کارآفرینی با کارگری فرق دارد!
دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران با انتقاد از کسانی که درصدد راه اندازی جریانهای اشتغال با دستمزدهای توافقی هستند، گفت: کسی که درصدد راه اندازی یک کسب و کار با سرمایه کم است دنبال کارآفرینی است نه کارگری و نمیتوانیم بر اشتغالزایی او رابطه کارگری و کارفرمایی حاکم کنیم.
هادی ابوی ـ در گفت وگو با ایسنا، درباره رشته شغلهایی که با سرمایه اندک میتوان راه اندازی کرد، گفت: امروز بسیاری از کسانی که هنر یا مهارتی دارند ولی فاقد سرمایه لازم هستند با دریافت کمک مالی یا اختصاص مبلغی به راحتی میتوانند کارآفرینی کنند.
وی ادامه داد: به عنوان مثال کسی که انگشترسازی بلد است شاید به صد میلیون تومان هم نیاز نداشته باشد و فقط برای تهیه لوازم و دستگاههای اولیه و برخی ابزار نیازمند ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان اعتبار باشد که بتواند با این رقم اشتغالزایی و برای آینده شغلی خود برنامهریزی کند.
ابوی افزود: وقتی افراد میتوانند با ارقام کوچک کارآفرینی و اشتغالزایی کنند باید آنها را مورد حمایت قرار بدهیم و مسیر پیش روی فعالیت آنها را هموار کنیم.
دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران در پاسخ به این پرسش که چگونه میتوان مشاغل کم سرمایه بر را توسعه داد؟ گفت: ارائه آموزشهای ابتدایی و مهارت آموزی موجب گسترش مشاغل کم هزینه میشود. اگر کلاسهای مهارت آموزی و دورههای آموزش فنی و حرفهای را برای کسانی که می خواهند وارد بازار کار شوند برگزار کنیم، به گسترش مشاغل کم سرمایه بر کمک کردهایم.
ابوی افزود: در قدیم طرح “کاد” در بسیاری از مدارس اجرا میشد و بر اساس آن افرادی که در هر رشته تحصیلی مثلا ریاضی فیزیک تحصیل میکردند در قالب طرح کاد یک دوره مهارتی هم می آموختند تا در رشتهای غیر از رشته تحصیلی خود هم مهارت کسب کنند و بتوانند وارد بازار کار شوند.
وی متذکر شد: اگر آموزش و پرورش مهارت آموزی را در کنار تحصیل دروس تئوری رواج بدهد، دانش آموزان آشنایی با محیط کار و ابزار کار را تجربه کنند و در آینده شغلی و راهیابی بهتر آنها به بازار کار اثرگذار است.
دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری درعین حال با بیان اینکه بین اشتغال کسی که می خواهد خودش کسب و کاری راه اندازی کند با اشتغال کسی که در یک کارگاه یا کارخانه کارگری میکند فرق هست، اظهار کرد: کسانی که با هزینه کم ایجاد شغل میکنند در واقع افرادی هستند که میخواهند روی پای خودشان بایستند و کارآفرینی کنند ولی متاسفانه امروز این مساله با بحث اشتغال کارگری آمیخته شده است.
ابوی ادامه داد: در حال حاضر در مجلس طرحی پیشنهاد شده که بر اساس آن یک تبصره به ماده ۴۱ قانون کار اضافه شود تا در روستاها و مناطق محروم و کم برخوردار که کارگاههای زیر ۱۰ نفر دارند مزد توافقی بدهند.
دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران با بیان اینکه روح این طرح با قانون کار در تضاد است و بحث ارباب رعیتی را به وجود می آورد، افزود: در حال حاضر کمیته امداد مبلغ ۵۰ میلیون تومان وام اشتغال میدهد و طرحی را برای متقاضیان تعریف و اشتغالزایی میکند و فرد به واسطه آن کسب و کارش را گسترش میدهد ولی این طرح با اینکه کسی در یک کارخانه یا مجموعه کارگری کند فرق دارد چون بین او و کارفرما رابطه کارگری و کارفرمایی حاکم است در حالی که جوینده کار دنبال کارگری نیست و میخواهد کارآفرینی کند بنابراین نباید بر جویندگان کار که میخواهند به طور مستقل کسب و کار ایجاد کنند، چنین رابطهای حاکم باشد.