وزارت جهاد کشاورزی مجاز است در راستای جهاد خودکفایی کالاهای اساسی و نهاده های دام و طیور، در طول یک دوره چهارساله به واردکنندگان به ازای هر پنج هکتار انعقاد قرارداد تولید داخلی اینگونه کالاها و نهادهها، معادل تولید ۲.۵ هکتار مجوز واردات صادر کند.
به گزارش تسنیم، به پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، آییننامه حمایت از تولید دانشبنیان و اشتغالآفرین در بخش کشاورزی و منابع طبیعی به شرح زیر تصویب شد:
ماده ۱- وزارت جهاد کشاورزی مکلف است با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و معاونت علمی و فناوری رییس جمهور، به گونهای برنامهریزی نماید تا در پایان سال ۱۴۰۱، حداقل بیست درصد (۲۰٪) از تعداد کل شرکتهای دانشبنیان و فناور و ده درصد ( ۱۰ درصد )فروش آنها از طریق شرکتهای دانشبنیان و فناور کشاورزی و منابع طبیعی محقق گردد.
ماده ۲- وزارت جهادکشاورزی مکلف است از طریق شرکتهای دانشبنیان در چهارچوب قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی – مصوب ۱۳۸۹- از محل اعتبارات مصوب با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت از طریق بانکهای عامل از شرکتهای دانشبنیان که با استفاده از فناوری و نهادههای فناورانه کشاورزی، موجبات کاهش هزینه تولید محصولات کشاورزی و ارتقای بهرهوری را فراهم میآورند.
ماده ۳- وزارت جهاد کشاورزی مکلف است با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه، ساختار و وظایف سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) را با رویکرد دانشبنیان و فناور کردن بخش کشاورزی و منابع طبیعی و با رعایت مفهوم پارک علم و فناوری برای طی تشریفات قانونی تصویب در شورای عالی اداری به سازمان امور اداری و استخدامی کشور ارایه نماید.
ماده ۴- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در راستای پاسخگویی به اولویتهای بخش کشاورزی مکلف است ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه، با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، مشارکت اعضای هیئت علمی را در دانشبنیان کردن تولید تقویت نماید.
ماده ۵- وزارت جهاد کشاورزی موظف است با اخذ مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در راستای توسعه زیستبوم فناوری بخش کشاورزی، منابع طبیعی و غذا، پارکهای علم و فناوری و مزارع و دهکدههای نوآوری را با تکیه بر زیرساختهای موجود در بخشهای مختلف از جمله سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با همکاری شرکت های دانش بنیان تأمین و راهاندازی نموده و مورد حمایت قرار دهد.
ماده ۶- وزارت جهاد کشاورزی مکلف است با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از طریق شرکتهای دانشبنیان و کسب و کارهای دیجیتال هوشمند خدمات کشاورزی با بکارگیری فناوریهای نوظهور نظیر تحلیل کلان دادهها، اینترنت اشیا اتاق وضعیت پردازش تصویری اطلاعات کشاورزی و تحلیل دادههای اقتصادی کشاورزی و هوش مصنوعی اقدام نماید.
ماده ۷- وزارت جهاد کشاورزی مکلف است با کمک سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، از طریق عملیاتیسازی سهم بری دانش از تولید کشاورزی (س دات) بسترهای نفوذ دانش و فناوری در بخش کشاورزی و در نتیجه ارتقای بهرهوری کشاورزی را با اولویت مزارع کوچک مقیاس عملیاتی کند.
ماده ۸- وزارت جهاد کشاورزی مجاز است در چهارچوب قوانین و مقررات به کسب و کارهای کشاورزی که با استفاده از فناوری و نهادههای فناورانه کشاورزی، موجبات ارزان سازی تولید محصولات کشاورزی اساسی را از طریق ارتقای بهرهوری فراهم میآورند،
ماده ۹- وزارت جهاد کشاورزی مکلف است برنامه کلان مدیریت تلفیقی آفات و بیماریهای گیاهی و مدیریت تغذیه تلفیقی را با هدف اجرا در پنجاه درصد (۵۰) اراضی زراعی و باغی کشور طی سه سال اجرایی نماید.
ماده ۱۰- وزارت جهاد کشاورزی مکلف است با همکاری معاونت علمی و فناوری رییس جمهور، طرح نمونه (پایلوت) تکمیل زنجیره ارزش نان را با بکارگیری فناوریهای نوین و ارتقای بهرهوری کاهش ضایعات و افزایش کیفیت و غنیسازی را در یکی از شهرهای منتخب کشور برنامهریزی و اجرا نماید.
ماده ۱۱- وزارت جهاد کشاورزی مکلف است در طول یک دوره چهار ماهه سیاستهای لازم جهت حمایت از برنامه کشت متناسب با نیاز کشور و شرایط اقلیم هر منطقه با تأکید بر تنوع بخشی دانههای روغنی و ترویج کشتهای جدید تدوین و با بهرهگیری از ظرفیت قانون به مرحله اجرا دراورد.
ماده ۱۲- وزارت جهاد کشاورزی مجاز است در راستای جهاد خودکفایی کالاهای اساسی و نهاده های دام و طیور و با رعایت قوانین و مقررات و تأمین کالاهای اساسی مورد نیاز کشور و عدم اختلال در آن و نیز رعایت اصل برابری و عدم تبعیض در طول یک دوره چهارساله به واردکنندگان به ازای هر پنج هکتار انعقاد قرارداد تولید داخلی این گونه کالاها و نهاده ها، معادل تولید دو و نیم هکتار مجوز واردات صادر نماید.
ماده ۱۳- در راستای حمایت از تولید کالاهای اساسی کشاورزی و به منظور افزایش ضریب نفوذ بیمه و کاهش خطر (ریسک) تولید، صندوق بیمه کشاورزی موظف است تخفیف ویژهای را بر اساس اساسنامه صندوق مزبور برای سهم کشاورز از حق بیمه در نظر بگیرد
ماده ۱۴- به منظور حمایت از کشاورزی قراردادی، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است سازو کار لازم برای پذیرش اسناد مربوط به کشاورزی قراردادی توسط مجریان بخش خصوصی تعاونی و تولیدکنندگان نهادههای کالاها و فرآوردههای کشاورزی را به عنوان وثیقه و ضمانت پرداخت تسهیلات توسط شبکه بانکی کشور را تدوین و به بانکها و مؤسسات اعتباری ابلاغ نماید.
ماده ۱۶- وزارت جهاد کشاورزی موظف است در چهارچوب قوانین و آییننامههای ذیربط دستورالعمل واردات بذر را به نحوی تنظیم نماید که ارقام وارداتی به ارقام دورگه (هیبرید) محدود شده و همچنین مدت زمان ماندگاری ارقام وارداتی دورگه (هیبرید) در فهرست ملی ارقام گیاهی ایران نیز حسب نوع محصول، محدود و مشروط به تولید آن در داخل گردد.
ماده ۱۷- به منظور افزایش کارایی محیطهای تحقیقاتی دولتی و حذف رقابت با بخش خصوصی و حمایت از سرمایهگذاری بخش خصوصی در احیا و تجاریسازی نهادههای فناورانه به ویژه واکسنهای دام، طیور و آبزیان، وزارت جهاد کشاورزی مکلف است زمینه مشارکت حداکثری بخش خصوصی را فراهم نماید.
ماده ۱۸-به منظور تحقق ارتقای بهرهوری هدفگزاری شده در این آییننامه کار گروه بهرهوری وزرات جهاد کشاورزی مکلف است شاخصهای بهرهوری متناسب را تا پیایان اردیبهشت ۱۴۰۱ به سازمانه بهرهوری ملی ایران ارائه و به تایید سازمان مذکور برساند .
ماده ۱۹-سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است بودجه لازم برای عملیاتیسازی این آییننامه را در چارچوب قانون بودجه کشور تامین و در اختیاروزرات کشاورزی قرار دهد .