کد خبر: 301103194133
صنعت و معدنفناوری اطلاعات و ارتباطاترئیس سازمان زمین‌شناسی:

هوش مصنوعی، محور برنامه‌های آینده این سازمان

زینب غضنفری

داریوش اسماعیلی، رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، در چهل‌وسومین گردهمایی علوم زمین که از ۳۰ بهمن تا ۱ اسفند در سازمان زمین‌شناسی برگزارشد، بر لزوم بهره‌گیری از هوش مصنوعی، مدیریت هوشمند و روش‌های نوین اکتشاف تأکید کرد.

به گزارش عصر اقتصاد، وی با اشاره به تحولات علمی و فناوری‌های نوین، اظهار داشت:چه بخواهیم، چه نخواهیم، علم و تکنولوژی با سرعت در حال پیشرفت است. یکی از مهم‌ترین حوزه‌ها در این پیشرفت، هوش مصنوعی است و ما در سازمان زمین‌شناسی استفاده از مدیریت هوشمند و هوش مصنوعی را به‌عنوان یکی از محورهای اصلی برنامه‌های خود تعریف کرده‌ایم.

تحول در مدیریت و دیجیتالی‌سازی فرآیندها

اسماعیلی با تأکید بر اینکه تحول در مدیریت و دیجیتالی‌سازی فرآیندها از مهم‌ترین اولویت‌های این سازمان است، اظهار داشت:

دیگر نیازی به پیگیری‌های مکرر و تماس‌های متعدد برای وضعیت یک نامه یا قرارداد نخواهد بود. تمامی این فرآیندها به‌صورت هوشمند مدیریت خواهند شد.

وی با اشاره به اینکه سازمان زمین‌شناسی در حال توسعه یک سیستم دیجیتالی یکپارچه است، گفت:تا پایان سال آینده، تمامی فرآیندهای سازمان، از مکاتبات اداری گرفته تا ثبت و بررسی پروژه‌ها، به‌صورت هوشمند و دیجیتالی انجام خواهد شد. این امر علاوه بر افزایش سرعت، از اتلاف وقت و بوروکراسی زائد جلوگیری خواهد کرد.

وی همچنین از توسعه یک اپلیکیشن هوشمند برای نمونه‌برداری‌های زمین‌شناسی خبر داد که قابلیت جمع‌آوری، ثبت و پردازش اطلاعات به‌صورت آنلاین و آفلاین را خواهد داشت.

توسعه روش‌های نوین اکتشاف و ژئوفیزیک هوایی

رئیس سازمان زمین‌شناسی به برنامه گسترده این سازمان برای توسعه روش‌های نوین اکتشاف، از جمله ژئوفیزیک هوایی اشاره کرد و گفت:

در برنامه هفتم توسعه، برداشت‌های ژئوفیزیک هوایی از ۶۵۰ هزار کیلومتر خطی به ۲ میلیون کیلومتر افزایش یافته که ما خود را متعهد به اجرای آن می‌دانیم.وی همچنین از اجرای روشی نوین در شناسایی مسیرهای حرکت ماگما در اعماق ۵۰ کیلومتری زمین خبر داد که تاکنون تنها در آمریکا و استرالیا اجرا شده است. به گفته او، این فناوری دقت اکتشافات معدنی را افزایش داده و می‌تواند در کشف ذخایر جدید نقش مهمی ایفا کند.

ایجاد پایگاه داده‌های علوم زمین و تسهیل دسترسی محققان

اسماعیلی با تأکید بر ضرورت ایجاد یک پایگاه جامع داده‌های علوم زمین گفت:تمام داده‌های زمین‌شناسی، از اطلاعات سازمان زمین‌شناسی گرفته تا داده‌های وزارت نفت، انرژی اتمی و نیرو، در این پایگاه جمع‌آوری و استانداردسازی خواهد شد.

وی تصریح کرد که این پایگاه داده برای محققان، دانشجویان و فعالان بخش معدن و زمین‌شناسی قابل دسترسی خواهد بود و تمامی گزارش‌های سازمان، حداکثر سه ماه پس از نهایی شدن، در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.

حمایت از پژوهش‌های هدفمند و نقش بین‌المللی سازمان

رئیس سازمان زمین‌شناسی ضمن انتقاد از پراکندگی پژوهش‌های دانشگاهی و ضعف در ارتباط صنعت و دانشگاه، اعلام کرد که این سازمان طرح‌های جامع پژوهشی هدفمند را تعریف خواهد کرد تا هر پژوهشگر در راستای یک هدف مشخص، بخشی از پازل علمی را تکمیل کند.

او همچنین از برنامه این سازمان برای تقویت همکاری‌های بین‌المللی خبر داد و گفت:

ایران باید در نقشه‌های بین‌المللی و پروژه‌های زمین‌شناسی جهانی حضوری پررنگ داشته باشد. همچنین، شناسایی ذخایر معدنی فراتر از مرزهای کشور در دستور کار قرار دارد.

زمین‌شناسی دریایی و مدیریت مخاطرات زمین‌شناسی

اسماعیلی زمین‌شناسی دریایی و اقتصاد دریا‌محور را از حوزه‌های مغفول دانست و تأکید کرد که سازمان متبوعش در این زمینه گام‌های اساسی برخواهد داشت.

او همچنین بر نقش این سازمان در مدیریت مخاطرات زمین‌شناسی تأکید کرد و گفت: سازمان زمین‌شناسی وظیفه دارد در زمینه پیشگیری و مدیریت بحران‌های زمین‌شناختی همچون فرونشست زمین، زلزله، رانش زمین و بحران آب راهکارهای علمی ارائه دهد.

وی با اشاره به بحران فرونشست در کشور اظهار داشت: فرونشست زمین در برخی مناطق ایران به مرحله بحرانی رسیده است و نیازمند برنامه‌ریزی فوری و اقدامات عملیاتی است. سازمان زمین‌شناسی با همکاری سایر نهادها، راهکارهای پیشگیرانه و مدیریتی را تدوین خواهد کرد.

رئیس سازمان زمین‌شناسی، در پایان، ضمن قدردانی از پژوهشگران، دانشگاهیان و فعالان بخش خصوصی، تأکید کرد که این سازمان نقش خود را به‌عنوان متولی اصلی داده‌های پایه زمین‌شناسی ایفا خواهد کرد و از همکاری تمام متخصصان و محققان برای تحقق این اهداف استقبال می‌کند.

وی همچنین بر ضرورت حمایت از استارتاپ‌های زمین‌شناسی و نوآوری‌های فناورانه در این حوزه تأکید کرد و گفت:

برای پیشرفت در علوم زمین، باید از ایده‌های نو و فناوری‌های نوین حمایت کنیم. استارتاپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند در تحول اکتشافات معدنی و مدیریت منابع زمین‌شناسی کشور نقش مهمی ایفا کنند.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا