فولاد مبارکه فراتر از نقش خود عمل کرد
زینب غضنفری
در روزهای سرد سال و رخداد وارونگی هوا، چالش آلودگی هوای شهرهای بزرگ و صنعتی همچون تهران و اصفهان بیش از هر زمان دیگری خود را بروز میدهد. با توجه به شرایط اقلیمی و وارونگی هوا که از آبانماه سال جاری بر منطقه حاکم شده و شرایط سکون و پایداری مطلق جوی منجر به افزایش غلظت آلودگی هوا شده است.
به گزارش عصر اقتصاد، در زمینه کاهش معضلات ناشی از این چالش صنایع و شرکتهای بزرگ تولیدکننده همواره پیش قدم بودهاند و بیش از آن چه سهمشان بوده اجرا و پرداخت کردهاند. اما در این میان، شرکت فولاد مبارکه اصفهان نشان داد، بزرگی حجم فعالیت مانع اجرای تعهدات اجتماعی خود نشده است.
متاسفانه به دلیل مسائل ناشی از ناترازی انرژی، محدودیت فعالیت به این فولادساز نیز تحمیل شده بود و براساس تعهدات، میزان فعالیتهای خود در واحد تولید آهن اسفنجی را به میزان بیش از ۵۰ درصد کاهش داد و البته جهت رفاه حال مردم استان، به همین میزان بسنده نکرد و میزان مصرف گاز خود را نیز کاهش داد. این امر منجر به اختصاص گاز بیشتر به نیروگاههای استان شد که در نهایت از مازوتسوزی نیروگاهها و افزایش آلودگی هوا جلوگیری کرد.
این نکته را باید توجه داشت که فولاد مبارکه با نصب و راهاندازی سه ایستگاه اندازهگیری شاخص آلودگی هوا روی کلیه دودکشهای کارخانهها، به صورت لحظهای آلایندگی خطوط تولید خود را پایش میکند و با نصب مهپاش و غبارگیر نسبت به کنترل گردوغبار در واحد احیای مستقیم و گندلهسازی اقدام کرده است. همچنین پروژه نصب سیستمهای غبارگیر برای کورههای قوس الکتریکی واحد فولادسازی و ریختهگری مداوم در حال اجراست که تاکنون ۷۰ درصد پیشرفت داشته و به زودی راهاندازی خواهد شد.
از آن جایی که بیش از نیمی از حمل و نقل مواد اولیه شرکت فولاد مبارکه به صورت ریلی انجام میشود، آلودگیهای جادهای و شهری کمتری را متوجه شهر میکند. در حوزه پسماند و تصفیه و بازچرخانی پسابها چندین طرح به اجرا درآمده و در مجموع، روند اقدامات این شرکت در حوزه بهبود فرآیندهای محیط زیستی رو به پیشرفت است.
به گزارش عصر اقتصاد، شرکت فولاد مبارکه گامهای موثری در جهت مدیریت پسماندهای صنعتی با هدف کاهش استفاده از منابع طبیعی برداشته است. این شرکت با رویکردی نوآورانه، به دنبال تحقق اقتصاد چرخشی است که در آن، منابع به صورت مداوم در چرخه تولید و مصرف باقی میمانند و ضایعات به حداقل میرسند.
استفاده از سربارههای تولید شده در فرآیند فولادسازی برای اجرای پروژههای عمرانی مثال بارزی از کاربرد عملی مفاهیم توسعه پایدار و اقتصاد چرخشی است. این همکاری توانسته است با کاهش استفاده از منابع طبیعی، به حفظ محیط زیست و بهبود زیرساختهای شهری کمک کند.
با اجرای اقتصاد چرخشی به بازچرخانی آب و پساب روی آورده که در نتیجه آن تا ۴۰ درصد میزان آب برداشتی کاهش یافته است. این شرکت با کاهش و بازیافت پسماندها، در کاهش انتشار گازهای گلخانهای، احیای منابع طبیعی و حرکت به سوی محیط زیستی پایدار نقش مهمی ایفا کرده است. طی پروژه اقتصاد چرخشی ضمن بازگشت ضایعات به چرخه تولید، برخی مشکلات زیست محیطی برطرف و بازیابی پسماند در راستای تولید فولاد سبز امکانپذیر میشود.
شرکت فولاد مبارکه اصفهان با اجرای نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی یک حرکت روبهجلو در چشمانداز انرژیهای تجدیدپذیر در ایران انجام داد و نشان داد نه تنها بر شیوههای پایدار در تامین انرژی متعهد است و به نیروگاه خورشیدی صرفا به چشم محل تولید برق نگاه نمیکند بلکه به جنبهها و اثرات مثبت آن بر محیط زیست نیز اندیشیده است. احداث نیروگاه سیکل ترکیبی و بادی از دیگر اقدامات در راستای حفظ محیط زیست است که به اجرا درآمده است.
شرکت فولاد مبارکه تبدیل شدن به صنعت سبز را از سالیان گذشته به جد دنبال و برای آن برنامهریزی کرده و نشان داده هر یک از توسعههای فولاد مبارکه پیوست زیست محیطی دارد. مدیریت منابع انرژی و میزان کاهش کربن بیانگر آن است که در حوزه محیط زیست مسیر درست را طی میکند و این مجموعه با رعایت الزامات زیست محیطی به الگو در میان صنایع مختلف کشور بهویژه فولادیها تبدیل شده است.
این شرکت به عنوان پرچمدار تولید فولاد سبز در ایران در نظر دارد تا سال ۲۰۳۰ کاهش ۳۰ درصدی کربن را محقق کند و تا سال ۲۰۵۰ آن را به صفر برساند.
بازیافت حرارت از خروجی دودکش نیروگاه گازی و بازیافت حرارت از خروجی استکهای واحد احیاء مستقیم، احداث نیروگاه خورشیدی و نیروگاه سیکل ترکیبی ۹۱۴ مگاواتی کالس F از جمله پروژههای بزرگترین فولادساز کشور در راستای تولید فولاد سبز است.
تمرکز شرکت بر مدیریت مصرف و استفاده بهینه از منابع آب و انرژی، گواه بر تعهد آن در زمینه پایداری است. شرکت فولاد مبارکه در مواجهه با چالش کمبود آب، گامهای مهمیبرداشته و از طریق طرحهایی مانند بازچرخانی آب و سرمایهگذاری در شبکه فاضلاب و تصفیه فاضلاب شهری و استفاده مجدد از آن در فرآیند تولید، مصرف آب را به طور قابل توجهی کاهش داده است.
به همین جهت است که بررسیهای میدانی و عملیاتی و گزارشهای سازمان محیط زیست از بزرگترین فولادساز منطقه نشان میدهد که با معیارهای استاندارد مطابقت دارد و موردی دال بر آلایندگی بیش از اندازه وجود ندارد و اقدامات مؤثری برای پیشگیری از آلودگی هوا در این شرکت انجام شده است.