کد خبر: 190104199847
اقتصادبازارها و خدمات مالیتولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدن

مهارت‌ها، گذرنامه استخدام در بازار آینده

مسعود شریعت زاده؛ مدیر مسئول

جهان آینده کار به سرعت در حال تغییر است و فناوری، بازار کار را به سمت تحولی بنیادین سوق می‌دهد. استخدام دیگر بر «گواهینامه‌ها و عناوین» متکی نیست؛ این «مهارت» است که چراغ راه نیروهای کار برای ورود به مشاغلی است که هنوز ظاهر نشده‌اند.

بازار کار امروز دستخوش دگرگونی‌های عمیق است؛ تغییراتی که ناشی از پیشرفت‌های سریع فناوری بوده و ترکیبی از هیجان، اضطراب و عدم اطمینان را برای کارفرمایان و کارکنان به همراه داشته است. به گزارش «آینده مشاغل» مجمع جهانی اقتصاد، ۳۹ درصد از مهارت‌های شغلی حال حاضر تا سال ۲۰۳۰ تغییر کرده یا بی‌ربط خواهند شد.

این تحولات، چالشی بزرگ برای افراد و سازمان‌ها است.به عنوان مثال هم اکنون مهارت های یادداشت نویسی برای خبرنگاران تازه کار عملا به دست هوش مصنوعی سپرده شده و به راحتی می توان مطالب تکراری با موضوع یکسان را بی آن که بهره برداران از هوش مصنوعی بدانند، در رسانه ها منتشر می شود و ادامه این روند قطعا  ورود خبرنگاران جدید به عرصه  رسانه ها را سخت تر خواهد کرد.

 لذا نیروی کار تنها با «آمادگی پیشگیرانه» می‌تواند از این گرداب آسیب‌ها عبور کرده و با تحولات همگام شود.

استخدام مبتنی بر مهارت؛ پایانی بر نگاه سنتی

تغییرات سریع در محیط کسب‌وکار و پیشرفت‌های فناورانه، استخدام مبتنی بر مهارت را به کلیدی‌ترین رویکرد برای فضای کاری آینده تبدیل کرده است. این روش، به سازمان‌ها این امکان را می‌دهد که نیروی کاری منعطف و آماده برای مشاغلی که هنوز خلق نشده‌اند، تربیت کنند.

کارفرمایان با تحلیل دقیق نیازهای شغلی، دیگر به سال‌ها تجربه یا گواهینامه‌ها تکیه نمی‌کنند، بلکه تمرکز اصلی‌شان بر افرادی است که قدرت یادگیری و سازگاری با محیط متغیر را دارند. آنچنان که هم اکنون در بساری ازرسانه ها ماموریت و وظایف چند نفر در گذشته  اهم از ویراستاری، تولید محتوا و تیتر زدن به یک نفر سپرده شده است.

لذا  سرمایه‌گذاری روی این رویکرد  در همه بنگاه‌ها و در سراسر جهان کمک می‌کند که از فرصت‌های پیش رو بهره‌برداری کرده و در برابر بحران‌های آینده مقاوم شوند.

مدل نیروی کار مبتنی بر مهارت

برای سال‌ها، استخدام در محدوده مشاغل تثبیت‌شده و عناوین شغلی ثابت باقی ماند، اما بسیاری از سازمان‌ها اکنون مهارت‌ها را جایگزین نقش‌ها کرده‌اند.

براساس تحقیقات Deloitte، نگاه مبتنی بر مهارت به سازمان‌ها این امکان را می‌دهد که «کار و کارگران را از محدودیت‌های شغلی رهایی بخشند». این یعنی توجه به توانایی‌های متنوع افراد، نه صرفاً کارکردی که عناوین شغلی به آنان تحمیل می‌کرد.

طبق ادعای گزارش مذکور، مدل نیروی کار مبتنی بر مهارت، انعطاف‌پذیری و بهره‌وری را افزایش داده و ساختاری پویا و کارآمد برای کسب‌وکارها فراهم کرده است.

مهارت‌های حیاتی در دنیای کار آینده

به این ترتیب با جا به جا شدن تمرکز از مدارک دانشگاهی به توانمندی‌های حرفه‌ای، شرکت‌ها به دنبال افرادی هستند که ویژگی‌های زیر را داشته باشند:

– توانایی یادگیری سریع

– تفکر انتقادی

– مهارت‌ در ایجاد روابط و کار تیمی

– امکان سازگاری با فناوری‌های نوظهور

هرچند مهارت‌های فنی به طور مستمر دستخوش تغییرات می‌شوند، توانایی‌های انسانی و انعطاف‌پذیری ذهنی، ارزش پایدار خود را حفظ می‌کنند.

آینده؛ متعلق به نیروهای انعطاف‌پذیر و مهارتی

با این اوصاف سازمان‌هایی که بر مهارت‌های نیروی کار خود سرمایه‌گذاری کنند، بدون شک توانایی بیشتری برای روبرو شدن با آینده خواهند داشت. تغییرات پرشتاب در فضای اقتصادی و حضور مشاغلی که هنوز به وجود نیامده‌اند، فرصت تثبیت و موفقیت را از سازمان‌هایی که رویکردی سنتی دارند، سلب می‌کند.

کارفرمایان آینده‌نگر باید در مسیر توسعه نیروی کاری حرکت کنند که هم آموزگار و هم یادگیرنده باشد؛ چراکه آینده، جایی برای یادگیری مداوم و مقابله خلاقانه با چالش‌ها است.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا