پیش بینی دلار ۱۷تا ۳۰ هزار تومانی برای سال ۱۴۰۰
اگرفروش نفت مثل وضعیت فعلی باشد با نرخ رشد اقتصادی حدود ۲ تا ۳ درصد نرخ دلار بالای ۳۰ هزارتومان خواهد بود
ارزیابی کارشناسان اقتصادی از نرخ ارز که در نشست موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی مطرح شد نرخ هایی از حدود ۱۷تا بالا ۳۰ هزار تومان برای دلار در سال ۱۴۰۰ پیش بینی می کند.
در روزهای پایانی اسفندماه میزگردی با عنوان چشمانداز نرخ ارز در سال ۱۴۰۰ در موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی با حضور جمعی از اساتید و پژوهشگران اقتصادی به صورت وبیناربرگزار شد که طی آن ضمن بررسی سناریوهای مختلف نرخ ارز طی سال ۱۴۰۰ پرداخته شد.
در این نشست یکی از سخنرانان دکتر سحر بشیری پژوهشگر موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی و عضو هیات علمی دانشگاه حضرت معصومه(س) بود که دو سناریو برای نرخ ارز در سال ۱۴۰۰ پیش بینی کرد که براساس آن قیمت دلار در شرایط رفع تحریم ها بین ۱۷ تا ۲۰ هزار تومان به ثبات خواهد رسید و در سناریو بدبینانه و تداوم شرایط فعلی تحریم ها باید انتظار نرخ ارز بالای ۳۰ هزار تومان را برای سال ۱۴۰۰ داشته باشیم.
تاثیر مستقیم نرخ ارز بر شاخص قیمت ها
وی در توضیح پیش بینی خود گفت: همحرکتی شدید بین نرخ ارز، شاخص قیمت مصرفکننده و شاخص قیمت تولیدکننده متذکر شدند که نرخ ارز بهعنوان متغیر پیشران شاخص قیمتها بوده و به دنبال آن شاخص قیمت تولید کننده و سپس شاخص قیمت مصرفکننده حرکتی در جهت مشابه را تجربه نموده است و شدت همحرکتی میان متغیرهای نرخ ارز و شاخص قیمت مصرفکننده در دورههایی که نااطمینانی ارزی و تورمی بالا بوده، افزایش یافته و اثرات بیشتری بر شاخص قیمت مصرفکننده دارد به تاثیر نرخ ارز بر شاخصقیمتها تاکید داشتند.
بشیری افزود: افزایش نرخ ارز، هزینههای تولید بنگاههایی که محصولات تولیدی آنها دارای محتوای وارداتی است را افزایش خواهد داد و به دنبال آن از آنجاکه شاخص قیمت تولیدکننده در کوتاهمدت به عنوان متغیر پیشرو میباشد به افزایش شاخص قیمت مصرفکننده منجر میشود.
این پژوهشگر حوزه پول و ارزی به مشاهده همزمانی جهش نرخ ارز با کاهش رشد اقتصادی و رشد صنعتی وتجربه رشدهای پایین و منفی، افزایش تورم، کاهش هزینه های مصرفی و سرمایه گذاری در دورههای تکانه ارزی (جهشهای نرخ ارز اسمی ) ۱۳۷۳، ۱۳۷۴، ۱۳۹۱، ۱۳۹۲، ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ اشاره داشت و تاکید کرد: صرف نظر از سطح نرخ ارز و محدودیت های ناشی از آن به ویژه افزایش هزینههای تولید، افزایش نااطمینانی نرخ ارز زمینه های بیشتری برای کاهش رشد صنعتی و سرمایهگذاری در بخش صنعت فراهم میآورد، “به عبارت دیگر نااطمینانی اثرات زیانباری نسبت به سطح نرخ ارز دارد.”
دوسناریو پیش روی نرخ ارز
بشیری گفت: در سال آینده، دو سناریو رفع تحریم و دیگری تداوم وضع موجود (با فرض کنترل بیماری کرونا) را برای چشم انداز نرخ ارز قابل پیش بینی است. در سناریوی اول پیش بینی می شود که با نرخ رشد اقتصادی ۱۰ تا ۱۲ درصدی، صادرات ۲۰ تا ۳۰ درصدی، فروش نفت حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه و تورم ۲۳ تا ۲۷ درصدی مواجه باشیم. در این صورت پیش بینی میشود نرخ دلار ۱۷ تا ۲۰ هزار تومان باشد. در سناریوی دوم، فروش نفت مثل وضعیت فعلی خواهد بود و نرخ رشد اقتصادی حدود ۲ تا ۳ درصد را خواهیم داشت که در اینصورت نرخ دلار بالای ۳۰ هزارتومان خواهد شد.
در جمع بندی دیدگاههای مطرح شده در نهایت افزایش درآمدهای دولت و پایدارسازی آنها به منظور جلوگیری از کسری بودجه و بودجهریزی بدون وابستگی به درآمدهای نفتی (تنظیم بودجه دولت با درآمدهای پایدار)، ایجاد محیط با ثبات اقتصاد کلان و سیاستهای منضبط پولی و مالی، تکمیل عملیات بازار باز توسط بانک مرکزی به منظور مدیریت نقدینگی و نرخ سود، پیروی از سیاست تثبیت نرخ ارز حقیقی و پرهیز از سیاست تثبیت نرخ ارز اسمی در راستای کاهش نوسانات ارزی و تلاش در جهت رقابتی کردن صنایع داخلی و تنوعبخشی به ساختار صنعتی از طریق تشویق سرمایه گذاریها از مهمترین راهکارهای مدیریت بازار پیشنهاد شد.