کد خبر: 13119914423
بورسروزنامه

«وظیفه سازمان بورس تنظیم‌گری است نه حل کل مشکلات اقتصاد»

به گفته دبیرکل انجمن اقتصاددانان ایران، پاشنه آشیل شفافیت این است که هر کسی به خود اجازه دهد با نامه، بخشنامه یا سامانه، برای یک بازار تعیین تکلیف و مکانیسم تعریف کند

به گفته دبیرکل انجمن اقتصاددانان ایران، سازمان بورس اوراق بهادار، یک تنظیم‌گر است. توقع اینکه سازمان، بتواند مشکلات اقتصاد کشور را حل کند، انتظار اشتباهی است و درواقع، تعریف مأموریت ناممکنی برای این سازمان است.

پیمان مولوی در گفت‌وگو با فارس گفت: اتفاقی که خوش‌بختانه افتاده و ما در مورد اخیر قیمت‌گذاری دستوری فولاد تجربه کردیم، این است که بازار سرمایه، مقابل دستوراتی که در اتاقی در بسته، نوشته و سپس با انگیزه تحمیل ابلاغ می‌شود، می‌تواند بایستد. ده‌ها میلیون‌ها نفر ذینفع در بازار سرمایه حضور دارند و سازمان بورس باید مصالح ذینفعان بازار را در اولویت خود قرار دهد.

او ضمن بیان نکاتی پیرامون ویژگی‌های اقتصاد ایران توضیح داد: در اقتصاد کشورمان، رتبه دخالت دولت و یا نهادهای حاکمیتی در بازارها از میان ۱۷۰ کشور ۱۶۴ است. مفهوم این واقعیت چیست؟ یعنی اقتصاد ایران، اقتصادی است که دخالت در آن در همه حوزه‌ها به‌طور روزمره اتفاق می‌افتد، از قیمت‌گذاری تخم‌مرغ، فولاد، خوراک پتروشیمی گرفته تا محصولات لبنی و خودرو هر روز، این مداخله‌ها دیده می‌شود.

مولوی تأکید کرد: ما نمی‌توانیم در اقتصادی که رتبه دخالت دولت در آن ۱۶۴ است و هر روز در اقتصاد تغییر قوانین و مقررات داریم، انتظار داشته باشیم، یکی از زیرمجموعه‌های این اقتصاد. از جمله موضوع مورد بحث‌مان، بازار سرمایه، بدون دخالت باشد. البته دخالت‌ها، الزاماً مستقیم نیستند و ممکن است، طی یک فرآیند و مکانیزم‌هایی که در ایران، متأسفانه، جاخوش‌کرده سنگین شدند؛ انجام شود.

دبیرکل انجمن اقتصاددانان ایران اضافه کرد:‌ پس، اولین نکته‌ای که فعالان بازار سرمایه و صنایع‌ای که در بازار سرمایه حضور دارند، باید به‌عنوان یک مطالبه مطرح کنند این است که باید اقتصاد کشور به سمت بازار محور بودن حرکت کند، یعنی اقتصادی که در آن، مکانیزم بازار به رسمیت شناخته شود و معاملات، تحت تأثیر نامه‌های دستوری و ابلاغیه‌های پرشمار یا تعیین قیمت و محدودیت‌های عرضه و تقاضا و دیگر محدودیت‌ها، انجام نشود. اقتصاد بازار، محور یعنی تعطیلی بازار آتی سکه امکان‌پذیر نباشد. یا نامه «صادرات ممنوع» امکان صدور نداشته باشد.

او افزود: مستقل بودن بازار سرمایه از دید سهامداران، یک معنا دارد و اینکه از نظر اعمال سیاست‌ها، استقلال داشته باشد، نیز معنای دیگری دارد. تمام این‌ها نیز نیازمند تقنین قوانین است.

مولوی درباره این نکته که آیا در حوزه شفافیت، بازار ایران به سمت شفافیت حداکثری حرکت می‌کند؟ خاطرنشان کرد: یکی از نکاتی که می‌تواند بازار سرمایه را در اذهان عمومی و دید سهامداران مستقل کند؛ این است که واکنش روشن و صریح نشان دهد. ما باید ببینیم که سازمان بورس نسبت به مداخلات و تحمیل‌هایی که به این بازار انجام می‌شود، موضع‌گیری مستقل و شفاف داشته باشد. پاشنه آشیل این ماجرا این است که هر کسی به خود اجازه دهد با نامه، بخشنامه یا سامانه، برای یک بازار تعیین تکلیف‌ و مکانیسم تعریف کند.

دبیرکل انجمن اقتصاددانان ایران معتقد است: دیدگاهی که می‌تواند خطرناک باشد، این است که ما بدون دقت به اصلاح اقتصاد، بگوییم بازار سرمایه باید اقتصاد را به سمت اصلاح ببرد. در واقع، به‌جای آنکه اقتصادمان به سمت اصلاح حرکت کند تا مصالح سهامداران در بازار سرمایه حراست شود، انتظار داشته باشیم، بازار سرمایه، اقتصاد را به سمت اصلاح هدایت کند.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا