نیروگاههای خود تامین گل گهر وارد مدار میشوند
زینب غضنفری
قیمتگذاری دستوری، آفت بزرگی که به جان اقتصاد ایران افتاده و کمبودهای بسیاری را ایجاد کرده و این آفت به هر جا که سرایت کرده، آن نقطه را به بحران تبدیل کرده است.
به گزارش عصر اقتصاد، این بلا بر سر حوزه انرژی کشور نیز آوار شده و سالهاست که شاهد ناترازی انرژی و کمبود شدید برق و گاز هستیم و خسارت وارده ناشی از آن کل صنایع کشور را درگیر کرده است. ناترازی انرژی به حدی شدت یافته که از سالهای گذشته شرکتها و بنگاههای اقتصادی بزرگ از دولت ناامید شدند و خود به دنبال تامین انرژی خود رفتند.
سیاستگذاری غیرکارشناسی و غلط سبب شد تا انرژی و تامین آن به پاشنه آشیل توسعه صنعت تبدیل شود و محدودیتهای مصرف برق در تابستان و گاز در زمستان خسارتهای جبرانناپذیری به تولید شرکتها وارد آورد و هزینههای تولید را به شدت افزایش و حاشیه سود را کاهش داد که نتیجه آن را مردم با تورم افسارگسیخته و کاهش قدرت خرید لمس میکنند.
در اختیار داشتن دومین منابع گازی جهان این مزیت را برای صنایع به خصوص صنایع فولادی که وابستگی بالایی به انرژی برق و گاز دارند، ایجاد کرد که به گاز ارزان و غنی دسترسی پیدا کنند و این موضوع به مزیت رقابتی صنعت فولاد کشور نسبت به سایر کشورها تبدیل شد و سرمایههای بسیاری را به سمت این صنعت کشاند.
با وجود چنین ظرفیتهایی در کنار پتانسیلهای معدنی کشور، تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در چشمانداز ۱۴۰۴ و تکمیل زنجیره ارزش در واحدهای معدنی تدوین شد و شرکتهای معدنی برای تحقق این چشمانداز و افزایش ارزش افزوده خود، به سمت تکمیل زنجیره تولید رفتند.
تحقق این چشمانداز و تکمیل زنجیره ارزش در گرو تامین انرژی است که در چند سال اخیر به چالشی بزرگ و مهم تبدیل شده که نه تنها تحقق این هدف، بلکه فعالیت در ظرفیت کنونی را برای صنایع و شرکتها دشوار کرده و صنعت فولاد را به صنعتی فصلی تبدیل کرده است.
به گزارش عصر اقتصاد،در چنین شرایطی، گروه «گلگهر» به عنوان بزرگترین تامین کننده مواد اولیه صنعت فولاد سهم ۳۰ درصدی تولید کنسانتره و گندله کشور را به خود اختصاص داده و برای تحقق اهداف خود اقدام به سرمایهگذاری کلان در حوزه انرژی کرده است.
این شرکت از طریق شرکت زیرمجموعه خود «گهر انرژی سیرجان» طرحها و پروژههای ارزندهای جهت تامین انرژی خود و احداث نیروگاه اجرا کرده که برخی از آنها در مرحله بهرهبرداری قرار دارند و با برنامه دقیق در حال عبور از بحران ناترازی انرژی است.
به سبب سهم بالای انرژی در قیمت تمام شده محصولات فولادی و بر اساس استراتژی توسعه ۱۴۱۰ شرکت معدنی و صنعتی گلگهر با هدف تبدیل شدن به یکی از قطبهای اصلی فولاد کشور، توسعه زیرساختهای انرژی در دستور کار قرار دارد.
بر این اساس، این غول معدنی که پیشتر با اجرای پروژه شیرینسازی آب خلیج فارس و انتقال آن به سیرجان چالش تامین آب را حل کرده بود، اکنون به منظور تامین برق و گاز مورد نیاز برنامههای بسیاری را پیادهسازی کرده است. در بخش تامین آب با مشکل حادی روبرو نیست، اما برق و گاز موضوع دیگر استراتژیک زنجیره فولاد و به تبع آن گلگهر است.
یکی از مهمترین اقدامات این مجموعه در حوزه تامین برق و رفع ناترازی انرژی، بهره برداری از نیروگاه «گهران» با ظرفیت اسمی۱۸۳ مگاوات است که به زودی به شبکه سراسری متصل میشود.
این پروژه در بلوک دوم مجتمع نیروگاهی گهران سیرجان در قالب قرارداد BOT با شرکتهای مدیریت انرژی امید تابان هور و گروه مپنا است. در واقع شرکت گلگهر در قالب شرکت گهر انرژی سیرجان به عنوان بازوهای اجرایی این مجموعه در تامین انرژی، علاوه بر تکمیل واحد بخار مجتمع نیروگاهی گهران، پروژه احداث نیروگاه خورشیدی به ظرفیت ۶۰ مگاوات و نیروگاه سیکل ترکیبی با ظرفیت ۵۴۶ مگاوات را در دستور کار خود قرار داده است.
به گزارش عصر اقتصاد،در حال حاضر این شرکت معدنی نزدیک به ۷۴۰ مگاوات برق در منطقه گلگهر تولید میکند و از این طریق علاوه بر تامین برق مورد نیاز مجموعه، به شبکه سراسری نیز کمک میکند. با اقدامات انجام گرفته در خصوص عقد قرارداد خود تامین با نهادها، برق برخی نیروگاهها به صورت خود تامین به شرکت گهر انرژی سیرجان سرازیر میشود تا انرژی منطقه تامین شود.
با توجه به مصرف برق حدود ۵۰۰ مگاواتی در منطقه گلگهر سیرجان، تاسیس نیروگاه ۴۰ مگاواتی نیز در دستور کار قرار دارد که تاکنون بیش از ۶۱ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و در مجموع، مطابق با سند چشمانداز میبایست حداقل ۳۰۰ تا ۴۰۰ مگاوات ساعت برق از طریق نیروگاه خورشیدی وارد شبکه توزیع شود.
در حال حاضر نزدیک به ۴۰۰ هزار متر مکعب در ساعت مصرف گاز در منطقه است که این رقم تا ۴ سال آینده نزدیک به ۳ برابر خواهد شد و برای این مساله شرکت گلگهر پروژههای جانبی نظیر ذخیرهسازی گاز را در دست اجرا و اقدام دارد.
به طور کلی، شرکت معدنی و صنعتی گلگهر درتلاش مضاعفی به کار بسته تا بحران ناترازی انرژی را مدیریت و کمبودها را جبران کند و در زمینه تامین انرژی اقدامات ارزندهای انجام داده و مجموع این اقدامات اثر مثبت خود را در سالهای پیشرو نشان میدهد و امید میرود در تابستانهای آینده تولیدات شرکت کاهش قابل محسوسی نیابد و شرکت به اهداف و چشمانداز خود دست پیدا کند.