کد خبر: 031002147093
اقتصادبازاربازارها و خدمات مالیتولید و بازرگانی

لزوم توسعۀ روابط با کشورهای ساحلی دریای خزر

برنامه‌ریزی بلندمدت برای قبضۀ این بازار بزرگ و مطمئن را می‌توان یک ضرورت دانست که با ایجاد ارتباط بین بخش خصوصی و صنایع همۀ کشورها، می‌توان تا حد زیادی این امر را محقق کرد و با توسعۀ واحدهای تولیدی و افزایش ظرفیت صنعتی بر مبنای نیازهای این بازار چند میلیون نفری، سهم بالایی از این بازار بزرگ را پوشش داد.

در اطراف دریای خزر، پنج کشور با جمعیتی بالغ بر ۲۷۰ میلیون نفر ساکن هستند و همین موضوع فرصتی مغتنم برای توسعۀ تجارت آزاد فراهم کرده است به ویژه اینکه خوشبختانه ارتباطات سیاسی این کشورها با یکدیگر بسیار خوب و در بالاترین سطح است.

از سوی دیگر، رخدادهای اخیر در جهان به ویژه جنگ اوکراین نیز ظرفیت خوبی برای توسعۀ تجارت این کشورها ایجاد کرده به ویژه اینکه ایران بهترین راه برای ترانزیت محصولات این کشورها به بخش بزرگی از جهان است.

از طرف دیگر، در فضای جدید ایران نه فقط در ترانزیت بلکه در تأمین نیازهای اولیه خود که محصولات این کشورها هستند هم می‌تواند با سرعت، قیمت و کیفیت بهتری اهداف خود را محقق کند به ویژه اگر در سه استان مرزی ایران در شمال (گلستان، مازندران و گیلان) بتوان ضمن توسعۀ منطقۀ آزاد، زیرساخت‌های لازم را نیز برای افزایش تولید صادرات‌محور حتی با مشارکت و سرمایه‌گذاری خارجی فراهم کرد.

از این رو، برنامه‌ریزی بلندمدت برای قبضۀ این بازار بزرگ و مطمئن را می‌توان یک ضرورت دانست که با ایجاد ارتباط بین بخش خصوصی و صنایع همۀ کشورها، می‌توان تا حد زیادی این امر را محقق کرد و با توسعۀ واحدهای تولیدی و افزایش ظرفیت صنعتی بر مبنای نیازهای این بازار میلیون نفری، سهم بالایی از این بازار بزرگ را پوشش داد.

بهبود زیرساخت‌های بنادر و اسکله‌‌ها و تقویت امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری آنها، از دیگر مواردی است که می‌تواند به ویژه در ترانزیت این منطقه و تکمیل کریدور شمال-جنوب مؤثر باشد و با تکمیل خط ریلی، امکان دسترسی تولیدات این کشورها به دیگر نقاط جهان از طریق آب‌های جنوب ایران را فراهم کرد.

نکتۀ آخر اینکه باید با پایبندی به اصول زیست‌ محیطی و همچنین قراردادها و تفاهم‌‎نامه‌های موجود، در زنده نگه‌داشتن دریای خزر نیز اقدامات اساسی صورت بگیرد چراکه بخش زیادی از حیات این منطقه از زمین وابسته به این دریاست و هرگونه آسیب رساندن با آن می‌تواند تمام کشورهای ساحلی را متضرر کند؛ خاصه امروز که زمین به سمت گرم شدن حرکت می‌کند و در مجموع آبریزهای این دریا کم‌حجم‌تر شده و میزان بارش نیز کاهش یافته است.

منبع: همت خبر

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا