود و سرمای زمستانی در نیمکره شمالی شدیدتر از سال گذشته باشد، قیمتها افزایش پیدا خواهند کرد. وی خاطرنشان کرد: اگر چنین اتفاقی روی دهد، دولتها باید دوباره وارد عمل شده و برای مصرف انرژی، یارانه تامین کنند.
بیرول به بیبیسی گفت: در سناریویی که تحت آن، اقتصاد چین بسیار قوی است، انرژی زیادی از بازارها خریداری میکند و زمستان سختی داریم، ممکن است شاهد فشار صعودی شدید بر قیمت گاز طبیعی باشیم که به نوبه خود، فشار مضاعفی بر مصرف کنندگان وارد میکند. بعلاوه، خاموشی در زمستان که ممکن است بخشی از این سناریو باشد را نمیتوان منتفی دانست.
رئیس رگولاتور انرژی آلمان ماه گذشته، هشدار مشابهی را برای زمستان امسال داده بود. کلاوس مولر در گفتگو با مطبوعات داخلی اظهار کرده بود که بحران انرژی در اروپا هنوز به پایان نرسیده است و اگر زمستان سرد باشد، عرضه ممکن است کمتر از تقاضا باشد.
مولر در اوایل ژوئن گفته بود: در خصوص پر کردن مخازن گاز، ما اکنون در سطح متفاوتی نسبت به سال گذشته هستیم اما بزرگترین عامل، آب و هوا مانده است. وی افزوده بود: بحران انرژی هنوز تمام نشده است.
چین همچنان بزرگترین عامل تاثیرگذار بر قیمت انرژی در ادامه سال ۲۰۲۳ مانده است. روند احیای اقتصادی این کشور تاکنون، ناهموارتر از برآوردهای اولیه بوده و این موضوع، به کاهش قیمت انرژی در بازارهای جهانی منجر شده است.
اما فعالیت صنعتی ممکن است با اقدامات حمایتی دولت، تسریع شود و این امر قیمتها را برای همه خریداران بالاتر خواهد برد.
بر اساس گزارش اویل پرایس، اگر به این موارد، احتمال تکرار زمستان گرم غیرمعمول سال گذشته و تاثیر آن بر قیمت و عرضه اضافه شود، ابهامات به میزان قابل ملاحظهای افزایش پیدا خواهد کرد.
شرکتهای انرژی در اروپا قیمت عمدهفروشی را برای خرید گاز و برق پرداخت میکنند و بعد آن را به مصرفکنندگان میفروشند و این قیمت مانند هر بازار دیگری با توجه به عرضه و تقاضا بالا و پایین میشود.
قیمت انرژی معمولاً در پاسخ به تقاضای بالاتر برای گرمایش و روشنایی در زمستان افزایشیافته و در تابستان پایین میآید.
اما اینبار دلیل افزایش قیمت سطح پائین ذخایر گازی، قیمت بالای کربن در اتحادیه اروپا، واردات کمتر گاز طبیعی مایع بهخاطر تقاضای بالای آسیا، عرضه کمتر گاز از سوی روسیه و خرابی زیرساختها اعلامشده است.
در اینبین، سرمای هوا تقاضا را بالا برده و تهدید تحریمهای غربی علیه روسیه از ابتدای سال جاری میلادی، ترس از اختلال در عرضه از سوی بزرگترین تأمینکننده گاز طبیعی اروپا را افزایش دادهاست. شاخص گاز اروپا ۳۳۰ درصد در سال گذشته میلادی افزایشیافته بود.
فصل گرمایش زمستانی در اروپا از اکتبر تا پایان ماه مارس است، اما انتظار نمیرود قیمت عمدهفروشی انرژی در باقی ماههای سال علیرغم قول تامینکنندگان برای عرضه بیشتر گاز، کاهش قابلتوجهی داشته باشد.
بسیاری از تحلیلگران بازار گاز انتظار دارند قیمت طی دو سال آینده همچنان بالا باقی بماند.