فولاد مبارکه، سربلند در صنعت انرژی؛ X60 ایرانی به میدان آمد

زینب غضنفری
فولاد مبارکه با رونمایی از کلاف گرم API X60 ویژه محیط ترش، گامی بلند در جهت خودکفایی صنعتی کشور برداشت. این محصول فناورانه که برای تأمین نیازهای حیاتی صنعت نفت و گاز طراحی شده، اکنون قادر است تا وابستگی به واردات را از میان بردارد و نقش مهمی در توسعه پایدار خطوط انتقال نفت و گاز ایفا کند.
تولید این محصول با اتکا به توان داخلی و دانش فنی بومیشده، نقطه عطفی در صنعت فولاد و انرژی کشور به شمار میآید.
به گزارش عصراقتصاد، صبح امروز در سومین روز از بیست و نهمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی مراسم رونمایی از محصول جدید فولاد مبارکه با عنوان کلاف گرم مناسب با محیط ترش با گرید APl 5L X60 MS با حضور سعید زرندی، و مدیران شرکت فولاد مبارکه و شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، برگزار شد.
این محصول فناورانه که کاربرد ویژهای در صنایع نفت و گاز دارد، با تکیه بر توان داخلی، دانش فنی بومیشده و سرمایهگذاری هدفمند در واحدهای تولیدی این شرکت به ثمر رسیده است.
توسعه تولیدات خاص در فولاد مبارکه
به گفته زرندی این محصول که از جمله نیازهای حیاتی صنعت نفت و گاز کشور به شمار میرود، در سال ۱۴۰۴ به مرحله تولید انبوه میرسد و گامی در راستای خودکفایی در مقابل واردات محسوب میشود.
زرندی در این مراسم با تاکید بر حرکت فولاد مبارکه به سمت تولیدات با ارزش افزوده بالا و کیفی، اعلام کرد: از میان ۱۲ پروژه استراتژیک تعریفشده در شرکت، تمرکز بر تولید محصولات خاص و گریدهای ویژه، یکی از اولویتهای اصلی ماست.
به گفته وی، شرکت ورقهای آلیاژی فولاد مبارکه برای توسعه این دسته از تولیدات بهصورت رسمی ثبت و در آستانه آغاز فعالیت اجرایی قرار دارد.
مدیرعامل فولاد مبارکه با اشاره به تغییر رویکرد این مجموعه از تولید انبوه به سمت محصولات خاص، اظهار کرد:اگرچه این رویکرد ممکن است میزان تولید توناژ را کاهش دهد، اما ارزش افزوده بسیار بالاتری برای کشور ایجاد خواهد کرد.
زرندی همچنین از برنامهریزی برای تولید محصولات خاص نظیر ورقهای سیلیکونی جهتدار و غیرجهتدار برای ترانسفورماتورها و موتورها، و ورقهای استنلساستیل برای صنایع خانگی و ساختمانی خبر داد.
وی افزود: ظرفیت در نظر گرفتهشده برای این پروژهها در مجموع ۶۰۰ میلیون دلار برآورد شده و در فولاد صبا که بهتازگی به یک شرکت مستقل تبدیل شده، ماموریت تولید این گریدهای خاص با جدیت دنبال میشود.
سرمایهگذاری فولاد مبارکه در انرژی برای عبور از بحرانها
زرندی با اشاره به چالشهای پیشروی صنعت فولاد در زمینه انرژی، تاکید کرد: علیرغم اینکه ترجیح ما سرمایهگذاری در محصولات و گریدهای جدید بود، اما شرایط کشور ما را به سرمایهگذاری مستقیم در زیرساختهای انرژی سوق داد. فولاد مبارکه تاکنون ۱۲۰ مگاوات برق خورشیدی را به شبکه سراسری تحویل داده و هدفگذاری برای رسیدن به ۲۵۰ مگاوات تا تابستان امسال در دستور کار است.
وی همچنین از فعالیت نیروگاه سیکل ترکیبی با ظرفیت ۴۰۰ مگاوات و سرمایهگذاری در حوزه گاز از طریق میدانهای گازی به منظور شیرینسازی و انتقال گاز به اصفهان خبر داد. در حوزه آب نیز، پروژه انتقال آب از دریا به فولاد مبارکه با سرمایهگذاری ۴۰ هزار میلیارد تومانی در حال تکمیل است و این شرکت موفق شده مصرف آب برای تولید هر کیلو فولاد ۲.۵لیتر کاهش دهد که پایینتر از استاندارد جهانی است.
تولید داخلی، جایگزین واردات ۵۰ هزار تنی شد
زرندی در بخش پایانی سخنان خود به ظرفیتهای صادراتی فولاد مبارکه پرداخت و اظهار داشت: در حال حاضر فولاد مبارکه به ۵۰ کشور جهان صادرات دارد. با راهاندازی نورد گرم دو، تقریباً هیچ محصول میانی صادر نخواهد شد و تمرکز صادرات بر محصولات نهایی و ارزشمند خواهد بود.
وی افزود: محصول رونماییشده امروز، توانایی پوشش کامل نیاز داخلی کشور را دارد و در گذشته واردات آن تا سقف ۵۰ هزار تن انجام میشد. اکنون با اتکای کامل به توان داخلی، این وابستگی حذف شده است.زرندی همچنین خواستار حمایت و تسهیلگری بیشتر برای شرکتهای دانشبنیان در قالب قراردادهای بار اول شد و تاکید کرد: در تعامل با وزارت نفت و معاونت علمی ریاستجمهوری، زمینه برای افزایش سهم این شرکتها در زنجیره تامین فولاد فراهم شده است.
سلیمی: فولاد مبارکه با تولید گرید X60 به عنوان پیشگام در صنعت فولادهای خاص شناخته میشود
در ادامه این مراسم غلامرضا سلیمی، معاون بهرهبرداری شرکت فولاد مبارکه، از این دستاورد به عنوان گامی مهم در مسیر خودکفایی صنعتی کشور یاد کرد و گفت: تولید این کلاف گرم مقاوم، نتیجه سالها تلاش، تحقیق و توسعه در فولاد مبارکه و همافزایی میان بخشهای مختلف شرکت است. این محصول نه تنها توان رقابتی شرکت در بازارهای داخلی و بینالمللی را افزایش میدهد، بلکه نشاندهنده توانمندی متخصصان ایرانی در پاسخ به نیازهای راهبردی صنعت انرژی کشور است.
سلیمی با اشاره به تاریخچه ورود فولاد مبارکه به حوزه تولید فولادهای خاص، تصریح کرد:در اوایل دهه ۱۳۹۰، با تجهیز فولاد مبارکه به کارگاه آرایشتاپ برای گاززدایی فولاد و اضافه شدن ماشین شماره پنج ریختهگری به خطوط تولید، بستر تولید گریدهای خاص و صنعتی فراهم شد. از همان زمان، تولید فولادهای API در دستور کار قرار گرفت و با انتقال دانش فنی و تجربیات بیننسلی، فولاد مبارکه موفق شد به تولید پایدار این محصولات دست یابد.
معاون بهرهبرداری فولاد مبارکه با اشاره به مسیر توسعه این گریدها در سالهای اخیر گفت:پس از تولید موفق گرید X52، امروز مفتخریم که گرید X60 را با کیفیت بالا و مطابق با الزامات محیطهای ترش تولید کردهایم. این محصول، بخشی از نیاز صنایع نفت، گاز و پتروشیمی را تأمین خواهد کرد. بخشی از سفارشها در خطوط نورد فولاد مبارکه و در ضخامتهای پایین تولید میشود و بخشی دیگر نیز با همکاری سایر واحدهای صنعتی کشور ادامه خواهد یافت.
سلیمی خاطرنشان کرد: در آینده نزدیک، با توسعه تجهیزات و تکمیل زیرساختهای موردنیاز، سایر گریدهای خاص مورد انتظار صنایع بالادستی نفت نیز در سبد محصولات فولاد مبارکه قرار خواهد گرفت. ما آمادگی داریم تا نیازهای استراتژیک کشور را در حوزه فولادهای صنعتی با اتکا به توان داخلی تأمین کنیم.
حیدری: تولید کلاف گرم API X60 محیط ترش، نماد توان داخلی است
درادامه این مراسم رضا حیدری، معاون فروش و بازاریابی شرکت فولاد مبارکه، با اشاره به سابقه طولانی این شرکت در تأمین نیازهای صنعت نفت و گاز، گفت:شرکت فولاد مبارکه طی سالهای اخیر تمرکز ویژهای بر توسعه سبد محصولات خود در بخش نفت و گاز داشته و تلاش کرده است تا با تولید گریدهای متنوع و با کیفیت، سهمی مؤثر در تأمین نیاز خطوط انتقال نفت و گاز کشور ایفا کند.
وی با مروری بر فعالیتهای پیشین فولاد مبارکه در این زمینه افزود: سابقه حضور این شرکت در صنعت نفت و گاز به بیش از دو دهه گذشته و تولید ورقهای مورد نیاز برای لولههای گاز خانگی با گرید API-B بازمیگردد. در ادامه، با تولید کلاف گرم در گریدهای API X52 و API X60 سرویس شیرین، ورق مورد نیاز برای خطوط انتقال گاز شهری و بینشهری نیز تأمین شد.
حیدری با اشاره به نقطه عطفی در سال ۱۳۹۸ اظهار داشت: با تولید اسلب API X60 ویژه سرویس ترش برای پروژه عظیم انتقال گاز گوره به جاسک، فولاد مبارکه به باشگاه جهانی تولیدکنندگان محصولات سرویس ترش پیوست. در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ نیز برای نخستین بار، کلاف گرم API X52 محیط ترش با موفقیت در کشور تولید شد.
وی با تاکید بر توان فنی و تجهیزاتی موجود در فولاد مبارکه گفت:در سال جاری، برای نخستینبار در کشور، کلاف گرم API X60 ویژه محیط ترش نیز با دانش بومی و توان داخلی تولید شد.
این دستاورد مهم، در کنار توسعههای کمی و کیفی جاری در شرکت، امکان تأمین عمده نیاز پروژههای نفت و گاز کشور را در حوزههای مختلف فراهم کرده است؛ چه در بخش کلاف گرم برای لولههای کمتر از ۲۰ اینچ و چه در تولید اسلب با مشارکت شرکتهای نوردی برای لولههای با سایز بالاتر.
معاون فروش و بازاریابی فولاد مبارکه با اشاره به ظرفیتهای عظیم نفت و گاز کشور، اظهار امیدواری کرد: با همکاری نزدیک میان وزارت نفت و فولاد مبارکه، میتوان مدلهای نوین همکاری طراحی کرد که به توسعه پایدار و بهینهسازی خطوط انتقال نفت و گاز کشور بی انجامد.
وی در ادامه به دو اولویت اساسی اشاره کرد: نخست، حمایت از دانش فنی داخلی و تولید ملی. زمانیکه امکان تولید داخلی کلاف و اسلب وجود دارد، واردات آن توجیهپذیر نیست. خبر واردات ۴۰ هزار تن اسلب در این شرایط، پیام خوشایندی برای مهندسان و متخصصان داخلی نیست و امید است با تکیه بر حمایت مدیران ارشد صنعت نفت، بها دادن به توان داخلی افزایش یابد.
حیدری در پایان خاطرنشان کرد:دومین اولویت، تأمین مالی پروژههای فعال در حوزه گاز است. فولاد مبارکه بهتنهایی نمیتواند بار مالی تأمین مواد اولیه این پروژهها را بر دوش بکشد. هرچند در گذشته با بازگشایی اعتبار اسنادی بلندمدت، حمایتهایی از پیمانکاران صورت گرفت، اما اکنون باید در اندیشه طراحی مدلهای جدید مالی باشیم.
وی با تأکید بر اهمیت این دستاورد تصریح کرد:رونمایی از این محصول، نمادی از رویکرد فولاد مبارکه در مسیر تولید محصولات باکیفیت و حضور پررنگتر در بازارهای داخلی و صادراتی است.