کد خبر: 26080055735
اقتصادتولید و بازرگانی

هزینه اجاره زمین در خارج یک دهم ایران است

رییس انجمن کشت فراسرزمینی خاطر نشان کرد: کرایه یک ساله زمین‌‌های مرغوب کشاورزی در مغان، دزفول و کرمان حدود ۳۵ میلیون است یعنی هزینه اجازه زمین در ایران با ارز نیمایی بیش از ۱۰۰۰ دلار است این در حالیست که می‌توان با یک دهم این مبلغ زمین‌های مرغوبی در کشورهایی آفریقایی، اوکراین، روسیه، برزیل، قزاقستان و … اجاره کنیم.

علی رضوانی زاده در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، با اشاره به موفقیت بخش‌خصوصی در زمینه کشت فراسرزمینی، گفت: من تمایل دارم که به‌جای عبارت کشت فراسرزمینی از عبارت کشاورزی فراسرزمینی استفاده کنم چراکه دیگر تنها به کشت محدود نیست و پرورش دام …. نیز به آن اضافه شده است. باید بگویم بخش خصوصی باهدف خلق ثروت و ایجاد فرصت‌های درآمدی در این زمینه ورود کرد.

وی با مقایسه هزینه اجاره زمین‌های مرغوب کشاورزی در ایران و کشورهای آفریقایی، تصریح کرد: کرایه یک ساله زمین‌‌های مرغوب کشاورزی در مغان، دزفول و کرمان حدود ۳۵ میلیون است یعنی هزینه اجازه زمین در ایران با ارز نیمایی بیش از ۱۰۰۰ دلار است این در حالیست که می‌توان با یک دهم این مبلغ زمین‌های مرغوبی در کشورهایی آفریقایی، اوکراین، روسیه، برزیل، قزاقستان و …. اجاره کنیم.

این فعال اقتصادی بابیان اینکه دولت با هدف امنیت غذایی در کشت فراسرزمینی ورود کرده است، بیان کرد: در سال جاری حدود ۳۰ میلیون تن محصول کشاورزی با ارزش بیش از ۱۵ میلیارد دلار وارد کشور شد. تحریم‌‌ها امکان تسهیل مراودات بانکی را برای ما سلب کرده است از این‌رو ما می‌توانیم با کشت فراسرزمینی نیازهای مواد غذایی خود را رفع کنیم.

رضوانی‌زاده ادامه داد: ایرانیان ۲۰ سال است که در زمینه کشت فراسرزمینی ورود کردند؛ این در حالیست که کشورهای دیگر بیش از ۴۰ است که در این زمینه ورود کردند. در ابتدا تولید در کشورهای دیگر با محصولات تجاری آغاز شد سپس به تولید محصولات استراتژیک در امنیت غذایی هدایت شد. البته لازم به ‌یادآوری است که در گذشته برخی از کشاورزان یزدی، کرمانی در مقطعی از سال به شهرهای دیگر می‌رفتند تا در آن شهرها کشاورزی کنند.

وی در پاسخ به این پرسش که زمان‌ها تحریم‌ها آیا این امکان وجود دارد که محصول تولید شده به ایران برسد و مشکلی در زمینه حمل و نقل محصول برای کشاورزان فراسرزمینی ایجاد شده است؟ گفت: باید بگویم که همه کشورهای اروپایی و آفریقایی می‌توانند کالاهای خود را وارد کنید و در این خصوص منعی برای ما وضع نشده است. منعی برای صادرات با ایران ندارند مشکل اصلی در نظام بانکی است بانک مرکزی نمی‌تواند به موقع پول صادرکنندگان را پرداخت ‌کند. درست است که هزینه حمل و نقل وجابه‌جایی کالا به ایران افزایش پیدا کرده اما از سوی دیگر هزینه تولید در این کشورها پایین است از این‌رو تولید در این کشور را توجیه‌پذیر می‌کند.

این فعال اقتصادی با بیان اینکه می‌توان با کمتر از ۱۰۰ دلار ذرت در مقیاس تن از اوگاندا خریداری کند، گفت: دولت برای واردات هر تن ذرت ۳۰۰ دلار اختصاص داده است اما هزینه حمل یک تن از دورترین بندر اوگاندا تا ایران کمتر از ۱۰۰ دلار می‌شود پس می‌بینید که کشت ذرت یا واردات این محصول از اوگاندا حاشیه سود ۳۵ درصدی دارد.

به گفته این کشاورز فراسرزمینی، تولیدکنندگان ایرانی در آفریقا به جای مراجعه به سیستم بانکی می‌توانند با تهاتر واردات را مدیریت کنند.

وی تصریح کرد: سطح زیرکشت بخش خصوصی در کشاورزی فراسرزمینی بیش از ۶۵۰ هزار هکتار است که این امیدواری وجود دارد بدون حمایت دولت درماه‌های آینده به ۱ میلیون هکتار برسد.

تولید گندم در راستای حمایت از دولت

رضوانی‌زاده با اشاره به حمایت‌های مجلس جدید، گفت: کمیسیون کشاورزی حمایت‌های قابل توجهی در راستای تسهیل کشت فراسرزمینی انجام داده است. ما هیچ‌گاه خواهان ارز ۴۲۰۰ تومانی نبودیم تا با آن در خارج کشور سرمایه‌گذاری کنیم ما خواهان حذف سنگ‌اندازی‌ها در پیشبرد کار خود هستیم.

این فعال اقتصادی در پاسخ به این پرسش که چه محصولاتی خارج از ایران تولید می‌کنید؟ بیان کرد: بخش‌خصوصی در راستای همراهی و مشارکت حداکثری با دولت و تامین نیازهای داخلی به جای اینکه در تولید محصولات پرسودتر متمرکز شود به تولید دانه‌های روغنی، ذرت، گندم و جو گرایش پیدا کرده است. در حال حاضر ۲.۵ میلیون تن محصول کشاورزی با کشت فراسرزمینی تولید می‌شود.

وی با بیان اینکه ۳ میلیون ایرانی در صنعت فرش و صنایع دستی فعال هستند، گفت: ما نباید تولید در دیگر کشورها را به غذا محدود کنیم هم اکنون یک کشاورز ایرانی بزرگترین تولیدکننده ابریشم در آفریقا شده است. ما می‌توانیم باتوجه به تغییر اقلیم ایران در کشورهای آفریقایی ابریشم مرغوب و ارزانی تولید و نیاز صنعتگران داخلی در این بخش را تامین کنیم؛ باید بگویم که کیفیت تولیدات فراسرزمینی باتوجه به استانداردهای جهانی است.

رضوانی‌زاده میزان سرمایه‌گذاری عربستان در زمینه کشت فراسرزمینی در کشور اوکراین را ۱۵ میلیارد دلار عنوان کرد و افزود: در ۵ سال گذشته عربستان در مجموع ۵۰ میلیارد دلار در زمینه کشت فراسرزمینی سرمایه‌گذاری کرده است. البته ما نسبت به این کشور یک مزیت ویژه داریم که اگر با حمایت هوشمندانه دولتی همراه شویم می‌توانیم در این زمینه موفق‌ترعمل کنیم.

وی در تشریح مزیت ایران نسبت به عربستان، گفت: بیش از ۲۸۰ هزار مهندس کشاورزی در دانشگاه‌های کشور فارغ التحصیل شده‌اند که آنها یا شغلی ندارند و یا در شغل موقت غیرمرتبط مشغول فعالیت هستند. می‌توان با ایجاد شغل برای آنها خارج از ایران ضمن تقویت دیپلماسی اقتصادی برای ایران موجبات پایداری روابط اقتصادی ما با دیگر کشورها را رقم بزنیم.

پرورش دام خارج از مرزهای ایران

این فعال اقتصادی در پاسخ به این پرسش که آیا تولیدکنندگان ایرانی در زمینه پرورش دام خارج از ایران ورود کردند؟ گفت: ۸ سال است که در این زمینه ورود کردیم همانگونه که اشاره کردم نباید موضوع فراسرزمینی محدود به کشت شود که اگر چنین باشد توفیق چندانی در این زمینه نخواهیم داشت. در بخش پرورش دام ایرانیان در کشورهای ارمنستان و برزیل فعالیت‌های خود را آغاز کردند و چندین دامداری بزرگ دارند و علاوه بر این در حوزه کشتارگاهی نیز فعال‌اند.

وی ادامه داد: ایران باتوجه مشکلات اقلیمی و خشکسالی بیش از ۲۰ درصد از گوشت قرمز مورد نیاز خود را با واردات تامین می‌کند چه خوب می‌شود اگر بخشی از نیاز کشور در بخش دام از سوی دامداران ایرانی که خارج از ایران اقدام به پرورش می‌کنند تامین شود.

این فعال اقتصادی با اشاره به پایین بودن هزینه تولید دام در برزیل، گفت: حتی با احتساب طی کردن این مسافت طولانی تولید دام در برزیل نصف هزینه تولید در ایران می‌شود. در این کشور علوفه دام ارزان است و حیوان در مراتع تغذیه می‌کند و نیازی به تهیه خوراک دام وجود ندارد.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا