نفوذ فناوری ارتباطات به قلب دنیای پزشکی/ فناوری 5G همراه بیماران شد
زینب غضنفری
شرکت ارتباطات سایر ایران (همراه اول) به تازگی از پروژهای جدید و خاص که با خدمات قبلی این شرکت تفاوت دارد اما همچنان در مسیر اتصال خودروهاست؛ از آمبولانس متصلرونمایی کرد.
به همت مرکز تحقیق و توسعه همراه اول در جریان هفدهمین کنگره سالیانه طب اورژانس ایران از پروژه آمبولانس متصل بهعنوان یکی از کاربستهای فناوری نسل پنجم ارتباطی، رونمایی شد.
تواناییهایی مانند تشخیص دقیقتر بیماریها، اولویتبندی بیماران بر اساس شدت وضعیت و کاهش زمان رسیدگی به موارد حاد باعث شدهاند هوش مصنوعی بتواند بهعنوان یک دستیار قدرتمند در خدمت کادر درمان قرار بگیرد و آینده روشنتری را برای طب اورژانس ترسیم کند و دقت و سرعت تصمیمگیری را در شرایط بحرانی، بهبود بخشد.
همراه اول که همواره پیشگام در حوزه نوآوری دیجیتال بوده، با نگاهی ویژه به نقش هوش مصنوعی در تحول خدمات اورژانس، از جدیدترین دستاورد علمیو فناوری نوین این حوزه پردهبرداری کرد.
اولین و بزرگترین اپراتور تلفن همراه کشور همواره با ارائه زیرساختهای نوین و سرمایهگذاری در حوزه نوآوری، توجه ویژهای به تحول دیجیتال نشان داده و در همین راستا با رونمایی از آمبولانس متصل، قدم بزرگی در مسیر ارتقای خدمات سلامت و بهبود کیفیت ارائه خدمات اورژانس برداشته است.
این پروژه با تکیه بر فناوری نسل پنجم ارتباطی یا 5G طراحی و پیادهسازی شده و از جمله مزایای آن میتوان به امکان انتقال اطلاعات لحظهای بیمار، نظارت و پایش دادهها و ایجاد ارتباط دو طرفه بین تیم پزشکی و آمبولانس، اشاره کرد. این نوآوری علاوه بر این که باعث افزایش سرعت ارائه خدمات به بیماران میشود، میتواند نقش تاثیرگذاری بر نجات جان بیماران در شرایط بحرانی داشته باشد.
این اقدام همراه اول و اجرای پروژه خودرو متصل از این حیث حائز اهمیت است که هوش مصنوعی و اینترنت اشیا موضوع روز دنیای دیجیتال است و بسیاری از کشورهای پیشرفته به سراغ این مقوله رفتهاند.
اول این که خودرو متصل به خودرویی اطلاق میشود که میتواند از طریق شبکهی بیسیم به دیگر ابزارهای نزدیک خود متصل شود و عامل مهمیدر پیشرفت اینترنت اشیا (IoT) هستند. ضبط و پخش صدا در داخل خودرو که به گوشی راننده متصل است و یا اتصال خودرو با خودروهای نزدیک به خود میتوانند به هوشمند شدن ترافیک و تامین امنیت کمک کنند و این موارد از جمله کاربردهای خودروهای متصل هستند.
اندازه بازار جهانی خودروهای متصل در سال ۲۰۲۴ حدود ۴۵ میلیارد دلار تخمین زده میشود و انتظار میرود تا سال ۲۰۳۴ به حدود ۱۸۲ میلیارد دلار برسد. نکته قابل توجه این است که بازار آسیا و اقیانوسیه با سهم درآمدی ۳۸.۵ درصدی، پیشرو در این بازار است.
به منظور پیشرفت و بهبود ارتباطات بین خودروهای متصل و سایر دستگاهها، شرکتهای مخابراتی به سرعت در حال توسعه شبکههای 5G هستند. بر اساس گزارش GSMA، تا سال ۲۰۳۰ بالغ بر ۶.۳ میلیارد مشترک موبایل منحصر به فرد و ۵ میلیارد متقاضی 5G در سطح جهانی وجود خواهد داشت.
شبکه مستقل نسل پنجم بهعنوان یکی از پیشرفتهترین تکنولوژی ارتباطی کنونی، به سرعت در حال گسترش است و سرمایهگذاریهای کلان روی آن انجام میگیرد؛ از همین رو، نخستین و بزرگترین اپراتور تلفن همراه کشور که همواره همگام با تکنولوژی و فناوری روز دنیا حرکت کرده، گامهای مهمیدر حوزه توسعه فناوری نسل پنجم برداشته است.
در میان برترینهای عرصه خودروهای متصل، بعد از AT&T غول مخابراتی آمریکا که برترین شرکت در این بخش شناخته میشود، نامهای آشنای دیگری در صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات همچون ورایزون، هواوی، ودافون به چشم میخورد. در ایران نیز همراه اول به عنوان بزرگترین اپراتور ایران و خاورمیانه پیشتاز در حوزه خودروهای متصل به شمار میرود.
در همین راستا، همراه اول به واسطه در اختیار داشتن گستردهترین شبکه ارتباطی کشور و همچنین توسعه زیرساختهای فناوری نسل پنجم، اقدامها و پیشرفتهای قابل توجهی در این مقوله داشته است.
از سال ۱۴۰۰ که همراه اول در راستای هوشمندسازی صنعت خودرو تفاهمنامه مشارکت در ساخت خودورهای متصل را با شرکت ایران خودرو امضا کرد تا به امروز که از اولین آمبولانس متصل رونمایی کرد، نشان داده در توسعه و پیشرفت کشور عزمیراسخ دارد و تکنولوژی و فناوری روز دنیا را در بستر نوآوری و مسئولیت اجتماعی و رشد کیفیت زندگی مردم کشور به کار گرفته است.
امید میرود با فراهم و هموار شدن بستر توسعه شبکه ارتباطی 5G در کشور، شاهد پیشرفتها و تحولات جدید و قابل توجهی در دنیای دیجیتال باشیم که به رفاه و آسایش مردم در شرایط کنونی کشور کمک شایانی میکند.