به گفته مدیرعامل فرابورس، تغییر دامنه نوسان ممکن است زمانی اعلام شود که برای بهبود وضع بازار سرمایه، دامنه نوسان حذف شود یا دامنه نوسان ۱۰درصدی وجود داشته باشد، که بین این دو، گزینه حذف دامنه نوسان را انتخاب میکنم.
امیر هامونی در گفتوگو با ایرنا، درباره علل و عوامل افت و خیز معاملات بازار سهام در بورس و فرابورس و نوسانات شاخص کل در سال ۹۹ گفت: اظهارنظر درباره این موضوع نیازمند بررسی وضع بازار در سال ۹۸ است، در اسفند سال ۹۷ و ابتدای سال ۹۸ با برخی اتفاقات غیرمترقبه و بروز حوادث طبیعی مانند سیل در شمال و جنوب ایران، زلزله کرمانشاه و کرمان روبهرو شدیم، همچنین در کنار آن شیوع ویروس کرونا در انتهای سال ۹۸ باعث شد تا نیاز به تامین مالی مورد توجه قرار گیرد.
هامونی با بیان اینکه نرخ سود بازار بینبانکی از اواخر سال ۱۳۹۸ به دلیل افزایش نقدینگی ناشی از کرونا روندی نزولی را آغاز کرد، خاطرنشان کرد: این موضوع نشاندهنده افزایش نقدینگی در بازار بود که باعث شد تا بانکها حاضر شوند با نرخ کمی یکدیگر را تامین مالی کنند و بازار سهام با قدرت بسیار بیشتر به روند صعودی خود ادامه دهد.
مدیرعامل فرابورس ایران با بیان اینکه بانک مرکزی تاکنون در کنترل نرخ سود بانکی موفق عمل کرده است و فرابورس ذینفع تصمیمگیریهای اتخاذ شده و انجام اقدامات جدید از سوی بانک مرکزی است، افزود: اکنون نرخ سود بینبانکی حدود ۲۰درصد است، بانک مرکزی در تلاش است تا برخی از اقدامات مانند عملیات بازار باز و بازخریداوراق مالی اسلامی را به سرانجام برساند.
او با بیان اینکه نرخ سود بانکی اکنون بین ۱۴تا ۲۲درصد است و کریدور نرخ سود بانکی قابل اصلاح است، اظهار کرد: با بهینه کردن نرخ سود بانکی و با دست یافتن به نرخ قابل اتکا و کاهش نوسان در سایر بازارها میتوان ریشه مسائل ایجادشده در بازارهای سرمایهگذاری را برطرف کرد.
ورود ۱۲۰هزار میلیارد تومان نقدینگی به بورس
هامونی خاطرنشان کرد: بازار که از مردادماه وارد مدار نزولی شد ناشی از کاهش ورود نقدینگی بود و دیگر از آن زمان به بعد نقدینگی چندانی به این بازار وارد نشد.
به گفته مدیرعامل فرابورس، شاید بتوان با دامنه نوسان و دیگر اقدامات به کارگرفتهشده سرعت رشد و افت شاخص بورس را کاهش و افزایش داد، اما نباید ریشه این موضوع را فراموش کرد زیرا ریشه و دلیل افتوخیزها مربوط به جای دیگر است و خارج از حیطه اختیارات بازار سرمایه و سازمان بورس قرار دارد.
او درباره میزان نقدینگی واردشده به بازار سهام گفت: از ابتدای سال که بازار در مدار صعودی پرشتاب قرار داشت تا مرداد که شاخص بورس وارد مدار نزولی شد بالغ بر ۱۲۰ هزار میلیارد تومان وارد بازار شد.
علت اصلی ریزش بورس چیست؟
هامونی در پاسخ به این سوال که آیا دولت مقصر اصلی ریزش شاخص بورس در بازار است یا خیر؟ گفت: برای پاسخ به این سوال باید نکاتی را در نظر گرفت مبنی بر اینکه آیا دولت با قصد و نیت قبلی و با هدف دستکاری قیمت به دنبال روند صعودی بازار بوده است؟ آیا دولت به دنبال این بوده است تا بعد از افزایش غافلگیرکننده قیمتها سهام خود را بفروشد و از این بازار خارج شود؟ آیا دولت چنین نگاه سفتهبازانهای را به بازار سهام داشته است؟
مدیرعامل شرکت فرابورس ایران اظهار کرد: دولت به هیچ عنوان به دنبال هیچیک از این مسائلی که مطرحشده است نبود، یکی از مشکلاتی که بازار را به این روز انداخت و باعث اصلاح و کاهش شدید قیمت سهام شرکتها شد، برنامههای بهینه ناسازگار بود که بازار را از مسیر صعودی خود بازگرداند.
او اظهار کرد: در کشور برخی از دستگاههای اقتصادی که بر سود شرکتهای بورسی تاثیرگذار هستند دارای یک ناسازگاری با یکدیگر هستند که باعث تغییر مسیر معاملات بورس در بازار شدند، در حالی که ممکن است برنامه آنها در بین مجموعه خود هماهنگ و دارای تاثیر مثبت در عملکرد آنها باشد.
مدیرعامل فرابورس ایران با تاکید بر اینکه نمیتوان اعلام کرد که دولت با هدف و برنامهریزی قبلی وارد این بازار شده است و این موضوع را به صورت تلویحی در بازار رد میکنم، افزود: دولت به هیچ عنوان در بازار هدف سفته بازانهای را نداشته و ندارد، زیرا قرار نیست دولت برای دو روز در این بازار بماند، کسب درآمد کند و در انتها از این بازار خارج شود.
هامونی با بیان اینکه دولت امسال بخشی از کسری بودجه خود را از طریق اخذ مالیات و بخش دیگر را از اوراق در فرابورس تامین مالی کرده است، گفت: دولت با نگاه درستی اقدام به ورود در بازار سرمایه کرده است؛ چرا که تامین مالی از طریق اوراق راهحل بهینه و دقیقتری نسبت به تامین مالی از طریق انتشار پول است.
کسب درآمد ۱۹هزار میلیارد تومانی دولت از صندوقهای دارا یکم و پالایش یکم
به گفته مدیرعامل فرابورس ایران مجموع پولی که دولت از این بازار و از طریق دارا یکم و پالایش یکم کسب کرد، مبلغ چندان قابلتوجهی نیست.
او درباره کسب درآمد ۱۹هزار میلیارد تومانی دولت از طریق صندوقهای ETF بیان کرد: این رقم شامل تقریبا ۶ هزار میلیارد تومان برای دارا یکم و ۱۳هزار میلیارد تومان برای پالایش یکم میشود، این در حالی است که دولت از ابتدای سال در فرابورس از طریق اوراق مرابحه و اسناد خزانه بالغ بر۱۸۳هزار میلیارد تومان تامین مالی کرده است، پس چطور این امکان وجود دارد که بخواهد برای حدود ۲۰هزار میلیارد تومان خود را بدنام کند و به صورت عامدانه بورس را صعودی و در انتها بازار را با چنین شتابی نزولی کند.
هامونی با بیان اینکه وجود چنین منطقی ضعیف است و به هیچ عنوان با واقعیات جور درنمیآید، اضافه کرد: ریزش بورس ناشی از اتفاقات اخیر بوده است، مسئولان باید پای مردمی کردن اقتصاد بایستند.
مدیرعامل شرکت فرابورس ایران تاکید کرد: گاهی ممکن است مشکلاتی به صورت ناخواسته در کشور رخ دهد که در بورس اثر منفی بگذارد، بهتر است دولت آنها را در هیات دولت برطرف کند تا دستگاهها با هماهنگی یکدیگر به فعالیت بپردازند.