کندی محسوس موتور رشد اقتصادی در آلمان
ترجمه: محمود نواب مطلق
درسه ماهه آخر سال ۲۰۲۱ (پائیز۱۴۰۰)فعالیتهای اقتصادی در آلمان به میزان ۰/۷ درصد کاهش یافت.
وزیر اقتصاد و آب وهوای آلمان که بر رشد ۶/۳ درصدی در سال ۲۰۲۲(۱۴۰۰-۱۴۰۱) تأکید دارد تلاش میکند شکوفایی اقتصاد آلمان را به نسبت تولید ناخالص داخلی این کشوربسنجد.
رشد اقتصادی فرانسه در سال ۲۰۲۱(۱۳۹۹-۱۴۰۰) ۷درصد بود. در حالیکه رشد اقتصادی آلمان به عنوان نیروی محرکه اقتصاد اروپا با کاهشی قابل توجه به ویژه در سه ماهه آخر سال گذشته میلادی فقط ۷/۲ درصد بود. تفاوت چشمگیر است.
بر اساس دادههای مرکز آمار فدرال آلمان « دِستاتیس» که جمعه ۲۸ ژانویه ( ۸بهمن) منتشر شد؛ رشد اقتصادی آلمان به دلیل مواجهه با موج چهارم کرونا در این کشور و کمبود شدید مواد اولیه در حوزه صنعت در پائیز ۲۰۲۱(۱۴۰۰) به میزان ۷/۰ درصد عقبنشینی داشت.
دولت آلمان که قبلا اعلام کرده بود در سال ۲۰۲۲(۱۴۰۱) رشد اقتصادی معادل ۱/۴درصد خواهد داشت؛ در حال حاضر برای رسیدن به رقم ۶/۳ درصد تلاش میکند.
«سیمون ژونکر» اقتصاددان انستیتو اقتصاد برلن در این خصوص اذعان دارد که:«عقبگرد اقتصادی نسبت به گذشته بسیار بیشتر شده است. تمامی پیشبینیها در مورد آینده نامطمئن هستند. چراکه چرخ اقتصاد جهانی هنوز خوب نمیچرخد و موانع بسیاری بر سر راه آن وجود دارد.»
اقتصاد آلمان شروع به عقبگرد کرده است. زیرا این اقتصاد شدیدا به صادرات وابسته است و این صادرات شدیدا در اثر اختلالات در زنجیره عملیات مقاطعه کاری در سطح جهان مختل شده است.
صنایع آلمان به نحو چشمگیری از کمبود مواد اولیهای چون: فلزات، کاغذ، قطعات واسطهای الکترونیکی مانند نیمه هادیها و همچنین از افزایش قیمت حاملهای انرژی رنج میبرد. این همه نابه سامانی و تنگنا مانع از انجام سفارشات محصولات به وسیله تولیدکنندگان در این کشور شده اند. به همه این مشکلات اعمال محدودیتهای کرونایی به ویژه در بخشهای رستورانداری، تفریحات، سرگرمی، ورزشی و فرهنگی نیز اضافه می شود.
بخشهایی که به دلیل کرونا خسارات سنگینی متحمل شده اند. از این رو عواید حاصل از این فعالیتها نتوانستند مثل گذشته ضررهای وارد شده به بخش صنعت را جبران کنند.
آلمان در موج اول کرونا در سال ۲۰۲۰(۱۳۹۸) خسارات بسیار کمتری در این خصوص متحمل شد. عقبگرد اقتصادی این کشور در این زمان از بسیاری از کشورهای دیگر اروپایی به نحو قابل توجهی کمتر بود. در حالیکه در سال ۲۰۲۱(۱۴۰۰) ماجرا برعکس شد و عملکرد آلمان در مقایسه با همسایگانش کاهش یافت.
«سیمون ژونکر» در ادامه مطالب خود میگوید:« واکنش مردم به همهگیری کرونا در کشورهای اروپایی بسیار متفاوت است. در آلمان بسیاری ازمردم خودشان براین باورند که کمتر به مراکز تفریحی و حتی تجاری مراجعه کنند. همچنین نرخ واکسیناسیون به نسبت فرانسه و ایتالیا پائینتر است.»
سوال اینست که تا کی این وضع ادامه خواهد داشت و دوران از سرگیری پرشتاب فعالیتها چه زمانی آغاز خواهد شد؟ بسیاری از صاحبنظران معتقدند در بهار آینده این زمان فراخواهد رسید و در تابستان به سطح قبل از بحران کرونا بازخواهد گشت.
«سِبایتیَن دولیَن» اقتصاددان و رئیس انستیتو اقتصاد کلان و پژوهشهای اقتصادی«آی.اِم.کی» در اینباره معتقد است:« به محض فروکش کردن موج جدید و کنونی کرونا مردم بیشتر از گذشته برای خرید کالا به مراکز تجاری تمایل پیدا میکنند. گرچه قدرت خرید آنها به دلیل افزایش حاملهای انرژی در حال حاضر کاسته شده است؛ اما آلمانیها در دوران بحران کرونا ۲۰۰ میلیارد یورو پسانداز کردهاند.»
مبنع: لوموند