فرهنگ نباید به مسألهای صرفاً سیاسی یا امنیتی تقلیل یابد

روح اله عبدالعلی زاده – تبریز؛ استاندار آذربایجان شرقی، در دیدار با مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران، بر اهمیت تعامل واقعی و مؤثر مدیران با جامعه هنری تأکید کرد و این تعامل را یکی از شروط اصلی انتخاب مدیران در استان دانست و گفت: فرهنگ را نباید به مسألهای صرفاً سیاسی یا امنیتی تقلیل داد، بلکه باید به آن نگاه اقتصادی و توسعهمحور داشت.
لذا با توجه به نقش نهادهای فرهنگی در توسعه استان، فرهنگ آموختنی است نه ساختنی و باید آن را منتقل کرد.
بهرام سرمست، با بیان اینکه «هر میدان، فرد متخصص خود را میطلبد»، گفت: مدیری باید انتخاب شود که دید بازتری نسبت به هنر داشته باشد، از منظر هنرمندان به مسائل نگاه کند و بتواند در عمل با جامعه هنری ارتباط برقرار کند. وی افزود: گاهی مدیری وارد حوزهای میشود که توان گفتمان مشترک با فعالان آن عرصه را ندارد؛ در حالی که اشراف به جامعه هدف و توان ارتباطگیری با آن، ضرورتی غیرقابل انکار است.
استاندار آذربایجان شرقی همچنین از لزوم همکاری و همفکری میان مدیران فرهنگی، واحدهای صنعتی و خیریهها سخن گفت و تصریح کرد: برای انتخاب برخی مدیران ممکن است از کسی بخواهیم که فردی را معرفی کند، اما گاهی خودم مستقیماً از فردی دعوت میکنم تا مسئولیت بپذیرد؛ چرا که تعامل با هنر، تنها یک شعار نیست، بلکه راهبردی کلیدی برای توسعه متوازن فرهنگی استان است. سرمست در خاتمه خطاب به مدیر عامل انجمن سینمای جوانان ایران تاکید کرد: آماده ایمتا در پروژه های فرهنگی مرتبط با تاریخ و هویت تبریز و آذربایجان مشارکت داشته باشیم.
برگزاری جشنواره منطقهای سینمای جوان در سطحی ملی در تبریز
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی نیز در حاشیه جشنواره سینمای جوان سهند و طی دیدار با استاندار آذربایجانشرقی، از همراهی و حمایت مسئولان استانی قدردانی کرد و گفت: «این جشنواره، فرصتی ارزشمند برای معرفی فرهنگ، هنر و ظرفیتهای طبیعی استان، بهویژه منطقه ارس، است که با تدابیر اتخاذ شده، امسال در سطح ملی برگزار شد.»
نعمت اله پایان افزود: «جشنواره میزبان میهمانانی از ۱۱ استان کشور بود و تلاش نمودیم تا با حسن استفاده از این فرصت، ظرفیتهای فرهنگی و هنری آذربایجانشرقی را به مخاطبان ملی معرفی کنیم.»
وی همچنین به فعالیت گروههای هنری برای معرفی بهتر استان اشاره کرد و گفت: «برای بهرهبرداری از ظرفیتهای این رویداد، گروهی از عکاسان خبره به منطقه ارس اعزام شدهاند. آثار تهیهشده توسط این گروه، علاوه بر نمایش در جشنواره، در فرآیند داوری نیز شرکت داده خواهد شد.
این جشنواره، به گفته مسئولان، فرصتی بینظیر برای نمایش توانمندیهای فرهنگی، هنری و طبیعی آذربایجانشرقی فراهم کرده و موجب تقویت جایگاه تبریز بهعنوان یکی از مراکز مهم فرهنگی و هنری کشور خواهد شد.
تبریز، خاستگاه فیلمسازان جوان
مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران نیز در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به سابقهی دیرینهی فعالیتهای سینمای جوان در تبریز گفت: اولین دفتر انجمن سینمای جوان در سال ۱۳۵۰ در تبریز راهاندازی شده و این شهر همواره از مراکز مهم تولید و تربیت فیلمسازان جوان کشور بوده است.
بهروز شعیبی ضمن تشکر از حمایتهای استاندار، افزود: بهترین جشنواره فیلم کوتاه کشور هماکنون در تبریز برگزار میشود و ۱۰ استان مهمان این رویداد فرهنگی هستند. این نشان از ظرفیت بالای این شهر در عرصهی سینمای کوتاه دارد. وی با تأکید بر اهمیت تأمین فضای مناسب برای فعالیتهای انجمن، از استاندار درخواست کرد تا مکانی در شأن هنرمندان برای دفتر انجمن در استان در نظر گرفته شود.
شعیبی گفت: سینمای ایران، حضور بینالمللی خود را مدیون فیلم کوتاه است، هر مقدار که به سینمای جوان پرداخت شود، ارزشمند است. تبریز شهری فیلمسازپرور است و باید به فعالان جوان در این دوره، نگاه و توجه ویژهای داشت. وی خاطرنشان کرد: متأسفانه فیلم کوتاه هنوز نتوانسته وارد چرخه اقتصادی شود و این مسئله نیازمند برنامهریزی و حمایت بیشتر است.
مدیرعامل انجمن سینمای جوان در خاتمه با اشاره به گستردگی فعالیت انجمن در کشور افزود: انجمن سینمای جوان ایران کمنظیرترین نهاد آموزشی در حوزه سینماست که در همه جای کشور دارای شعبه و فعالیت است. ما این انجمن را متعلق به همه میدانیم و از مسئولان میخواهیم چنین نگاهی را در استان خود نیز دنبال کنند.
فیلمسازی بستری برای روایت لایههای پنهان زندگی شهری
معاون سیاسی و اجتماعی استانداری آذربایجان شرقی نیز در دیدار با مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران، بر ضرورت بهرهگیری از ظرفیتهای سینما برای بازتاب ابعاد پنهان زندگی شهری و نیات والای انسانی تأکید کرد.
مرتضی محمدزاده، با اشاره به تاریخچه پرافتخار فعالیتهای خیرخواهانه در ایران، به جایگاه ویژه تبریز در این زمینه اشاره کرد و گفت: «نخستین شرکتهای ثبتشده در قانون ثبت شرکتها مربوط به خیریهها در تبریز است. بهطور نمونه در سال ۱۳۲۶ خیریهای برای حمایت از زنان باردار به ثبت رسید که نشاندهنده عمق فرهنگ نیکوکاری در این شهر کهن است.» وی با تأکید بر اینکه بسیاری از ابعاد اجتماعی و انسانی هنوز در لایههای زیرین شهر مغفول ماندهاند، افزود: «دل شهرها، بهویژه تبریز کهن، پر از جنبههای ناگفته و دیدهنشدهای است که میتوانند دستمایه فیلمسازیهای ارزشمند واقع شوند. ضروری است با همکاری میان نهادهای مختلف، این موضوعات را به تصویر کشیده و عظمت و بلندی نیات خیر انسانی را نشان دهیم.»
محمدزاده در بخش دیگری از سخنان خود، فیلمسازی را یکی از بنیانهای اصلی توسعه فرهنگی و اجتماعی دانست و ابراز امیدواری کرد که گسترش تعاملات بین دستگاههای اجرایی و نهادهای فرهنگی موجب تقویت این حوزه شود.
گفتنی است تبریز از ۲۲ تا ۲۵ اردیبهشت ماه امسال میزبان هفتاد و یکمین دوره جشنواره منطقهای سینمای جوان «سهند» با حضور ۱۱ استان کشور بود؛ رویدادی که بستری مناسب برای بروز استعدادها و ایدههای نو در دنیای فیلمسازی به شمار میرود.
این جشنواره فرصتی ارزشمند برای پرداختن به سوژههای اجتماعی و انسانی شهرها و معرفی پتانسیلهای مغفولماندهای است که میتوانند الهامبخش فیلمسازان جوان باشند.