کد خبر: 25040191551
اقتصاد کلان

چرا دلار تقویت شد و یورو ریخت؟

ارزش یورو و دلار برای اولین بار در دو دهه اخیر برابر شده است؛ این رویداد غیرمعمول برای گردشگران آمریکایی در اروپا یک موهبت است، اما برای اروپایی هایی که از ایالات متحده بازدید می کنند چندان خوب نیست.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، برابری ارزش دو ارز پس از آن رخ می دهد که ارزش یورو در ۱۴ ماه گذشته در مقایسه با دلار آمریکا نزدیک به ۲۰ درصد کاهش یافته است.

یورو در ۱ ژانویه ۱۹۹۹ ایجاد شد، تقریباً شش سال پس از پیمان تاسیس اتحادیه اروپا اما در طول سه سال اول، یورو یک “ارز نامرئی” بود که فقط برای اهداف حسابداری استفاده می شد.

سپس در سال ۲۰۰۲ اسکناس و سکه رسماً شروع به گردش کردند. در دهه‌های پس از آن، یورو به طور مداوم بالاتر از دلار معامله می‌شود، حتی ارزش آن در طول بحران مالی ۲۰۰۸ به ۱.۶۰ دلار در هر یورو رسید. طبق گزارش فدرال رزرو، در دهه گذشته، یک یورو به طور متوسط ۱.۱۸ دلار ارزش داشته است.

با این حال، امسال دلار آمریکا در برابر اکثر ارزهای اصلی افزایش یافته است، زیرا افزایش نرخ بهره فدرال رزرو، دلار آمریکا را به پناهگاه امنی برای سرمایه گذاران در سراسر جهان تبدیل کرده است که به دنبال محافظت در برابر تورم فزاینده جهانی هستند.

برای آمریکایی‌ها، افزایش ارزش دلار باید به کاهش درد ناشی از تورم بالا کمک کند، اما برای اروپایی‌ها، سقوط ارزش یورو سفر را دشوارتر کرده است و تأثیر افزایش قیمت‌های مصرف‌کننده را تشدید می‌کند.

چه چیزی سقوط آزاد یورو را رقم زد؟

چندین عامل کلیدی وجود دارد که منجر به کاهش اخیر ارزش یورو شده است. اول، اقتصاد اتحادیه اروپا در حال کند شدن است و ترس از رکود در حال افزایش است.

کریستالینا جورجیوا، مدیر عامل صندوق بین‌المللی پول، این هفته گفت که شرایط تجاری در ۱۹ کشور عضو اتحادیه اروپا در ماه‌های اخیر به‌طور قابل‌توجهی تاریک شده است.

جورجیوا به رویترز گفت:” ما در آب‌های متلاطم هستیم. سال ۲۰۲۲ سال سختی خواهد بود، اما شاید سال ۲۰۲۳ سال سخت تری باشد.”

کشورهای اتحادیه اروپا همچنین به دلیل بحران انرژی ادامه دار ناشی از جنگ در اوکراین و تحریم های بعدی غرب علیه روسیه فلج شده اند. بحران انرژی چنان بی ثباتی در اروپا ایجاد کرده است که مدیرعامل دویچه بانک ماه گذشته استدلال کرد که رکود اقتصادی اروپا تا سال ۲۰۲۳ ادامه پیدا خواهد کرد.

یکی دیگر از محرک های اصلی سقوط اخیر یورو، سیاست های پولی سست بانک مرکزی اروپا بوده است. در حالی که فدرال رزرو آمریکا در سال جاری سه بار نرخ بهره را در تلاش برای مبارزه با تورم افزایش داده است، بانک مرکزی اروپا تاکنون از افزایش نرخ ها خودداری کرده است.

با این حال، بانک مرکزی اروپا اعلام کرده است که افزایش نرخ بهره در ماه جولای مورد توجه قرار می گیرد، حتی در حالی که برخی از مقامات ابراز نگرانی می کنند که بانک مرکزی ممکن است در بحبوحه کاهش رشد نرخ ها را افزایش دهد و در نهایت منجر به رکود شود.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
Back to top button