مارکتینگ ضعیف؛ مشکل اصلی تجارت سنگ در ایران
به گفته معاون امور معدنی وزارت صمت، مشکل اصلی که در حوزه تجارت سنگ وجود دارد مارکتینگ ضعیف است.
اسدالله کشاورز روز گذشته در سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی سنگ ایران در نیمور محلات اظهار کرد: سنگ تراورتن محلات بعد از حدود ۵ سال ثبت جهانی شد، به غیر از محلات ۸ عنوان برند جهانی در معادن کشور از جمله گچ سمنان، سنگ عقیق نمین اردبیل و… به ثبت رسیده و این فرآیند برای شناساندن و معرفی پتانسیلهای ویژه کشور ادامه خواهد داشت.
او افزود: وضع معادن ایران به نوعی است که کشور ما جز ۱۰ کشور برتر دنیا در زمینه معدنکاری است و در جایگاه ۱۰ دنیا قرار داریم، همچنین در برخی مواد معدنی رتبههای بهتر را به خود اختصاص دادهایم به طوری که رتبه کشور در تولید و ذخیره گچ، اول است و در مس رتبه ۴ و ۵ مربوط به ایران است.
معاون امور معدنی وزارت صمت تصریح کرد: ایران تا سال ۹۱ واردکننده فولاد بود اما اکنون در تولید فولاد جز ۱۰ کشور برتر دنیا قرار دارد و سال گذشته ۶.۵ میلیون تن فولاد خام صادر شد.
همچنین در حوزه سیمان نیز مصرف کشور ۶۵ میلیون تن و تولیدکننده ۷۵ میلیون تن هستیم که بر این اساس ظرفیت خالی ما ۱۰ میلیون تن است و هیچ مشکلی در این عرصه احساس نمیشود و با برنامهریزی صورت گرفته برای ساخت واحدهای مسکونی که رئیسجمهوری وعده دادند هیچ مشکلی برای تامین سیمان وجود نخواهد داشت.
کشاورز درباره ظرفیتهای محلات بیان کرد: خوشبختانه این شهرستان شرایط خوبی دارد و هرسال دو نمایشگاه گل و سنگ در این شهرستان برگزار میشود، پویایی و بالندگی که در این ۱۴ سال در نمایشگاه وجود داشته در هیچ استانی دیده نشده است.
او با اشاره به فعالیت بالغ بر ۶۴۰۰ واحد سنگبری در کشور ادامه داد: از مجموع ۲۲۰۰ معدن سنگ تزئینی در کشور حدود ۱۴۰معدن در این منطقه قرار دارد که البته در استان تعداد بیشتر است.
معاون امور معدنی وزارت صمت اضافه کرد: مشکل اصلی که در حوزه تجارت سنگ وجود دارد مارکتینگ ضعیف است. به نظر بنده ۵۰ درصد فعالیت اقتصادی مربوط به مارکتینگ است. عملکرد ما در مارکتینگ ضعیف است البته ماشینآلات این حوزه نیز فرسوده هستند. کارخانههایی که واحدهای فرآوری را به روز کردهاند اندکاند و هنوز به سبک سنتی جلو میرویم به همین سبب مارکتینگ نیز ضعیف پیش میرود.
کشاورز درباره سنگ کوپ گفت: صادرات سنگ کوپ فرآوری نشده ۴۲ میلیون دلار و سنگ فرآوری شده ۱۰۵ میلیون دلار بوده که از نظر وزنی قابل قیاس نیستند.
او ادامه داد: در حوزه صنعت سنگ نقاط قوتی از جمله میزان ذخایر و تنوع موجود در کشور در حوزه سنگهای تزئینی وجود دارد. در سنگ گرانیت ایران بالغ بر ۸۰ نوع رنگ و ساختار دارد، همچنین بزرگترین ذخیره تراورتن قرمز دنیا در ایران و بزرگترین ذخیره تراورتنهای روشن در ایران و استان مرکزی است و با تکیه بر این نقاط قوت میتوان به یک شرایط خوب دست پیدا کرد.
معاون امور معدنی وزارت صمت با اشاره به تهدیدهای این حوزه خاطرنشان کرد: بخشی از تهدیدها مربوط به تعادل نداشتن در قوانین و برخی مشکلات مربوط به وضع نامناسب ترانزیت و ترانسفر محصولات و فرسودگی ماشینآلات معدنی است.
فرسودگی ناوگان معدنی وحشتناک است به طوری که امروز هنوز بولدوزر ۶۰ ساله در حال فعالیت است. خوشبختانه با تلاشهای صورت گرفته در ۶ ماه گذشته بخشنامه واردات ۳۰۰ دستگاه جدید با توان بالا با مدل ساخت تقریبا زیر ۱۰ سال نوشته و انجام شده و همچنین توانستیم سفارش خوبی هم برای تولیدکنندگان داخلی بگیریم و این روند ادامه دارد تا بتوانیم در آینده ناوگان را بهسازی و نوسازی کنیم.
کشاورز درباره پنجره واحد بیان کرد: حداقل حدود ۱۵سال است که شخص بنده درگیر این مهم هستم اما متاسفانه با توجه به نبود برخی زیرساختها به نتیجه نرسیده است، اما همچنان در حال تلاش هستم، ماده ۲۴ مکرر، نمونه مشابه این پنجره واحد است که استان مرکزی از این ماده استفاده خوبی کرد البته هجمههایی درباره این ماده نیز ایجاد شده است.
او اضافه کرد: متاسفانه استفاده و بهرهمندی مناسبی از تشکلها و انجمنها در این حوزه صورت نگرفته در حالی که میتوان از این فرصتها استفاده کرد.
کشاورز از معدنکاران به ویژه در محلات، مدیریت باطلهها را خواستار شد و گفت: حجم باطلهها بسیار بالا و نیازمند مدیریت کامل است. در استان مرکزی طرح جامعی در این باره وجود دارد که امیدواریم راهکار مناسبی برای استفاده از این باطلهها ایجاد شود، چراکه برخی از این باطلهها امکان استفاده دارند.