نگاه به آینده و بهره وری نقطه قوت همایش ملی آهن سازی
مهران ابراهیمیان
اولین کنفرانس ملی آهن سازی ایران به همت فولاد کاوه جنوب کیش در حالی از امروز و به مدت دور روز در هتل هرمز بندرعباس کار خود را شروع می کند که با استقبال فعالان و کارشناسان عرصه آهن و فولاد مواجه شده است.
در همین باره نظرات چهار تن از کارشناسان وفعالان اقتصادی در این عرصه را درباره بایدها و نباید های این کنفرانس جویا شده ایم که در ادامه می خوانید:
قدیر قیافه: اهمیت کنفرانس ملی آهنسازی برای تمرکز فولاد سبز است
۲۱ و ۲۲ آذرماه جاری به میزبانی شرکت فولاد کاوه جنوب کیش در استان هرمزگان برگزار می شود که «قدیر قیافه» نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و نایب رئیس کنفدراسیون صادرات ایران معتقد است هر همایش تخصصی در صورتی که موضوعات حرفه ای، تکنیکی و در حوزه فناوری مطرح شود می تواند مفید باشد. با این وجود در این میان مهمترین موضوع بحث بازار است؛ یعنی بازار تعیین کننده است که به کدام سمت و سو جهت گیری و حرکت باید کرد و به عبارتی همه مسائل از بازار آغاز می شود.
وی به خبرنگار عصر اقتصاد گفت: واقعیت این است که امروز با توجه به مسیری که دنیا به سمت فولاد سبز در پیش گرفته است و با توجه به اینکه در بسیاری از کشورها امروز تولید فولاد به روش کوره بلند در حال کاهش است و قرار است هر سال میزان تولید به این روش کمتر شود و به عنوان مثال بنا بر این است که چین تا ۱۰۰ میلیون تن از تولید فولاد خود را از روش کوره بلند تغییر دهد و به روش کوره های قوس الکتریکی تولید کند، لذا قاعدتا چین تبدیل به یکی از واردکنندگان بزرگ آهن اسفنجی و HBI در دنیا خواهد شد.
با توجه به این رویکرد و اینکه برخی کشورهای دیگر نیز فرایند مشابه چین دارند، بایستی تغییر فناوری بدهند و به سمت استفاده از محصولات روش احیای مستقیم بروند.
قیافه افزود: لذا به نظر بنده برگزاری چنین کنفرانسی اگر بر آینده و همچنین متمرکز بر نقشی که قرار است تولید کنندگان آهن اسفنجی به روش احیای مستقیم در ایران قرار است ایفا کنند متمرکز باشد در بازارهای آینده می تواند پر اهمیت باشد.
شرط حضور در بازارهای جهانی، تولید فولاد سبز است
وی ادامه داد: موضوع دیگری که در این کنفرانس باید به آن دقت شده، تولید فولاد سبز است که قطعا بسیار کمک کننده خواهد بود به جهت اینکه در آینده ای که در پیش رو داریم کشورهایی که با روشهای سبز فولاد تولید نکنند در آینده قاعدتا بازارهای خود را از دست خواهند داد و یا به قدری از آنها تعرفه های سنگین می گیرند که نخواهند توانست در بازارهای بین المللی حضور پیدا کنند.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: با این تفاسیر به ناچار بر اساس تحمیلی که بر ما می شود و شرایط دنیا بر اساس مقررات زیست محیطی به همگان تحمیل می کند باید به این سمت حرکت کنیم و به سمت تولید فولاد سبز در حرکت باشیم که همانطور که گفته شد در وسط زنجیره به بحث احیای مستقیم آهن مرتبط می شود.
اکبریان: جای چنین کنفرانسهایی در صنایع معدنی خالی بود
مهرداد اکبریان رئیس انجمن تولید کنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران نیز معتقد است جای چنین کنفرانس هایی که هم بشود راجع به فن و تکنیک و هم راجع به دانش روز در آنجا صحبت کرد در زنجیره فولاد و در بخش صنایع معدنی ما خالی بود.
کنفرانس ها محلی برای عملیاتی کردن مسائل در بستر علم، فن و تکنیکهای روز
اکبریان در خصوص مهم ترین تاثیرات مثبت برگزاری این کنفرانس با رویکردهای نامبرده به خبرنگار ما می گوید: کنفرانس ها و نمایشگاه ها دو مقوله مهم، تاثیر گذار اما متفاوت هستند. به این معنا که نمایشگاه ها محل عرضه کارهایی که انجام شده است می باشد و شرکت ها و واحدهایی که کار می کنند در نمایشگاه ارائه ای از دستاوردهای خود برای دیگران دارند. اما واقعیت این است که الان جای خالی مسائل علمی و فنی مشهود است و ما چندان نتوانسته ایم مسائل را در بستر علم و فن و تکنیک روز عملیاتی کنیم.
وی افزود: در واقع کارشناسان کلان ما، دانشگاهیان، اندیشمندان و فعالان در اتاق های فکر و اندیشکده ها به صورت پراکنده یکسری کارها انجام می دهند اما جایی یا محفلی که بتوان آنها را جمع کرد و برآیند کارهای ارزنده آنها را در قالب یک فن و تکنیک جدید ارائه دهند را متاسفانه در کشور نداشتیم. لذا جای چنین کنفرانس هایی که هم بشود راجع به فن و تکنیک و هم راجع به دانش روز صحبت کرد همچنان در زنجیره فولاد و در بخش صنایع معدنی ما خالی بود. قطعا این کنفرانسی که در پیش است می تواند کنفرانس خوب و هدفمندی باشد به شرطی که مسائل مطرح شده را رعایت کند.
معرفی تکنیک های جدید آهن سازی و فولادسازی
اکبریان ادامه داد: به عبارت دیگر شرط موفقیت این کنفرانس مهم این است که مدعوین و کسانی که در این کنفرانس ارائه مطلب و یا سخنرانی خواهند داشت و مباحث را پیش ببرند در بسترهای علمی و فنی باشد؛ اگر نیت برگزار کننده این باشد که افرادی که در کشور کار می کنند به خصوص کسانی که تکنیک های جدید آهن سازی و فولاد سازی در دنیا را رصد می کنند گرد هم آیند و معرفی شوند قطعا موثر خواهد بود، به خصوص اینکه دستیابی به تکنیک های جدید آهن سازی و فولادسازی برای ما به صرفه تر است و در کنار آن موجب می شود انرژی و آب کمتری مصرف شود مضاف بر اینکه قیمت تمام شده را پایین می آورد. از سوی دیگر محیط زیست را کمتر آلوده می کنند و لاجرم در چنین کنفرانسهایی باید زمینه پیشبرد چنین مباحثی فراهم گردد.
جعفری طهرانی: کنفرانس آهن سازی محفلی برای ارایه راه های بهره وری است
همچنین کیوان جعفری طهرانی، تحلیلگر صنعت فولاد کشور در گفتگو با عصر اقتصاد معتقد است این نشست ها و کنفرانس های فنی از نظر آشنایی با تکنولوژی های روز دنیا کمک کننده است. ضمن اینکه قطعا راهکارهایی در رابطه با چگونگی استفاده بهینه برای افزایش بهره وری تولید و مسائل مشابه دیگر در چنین محافلی ارائه خواهد شد.
وی با بیان اینکه طبیعتا این اتفاق در صورتی می افتد که این امکان برای نشست های تخصصی ایجاد شود، افزود: ما شاهد هستیم در طول سالیان گذشته روی مسائل تجاری بارها کنفرانس های متعدد در سطح کشوری و ملی برگزار شده است. همچنین در حوزه کنفرانس های فنی حرفه ای و تخصصی شاهد هستیم برخی فولادسازان مثل فولاد خوزستان و فولاد مبارکه برگزار کننده بوده اند و این کنفرانس ها بسیار کمک می کند تبادل اطلاعات فنی بین کارشناسان اتفاق بیفتد.
جعفری طهرانی در پایان خاطرنشان کرد: در چنین نشست های تخصصی قطعا می توان از بدنه دانشگاه و همچنین از دانشجویان برجسته بیشترین بهره ها را گرفت تا از این طریق در قالب ارائه طرح یا پایان نامه در مقاطع مختلف در راستای حل مشکلات فنی کمک کننده باشند.
گفتنی است کارشناسان امر معتقدند فولاد و سنگ آهن را نباید صرفا در این مقطع و در سال ۱۴۰۳ دید بلکه تمام دست اندرکاران دولتی، معدنکاران، صاحبان صنایع و کارخانجات و سرمایه گذارانی که قصد سرمایه گذاری دارند باید این زنجیره را در ۲۰ سال آینده در نظر بگیرند.
به گزارش عصر اقتصاد، کنفرانس ملی آهن سازی ایران با با هدف نزدیک شدن محافل علمی و دانشگاهی که در حوزه آهن سازی انجام شده با تجارب واحدهای صنعت برگزار می شود. به نحوی که به گفته مجریان این کنفرانس در واقع تلاش می شود تا از این طریق با تشریک مساعی که بین پژوهشگران، اساتید دانشگاهها و از آن طرف در حوزه صنعت تجاربی که در این حوزه دارند بتوانند یک هم افزایی خوب داشته باشند و اثر بخشی تولید در بخش اهن سازی را بتوان در کشور ارتقا داد. به خصوص که این موضوعات می تواند در کشور باعث افزایش تولید و افزایش کیفیت محصول شود و از آن طرف در برنامه ریزی، نگهداری، تعمیرات و مباحث مربوط با اهن سازی موجب می شود بتوان از آخرین دستاوردهای محافل علمی و دانشگاهی و تجاربی که در این صنعت در واحدهای صنعتی کسب کرده اند بهره مند شد.
ضرورت توجه به بحث انرژیهای نوین در کنفرانس های تخصصی
سید رضا شهرستانی عضو علی البدل انجمن تولیدکنندگان و صادر کنندگان فولاد ایران نیز برگزاری این کنفرانس را مثبت ارزیابی می کند و به خبرنگار ما می گوید: البته برگزاری چنین کنفرانسی با رعایت یکسری شروط قطعا خوب و موثر خواهد بود به خصوص اینکه متاسفانه در کشور افراط و تفریط زیاد داریم و لذا اگر تخصصی عمل کنند قطعا موثر خواهد بود.
وی ادامه داد: اگر شرکتها به صورت تخصصی عمل کنند و تخصصی روی موضوعات کار کنند قطعا حرکت خوبی است. البته بنده معتقدم کنفرانسها نباید به صورت هر ساله باشد بلکه یکبار برگزار شود و دیگران را با دستاوردهای تخصصی که ایجاد شده آشنا کنند.
شهرستانی افزود: از سوی دیگر این همایش می تواند در حل مشکلات این صنعت و برای به دست آوردن رویه ای با خود دولت که بُرد بُرد باشد متمرکز شود؛ یعنی هم بشود انرژی را تامین کرد و هم برای زمانهای حادی که دولت نیاز دارد تعامل داشت و از طرفی خود دولت هم به تعهدات و صحبتهایی که می کند در کل سال عمل کند. لذا در حوزه مباحث قانونی و یا قراردادی هم باید در چنین کنفرانس هایی کار شود تا به این صورت بی ثباتی حاکم نباشد.