فولاد کاوه جنوب کیش، پیشتاز در مدیریت مصرف انرژی
مهران ابراهیمیان
سعید جهانی، معاون بهرهبرداری فولاد کاوه جنوب کیش، در گفت وگوی اختصاصی با عصر اقتصاد از عملکرد درخشان این شرکت در تولید فراتر از ظرفیت اسمی خبر داد و گفت: با وجود محدودیتهای شدید انرژی در سال گذشته، موفق شدیم با وجود دو ماه قطعی کامل گاز ۱.۸۶ میلیون تن آهن اسفنجی تولید کنیم.
این میزان معادل ظرفیت اسمی سالانه کارخانه است و در برخی ماهها، تولید ۱۴.۵ درصد بالاتر از ظرفیت اسمی انجام شد. این دستاورد مرهون تلاش برای بهبود فرآیندهای تولید و بهرهوری بیشتر است.
تولید فراتر از ظرفیت اسمی علیرغم ناترازی انرژی
جهانی با اشاره به ناترازی گاز و برق و تاثیر آن بر عملکرد تولید افزود: فولادسازی فولاد کاوه با ظرفیت سالانه ۲.۴ میلیون تن در دو فاز ۱.۲ میلیون تنی طراحی شده است. اما محدودیتهای انرژی، از جمله قطعی برق، موجب از دست رفتن ۳۸۰ هزار تن تولید در سال گذشته شد. این رقم در سال جاری، طی شش ماهه اول ، به ۵۲۰ هزار تن افزایش یافته است. با این حال، تلاشهای ما برای بهبود فرآیندها و کاهش مصرف انرژی توانسته تولید را در حد مطلوبی حفظ کند.
وی همچنین بر اهمیت بهینهسازی مصرف انرژی در صنایع فولادی تاکید کرد و ادامه داد: فولاد کاوه جنوب کیش موفق شده مصرف گاز طبیعی خود را از استاندارد جهانی ۳۰۰ مترمکعب به ازای هر تن تولید، به ۲۸۰ مترمکعب کاهش دهد بدون این که کیفیت محصول پایین بیاید. در برخی موارد این رقم به ۲۷۵ مترمکعب نیز رسیده است. این بهینهسازیها باید در سیاستگذاریهای حمایتی مورد توجه قرار گیرد تا انگیزهای برای سایر صنایع نیز باشد.
«فولاد کاوه جنوب کیش موفق شده مصرف گاز طبیعی خود را از استاندارد جهانی ۳۰۰ مترمکعب به ازای هر تن تولید، به ۲۸۰ مترمکعب کاهش دهد که در برخی موارد این رقم به ۲۷۵ مترمکعب نیز رسیده است
مزیتهای استقرار صنایع در جوار آبهای آزاد
معاون بهرهبرداری فولاد کاوه جنوب کیش در پاسخ به سئوال عصر اقتصاد، با اشاره به موقعیت جغرافیایی این شرکت،گفت: استان هرمزگان و صنایع مستقر در همجواری آبهای آزاد مزایای متعددی دارند که از جمله آنها میتوان به کاهش هزینههای حمل و نقل، استفاده از اقتصاد دریا محور و تامین منابع آبی پایدار اشاره کرد. برداشت روزانه ۵۵ هزار مترمکعب آب از دریا، نیاز آبی شرکت را تامین میکند و این ظرفیت میتواند تا ۱۳۰ هزار مترمکعب در شبانهروز افزایش یابد. در شرایط خشکسالی، این رویکرد راهکاری اساسی برای تامین پایدار نیازهای آبی صنایع فولادی است.
ضرورت بازنگری در سیاستهای عرضه و صادرات فولاد
جهانی همچنین به سیاستهای عرضه محصولات فولادی در بورس کالا اشاره کرد و بیان داشت: اجبار به عرضه صد درصدی تولیدات در بورس کالا، همراه با محدودیتهای صادرات، مشکلات بسیاری برای شرکتهای فولادی ایجاد کرده است. این سیاست، صنایع صادراتمحور نظیر فولاد کاوه را از مزیتهای نزدیکی به دریا محروم میکند و با افزایش هزینههای حمل و نقل داخلی، منابع کشور را هدر میدهد.
به عنوان مثال، ما محصولات خود را به مشتریانی در مناطق شمالی کشور عرضه میکنیم که در برخی موارد حدود ۱۷۰۰ کیلیومتر دور از ما است و سپس همان محصولات باید برای صادرات مسافت طولانی تا بنادر جنوبی را طی کنند. این فرآیند ناکارآمد به هدررفت انرژی و منابع ملی منجر میشود.
وی ادامه داد: طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، سالانه حدود ۱۰۴ میلیارد دلار هد رفت انرژی در کشور داریم که این رقم معادل دو برابر بودجه عمومی کشور است. صنایع فولادی بهرهور که مصرف انرژی خود را بهینه کردهاند، باید در تخصیص سهمیهها و سیاستهای حمایتی در اولویت قرار گیرند. این حمایتها میتواند به ایجاد انگیزه در سایر صنایع برای بهینهسازی مصرف انرژی منجر شود».
معاون بهرهبرداری فولاد کاوه جنوب کیش در پایان بر لزوم گسترش برنامههای گواهی صرفهجویی انرژی تاکید کرد و گفت: «بحثهایی نظیر گواهی صرفهجویی در گاز و برق که اخیرا مطرح شده، میتواند گامی مثبت در این مسیر باشد. انتظار داریم این برنامهها با جدیت بیشتری دنبال شود و حمایتهای ملموسی برای صنایع بهرهور فراهم کند. تنها در این صورت میتوان از منابع انرژی محدود کشور برای تولید ارزش افزوده بیشتر استفاده کرد و بهرهوری ملی را افزایش داد.