کد خبر: 08120071882
اقتصادبازارها و خدمات مالیبورسروزنامه

موافقت سازمان بورس با تأسیس ۲ اداره جدید و تعلیق ۵ ماده حاکمیت شرکتی

به گفته مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس، هیات‌مدیره سازمان بورس با راه‌اندازی دو اداره جدید در معاونت نظارت بر بورس‌ها و ناشران تحت عنوان اداره «میزهای صنعت و رتبه‌بندی ناشران» و اداره «نظارت بر شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی» موافقت کرد.

محسن انصاری مهیاری در این باره به سنا گفت: سازمان بورس حدود ۶ میز صنعت (پالایشگاهی، سیمان، نیروگاه، بیمه، خودرو و ساخت قطعات و پتروشیمی) با هدف، تعامل و برقراری ارتباط بیش از پیش سازمان با صنایع، شناسایی مشکلات آنها و انتقال آن به مسئولان ذیربط برگزار شد.

او خاطرنشان کرد: اتفاقات بسیار مثبتی پس از برگزاری این ۶ میز صنعت مشاهده شد زیرا در لایحه بودجه ۱۴۰۱، قرار بر این بود که نرخ خوراک و سوخت تغییر زیادی داشته باشد اما با پیگیری‌های رئیس سازمان و اعضای هیات‌مدیره، در نهایت سقف نرخ خوراک گاز ۵ هزار تومان به ازای هر مترمکعب و سقف سوخت ۲ هزار تومان تعیین شد که در زمان فعلی با توجه به جنگ روسیه و اوکراین و افزایش گاز در اروپا اهمیت این موضوع دو چندان شد.

به گفته مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، اکنون سازمان بورس همچنان پیگیر تغییر فرمول فعلی نرخ خوراک است، تا دو هاب بین‌المللی که مصرف‌کننده‌اند و تولیدکننده نیستند، از فرمول خارج شوند.

او ابراز امیدواری کرد به‌زودی شاهد نتایج این پیگیری‌ها خواهیم بود.

انصاری مهیاری درباره اداره دیگری که اخیراً از سوی سازمان بورس تاسیس شد، اظهار کرد: با توجه به اهمیت موضوع، اداره نظارت بر شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی تشکیل شد. با توجه به اینکه اکنون حدود ۴۹ میلیون نفر از مردم کشورمان سهامدار مستقیم و غیرمستقیم سهام عدالت هستند و سهام عدالت حدود ۱۰ درصد کل بازار سرمایه را تشکیل می‌هد.

تعیین تکلیف شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی

مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس اظهار کرد: از مجموع ۳۱ استان، به دلیل مشکلات موجود، تاکنون ۲۶ استان مورد بازگشایی قرار گرفتند و کماکان ۵ استان کشور هنوز وارد بازار سرمایه نشده است. به دلیل این موضوع و سایر مشکلات مربوط به شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی، سازمان بورس تصمیم گرفت، اداره‌ای تخصصی در خصوص سهام عدالت تشکیل دهد.

او درباره پرداخت سود از طریق سامانه سجام (سامانه جامع اطلاعات مشتریان شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه) وجوه بیان کرد: در سال ۱۴۰۰، حدود ۲۷۶ ناشر از مجموع ۵۹۰ ناشر سودده، سود خود را به رقم ۱۶ همت (هزار میلیارد تومان) از طریق سامانه سجام پرداخت کرده‌اند. بنابراین، از ناشران درخواست می‌شود به طور حتم در هیات‌مدیره‌های خود مطرح و سود را به احترام سهامداران خود از طریق سامانه سجام پرداخت کنند.

انصاری مهیاری ادامه داد: درصدد هستیم ضمن کاهش هزینه‌ها، شرکت سپرده‌گذاری عضو اتاق پایاپای شود و به نوعی بانکداری الکترونیک تشکیل و هزینه‌ها کاهش یابد.

او اظهار کرد: اکنون به ازای هر سهامدار ناشر باید ۲۵۰ تومان هزینه به شرکت سپرده‌گذای پرداخت کند و شرکت سپرده‌گذاری هم تمام این مبالغ را بابت هزینه‌هایی که باید برای این امور انجام دهد، پرداخت و هیچ‌گونه مبلغی برای سود خود کنار نمی‌گذارد.

مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس اظهار امیدواری کرد: اگر بانک مرکزی هم موافقت کند، شرکت سپرده‌گذاری به عنوان عضو معتمد اتاق پایاپای پذیرفته شود، این هزینه‌ها به شدت کاهش یافته و استقبال ناشران برای پرداخت سود خود از طریق سامانه سجام روز به روز بیشتر می‌شود.

فهرست دارندگان اطلاعات نهانی ناشران

او ادامه داد: پیگیری‌های زیادی درباره فهرست دارندگان اطلاعات نهانی ناشران در حال انجام است که به‌زودی ابلاغیه‌هایی در این زمینه صادر خواهد شد و امیدواریم در فاز بعدی، افشای فهرست دعاوی حقوقی له یا علیه ناشران منتشر شود.

انصاری مهیاری تصریح کرد: اسامی ۷۸۱ ناشر در سازمان بورس و اوراق بهادار ثبت‌شده‌ که تعداد ۳۸۳ ناشر در بورس اوراق بهادار پذیرفته شده‌اند، ۱۶۴ ناشر در فرابورس و حدود ۲۰۳ ناشر در بازار پایه وجود دارند و ۳۱ ناشر هم صرفا در سازمان ثبت ‌شده‌اند و هنوز در هیچ کدام از بورس‌ها مورد معامله قرار نگرفته‌اند.

مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس بیان کرد: در سال ۱۳۹۹، در مجموع بورس و فرابورس، ۱۲۸ ناشر پذیرش شدند اما به دلیل وضع بازار و رکودی که از نیمه دوم سال ۹۹ بر بازار حاکم شد، در سال ۱۴۰۰، تنها ۴۹ شرکت در بورس و فرابورس پذیرش شدند.

او درباره عرضه‌ها بیان کرد: سال ۱۳۹۹، ۵۸ عرضه اتفاق افتاد که در سال جاری هم به دلیل بازار و اینکه احتمال داشت عرضه‌ها بازار را با نوسانات زیاد همراه کند، تنها ۲۶ عرضه صورت گرفت.

تعلیق ۵ ماده حاکمیت شرکتی تا اطلاع ثانوی

انصاری مهیاری درباره موضوع حاکمیت شرکتی گفت: از اعمال حدود ۵ ماده حاکمیت شرکتی که جزو ۵ ماده اصلی نیز بود تا اطلاع ثانوی جلوگیری به عمل‌آمده و تعلیق شدند.

او اظهار کرد: دستورالعمل حاکمیت شرکتی به طور مجدد مورد بازنگری قرار گرفته است و در این راستا از مشاوران خارجی و اساتید دانشگاه‌های داخلی استفاده شده است و به پیش‌نویس دستورالعمل در این زمینه تهیه شده است. این دستورالعمل برای همه ناشران ارسال شده، نظرات ایشان دریافت شد و به‌زودی برای اظهارنظر و ارائه پیشنهادات از سوی فعالان محترم بازار منتشر خواهد شد.

مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس ادامه داد: موضوعی که بازار با آن بسیار درگیر است و تقاضای مطالبه‌گری برای آن وجود دارد، بحث قیمت‌گذاری دستوری است. زمانی که شرکتی وارد بازار سرمایه شد و یا دولت آن را خصوصی می‌کند، دیگر باید از اعمال مدیریت در آن شرکت خودداری کند و به صاحب اصلی آن بسپارد و دولت‌ها به حاکمیت بخش خصوصی احترام بگذارند.

به گفته او، صنعت خودرو نباید درگیر قیمت‌گذاری دستوری قرار گیرد و اگر شرکت‌های خودروساز در بازار سرمایه پذیرفته شده‌اند و سهام آنها در دست مردم است، قیمت‌گذاری دستوری روی این صنایع معنایی ندارد.

مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس عنوان کرد: در بحث مربوط به صنعت پالایشی که از سال ۸۶ شرکت‌ها به مردم واگذار شدند، دیگر لزومی ندارد دولت روی فرآورده‌ها و مواد اولیه آنها قیمت‌گذاری کند. سازمان بورس مدام در حال مکاتبه است و در حال برگزاری جلسه با سایر مسئولان نظام است و اگر مطالبه‌گری برای حذف قیمت‌گذاری دستوری نباشد، کارها پیش نمی‌رود و حرف‌ها شنیده نمی‌شود.

انصاری مهیاری در پایان گفت: اصلاح قانون بازار در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است و از ناشران خواسته شد اگر نکاتی، انتقاد و یا پیشنهادی دارند به سازمان بورس و مدیریت ناشران و همچنین بورس و فرابورس ارسال کنند تا در کمیته‌های مربوطه بررسی شود.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا