«عصراقتصاد» گزارش می دهد؛ تراژدی فرزاد
گروه انرژی- مذاکرات توسعه میدان فرزاد B در سال ۲۰۰۸ با شرکت ONGC هند آغاز شد و طرفین به توافق رسیدند اما طرف هندی در سال ۲۰۱۴ به طور یک جانبه به بهانه تحریمها از ادامه همکاری سر باز زد.
با توجه به این اقدام طرف هندی، ایران پس از برجام قادر به انجام مذاکرات با سایر شرکتها و کشورهای خارجی صاحبنام بود اما تصمیم گرفت مذاکرات را دوباره از سر گرفته و در خصوص کنسرسیوم هندی حسن نیت نشان دهد.
طبق شنیدهها دلیل طولانی شدن دور دوم مذاکرات با هندیها، درخواست طرف هندی به توافق در قیمتهای پایین و نامتعارف گاز طبیعی بوده است که با مخالفت وزارت نفت مواجه شد.
در ادامه تغییراتی در فرآیندهای عملیاتی و مؤلفههای فنی و مالی پروژه برای رسیدن به توافقی که تأمینکننده منافع دو طرف باشد صورت گرفت.
در دیدار رؤسای جمهور دو کشور ایران و هند در فوریه ۲۰۱۸ طرفین بر تسریع روند مذاکرات و دستیابی به توافق تأکید کردند و ایران در خصوص نحوه بازپرداخت و شرح کار انعطافهایی نیز قائل شد تا اینکه در نهایت طرفین به توافقات فنی و مالی دست یابند.
موضع ایران در سالهای گذشته همواره استقبال از شرکتهای هندی برای توسعه همکاریها در بخش نفت، گاز، پالایشگاه و پتروشیمی بوده است. با وجود این، کنسرسیومهای هندی در سال ۲۰۱۸ نیز به بهانه عدم امکان ادامه همکاری مشاورانش بهدلیل تحریمهای ایالات متحده اعلام کرد که قادر به مشارکت در این پروژه نیست.
با توجه به مشترک بودن میدان گازی فرزاد B میان ایران و عربستان سعودی و آغاز برداشت عربستان از منابع گازی این میدان از سال ۲۰۱۵، منافع ملی ایران اجازه تاخیر بیشتر و انتظار برای همکاری با طرف هندی در آیندهای نامعلوم را نمیداد.
بر این اساس ایران با توجه به اکتشاف این میدان توسط شرکتهای هندی و «قائل شدن حق توسعه میدان» برای آنها، ناچار به توسعه میدان توسط شرکتهای داخلی ایرانی بهدلیل مشترک بودن آن اقدام کرد. در این بین به طرف هندی نیز بهطور رسمی اعلام شد که هر زمان کنسرسیوم هندی قادر به همکاری باشد از مشارکت آنها استقبال خواهد کر
در این خصوص، مدیر عامل شرکت نفت و گاز پارس گفت: برای توسعه فرزاد B در حال انجام مذاکرات هستیم که یا هندیها وارد عمل شوند و کمک کنند که کار میدان به پایان برسد و یا کنار گذاشته میشوند و خودمان کار را با شرکت پتروپارس جلو میبریم.
محمدحسین متجلی در گفتوگو با ایلنا، درباره برنامه توسعه میدان گازی فرزاد B اظهار داشت: برنامه توسعه این میدان از طریق شرکت پتروپارس در حال انجام و اتمام مطالعات مفهومی و پایه است.
وی تاکید کرد: سعی بر این است که پروژه را به تنهایی پیش ببریم اما برخی مباحث قراردادی با شرکت هندی داریم که باید حل و فصل کنیم. البته اعتقاد بنده بر این است که باید به توان تکنیکی شرکتهای داخلی خودمان تکیه داشته باشیم و از طریق شرکتهای داخلی کار را جلو ببریم.
مدیر عامل شرکت نفت و گاز پارس خاطرنشان کرد: هندیها ابتدای کار یک چاه توصیفی در میدان حفاری کردند اکنون در زمینه مباحث قراردادی و مترتب بر این اقدام اجرایی قبلا انجام داده بودند در حال انجام مذاکرات هستیم که یا هندیها وارد عمل شوند و کمک کنند که کار میدان به پایان برسد و یا کنار گذاشته میشوند و خودمان کار را با شرکت پتروپارس جلو میبریم.
وی با اشاره به پروژههای در دست اقدام در میدان گازی کیش نیز گفت: ابتدا باید کارهای مقدماتی و اجرایی در دریا انجام شود، مباحث ژئوتکنیک توسط شرکت تاسیسات دریایی انجام شده، به محض اینکه تجهیزات مربوط به طرح به دست ما برسد کار را آغاز خواهیم کرد.
متجلی افزود: ما از این میدان در فاز اول ۲۸ میلیون متر مکعب در روز تولید خواهیم داشت.
وی با اشاره به برنامه پارس شمالی گفت: مطالعات پارس شمالی را در دست انجام داریم، تولید هر فاز این میدان مطابق فازهای پارس جنوبی است.
مدیر عامل شرکت نفت و گاز پارس همچنین درباره برنامه توسعه لایه نفتی پارس جنوبی بیان داشت: قرارداد لایه نفتی منعقد شده در حال انجام برخی کارهای مقدماتی برای استارت کار هستیم.
وی همچنین یادآور شد: در بحث فشارافزایی فازهای پارس جنوبی قراردادهای طرح پایه منعقد شده است.