کد خبر: 031002147133
اقتصاداقتصاد کلانبازاربازارها و خدمات مالیروزنامه

گزارش عصر اقتصاد از دو دیدگاه متفاوت درباره آینده دلار در زمستان؛ فصل داغ دلار

مهران ابراهیمیان

هر ساله آخر سال میلادی شرکت های خارجی و شرکت های فعال در حوزه بین الملل اوقات شلوغی را سر می کنند تا برای جمع کردن صورت های مالی و تسویه حساب ها ارزی برنامه ریزی کنند از سوی دیگر سفر در این ایام نیز خود یکی از عوامل مهم در نوسان نرخ ارز در کشور بوده است.

به گزارش عصراقتصاد– با این حال در سال جاری بعد از نوسانات چند هزار تومانی آثار جنگ غزه و رژیم صهیونیستی عملا دلار در بازار به خوبی کنترل شد و فصل داغ دلار با حرارت کمتری امسال را پشت سر گذاشت به نحوی که حتی آخرین روز پاییز بار دیگر کانال ۴۹ هزار تومان را تجربه کرد اما در دو روز گذشته با نوسانی جزیی بار دیگر خود را به ۵۰ هزار و ۲۷ تومان رساند.

با این حال در فضای مجازی دو نگاه متفاوت بر روند قیمت ارزهای خارجی حاکم بوده و به شدت این بحث را در سرمای روزهای اولیه زمستان داغ نگه داشته اند. یک نگاه وضعیت فعلی و تثبیت نرخ ارز را موفقیت دولت می خواند و دیگری جمع شدن فنر قیمتی!

در نگاه کارشناسان حامیان دولت که از استدلال تحلیل تکنیکال مدد می گیرند براین باورند که نرخ دلار بدون اتفاق شاخص و فراگیری در حال رنج زدن حداکثر در محدوده ۵۱ هزار تومان تا ۴۷ هزار تومان خواهد بود و معتقدند که روند کاهشی ارز دلار در ماه های پایانی سال تداوم خواهد یافت

نگاه حامیان دولت با استدلال تحلیل تکنیکال

در نگاه کارشناسان حامیان دولت که از استدلال تحلیل تکنیکال مدد می گیرند براین باورند که نرخ دلار بدون اتفاق شاخص و فراگیری در حال رنج زدن حداکثر در محدوده ۵۱ هزار تومان تا ۴۷ هزار تومان خواهد بود و معتقدند که روند کاهشی ارز دلار در ماه های پایانی سال تداوم خواهد یافت.

خبرگزاری فارس دو روز پیش نوشته بود که با توجه به مازاد عرضه ارز در سامانه نیما، کارشناسان اقتصادی معتقدند برنامه بازار ساز در بازار ارز، کاهش قیمت دلار غیر رسمی به ۴۷ هزار تومان در آینده نزدیک است و همین قیمت نیز تا پایان سال ادامه خواهد یافت.

ثبات و روند کاهشی از این رو مورد تاکید رسانه های حامی دولت است که فرزین و دولت همواره بر تثبیت نرخ ارز تاکید داشته اند.

این خبرگزاری مانند خبرگزاری تسنیم وضعیت بازار را در آرامش توصیف کرده و می نویسد: با تثبیت نرخ ارزی، قدرت کاهشی‌ها به شدت زیاد شده و دلار آزاد طی یک هفته گذشته بیش از ۱۰۰۰ تومان کاهش قیمت را نشان می‌دهد.

در شرایطی که در آذرماه در سنوات گذشته به خاطر رسیدن موعد تقاضای ژانویه‌، دلار تهران صعودی می‌شد، دلار‌ در این ماه روند صعودی نداشت و حتی کاهش یافت و در پایان آذر نسبت به مدت مشابه ماه قبل ۰.۶ درصد کاهش یافته است.

با اینکه بازار غیر رسمیِ قیمت دلار و درهم نزولی بود اما در بازار رسمی سرنوشت نرخ دلار جور دیگر رقم خورد، قیمت دلار در مرکز مبادله ارز و طلا به غیر از دیروز که چند تومان کاهشی بود، عملا روندی افزایشی داشته و مرکز مبادله ارز و طلای ایران، قیمت دلار نقد در سطح ۴۲ هزار و ۹۴۵ تومان قرار گرفته است.

این گروه بر این باورند که برنامه بازارساز طی یک ماه گذشته به دنبال نزدیک کردن نرخ دلار رسمی به نرخ ارز غیررسمی بوده است ولی نرخ ارز در معاملات رسمی، به قله خود رسیده و در همین محدوده نیز متوقف خواهد شد.

موفقیت بانک مرکزی در این ماه که در واقع ماه پر تقاضایی است، عملا در صورت حفظ شدن وضعیت تا پایان سال می تواند به عنوان یک موفقیت تلقی شود زیرا اقتصاد زمانی حالش روبه بهبود است که بتوان آن را پیش بینی کرد.

این خبرگزاری به نقل از کامران رحیمی، کارشناس اقتصادی نوشته است: تغییر قیمت دلار به عوامل مختلفی بستگی دارد، بانک مرکزی از ابتدای امسال با سیاست تثبیت خود توانسته است بخش عمده‌ای از این عوامل را تحت کنترل خود در بیاورد و یکی از عوامل مهم، پاسخگویی بازارساز به همه تقاضای موجود در بازار است که با راه‌اندازی مرکز مبادله ارز و طلا این اتفاق رخ داده است.

دریای آرام فعلی نمی تواند معیار خوبی برای آینده ای باشد که به زودی ابرهای انتظارات تورمی را به سمت اقتصاد ایران خواهند کشاند لذا باید دید سکاندار بانک مرکزی در روزهای پر تلاطم بحر ارزی چه می کند؟

وی گفته: کنترل قیمت دلار از طریق درهم و تامین ارز مورد نیاز در بازارهای هرات و سلیمانیه از دیگر سیاست‌های بانک مرکزی از ابتدای سال بوده است و داده‌های اقتصادی نشان می‌دهد نرخ ارز غیررسمی که در یک ماه گذشته کاهشی بوده است، بازهم روند نزولی به خود خواهد گرفت.

خبرگزاری تسنیم نیز در تحلیلی تکنیکال مدعی شده فروش خرد در بازار تا محدوده ۴۹ هزار و ۷۰۰ تومان نیز کاهش می یابد و از نظر تحلیل گران تکنیکال، دلار نتوانسته کانال نزولی خود را ترک کند و احتمالا به زودی به کف ۴۹ هزار تومان و حتی ۴۷ هزار تومان باز گردد.

آنها می گویند، با توجه به اخبار منتشر شده در خصوص مازاد عرضه در نیما، احتمالا بازارساز برای قیمت های پایین تر از ۴۹ هزار تومان نیز تلاش کند.

به گزارش عصر اقتصاد علیرضا قیراطی کارشناس حوزه بازار های مالی نیز به استناد نمودار ترسیم شده و تحلیل تکنیکال بر این باور است که در حال حاضر دلار از لحاظ تکنیکالی در زیر ابرکومو قرار دارد که بعد از رنج زدن به سمت بالای آن حرکت خواهد کرد ضمن اینکه مقاومت ۵۱ هزار تومان را پیش روی دارد. وی نقاط حمایتی دلار را در قیمت های ۵۰۱۹۷ و ۴۹۴۵۰ تومان عنوان می کند و می گوید: این محدوده ها نقاط خوبی برای خرید نیز هستند.

در روزهای ابتدایی مهرماه و با آغاز جنگ غزه، دلار با افزایش ۳ هزار تومانی تا ۵۲ هزار تومان هم پیش رفته بود،‌ اما در روزهای پایانی پاییز به کانال ۴۹ هزار تومان برگشت وبا روندی آرام در روزهای اولیه زمستان ، روزگذشته دلار ۵۰۰۲۷ تومان هم قیمت خورد.

از نگاه منتقدان دولتی که بیشتر بر نظریه پولی و رابطه میان نقدینگی و تورم تاکید دارند، قیمت ارز در حال سرکوب است و نباید فنر قیمتی را فشرده کرد

فشار تقاضای کریسمس رو به کاهش است

این نوسانات احتمالا با شروع تعطیلات شرکت ها از امروز در کشورهای غربی و آغاز تعطیلات سال نو میلادی عملا پیک و نقطه اوج تقاضا از جنس آغاز سال میلادی اقتصاد کشور را پشت سر میگذارد و از آنجایی که مردم در چند سال گذشته به شدت قدرت خرید و قدرت پس انداز خود را از دست داده اند نیز فشار تقاضا برای مسافرت های خارجی مانند سالهای گذشته نیست لذا پیش بینی می شود که چنانچه تقاضای انتظارات تورمی ناشی از کسری بودجه شکل نگیرد، می توان امیدوار بود ماه بهمن نیز ماه آرامی برای ارزهای خارجی باشد. هر چند که خرید مواد اولیه برای تولیدات مورد نیاز شب عید نیز در همین روزها خواهد بود و بانک مرکزی مدعی است که ارز نیمایی مازاد زیادی دارد.

نگاه افزایشی نرخ دلار از نگاه منتقدان دولت

طبق آمارهای موجود، دلار در یک هفته ۲۷۰۰ تومان و در یک ماه اخیر ۲۴۸۰ و در شش ماهه اخیر ۷۸۱۰ تومان کاهش داشته است اما در یک عملکرد یکساله حدود ۲۶.۶ درصد افزایش یافته و ۱۰۵۱۸ تومان روی هر دلار نسبت به پارسال آمده است.
از نگاه منتقدان دولتی که بیشتر بر نظریه پولی و رابطه میان نقدینگی و تورم تاکید دارند، قیمت ارز در حال سرکوب است و نباید فنر قیمتی را فشرده کرد.

آنها بر این باورند که کاهش سرعت تولید نقدینگی در اثر تزریق ارز ( یا تزریق منابع خارجی بانک مرکزی ) به بازارها بوده که حداقل در ۶ سال اخیر بی سابقه بوده و بانک مرکزی همان رویه تکراری دولت های قبلی را انجام داده است اما معاون بانک مرکزی بر این باورند که «کاهش ذخایر ارزی بانک مرکزی ربطی به ارز پاشی ندارد»

عوامل مثبت ثبات بازار ارز در ماه های پایان سال کدامند؟

مهدی مومن زاده کارشناس اقتصادی در این باره به عصر اقتصاد می گوید: رابطه مقداری پول با میزان تورم به ویژه در اقتصادی که مولد نیست، کاملا مشهود است اما چند عامل مهم در کنترل قیمت دلار تاکنون موثر بوده است.

وی ادامه می دهد: امکان دسترسی به ۶ میلیارد دلار موسم به ارز های کره ای ولو به شکل محدود خود عاملی برای کاهش فشار برای تقاضا از مسیر عرضه بیشتر بوده به علاوه تاثیر به سزایی در کنترل انتظارات تورمی داشته است.
وی با بیان این که کاهش قدرت خرید مردم نیز در کاهش تقاضای ارزی نقش داشته ، گفت: کاهش سفرهای پرهزینه خارجی، کاهش قدرت پس انداز مردم و کاهش قدرت خرید کالاها سه عامل موثر بر کاهش تقاضای ارز در کشور بوده است.

به علاوه هزینه های حمایتی از گروه های همسو در کشورهای منطقه نیز به میزان قابل توجهی کم شده ویا امکان حمایت از مبادی رسمی محدودتر شده است.

این کارشناس خاطرنشان می کند: علاوه براین ما در ماه های آتی با انتخابات ۱۱ اسفند مواجه هستیم که احتمالا اثر مثیتی در کنترل و یا حتی کاهش نرخ ارز خواهد داشت و علاوه بر این نرخ سود بانکی هم اکنون باعث شده تا سرعت گردش پول اندکی کاهش یابد، به علاوه پیش بینی های خارجی براین است که احتمالا سال ۲۰۲۴ میلادی سال تضعیف دلار بر اساس سیاست های فدرال رزرو باشد و لذا برق طلا بیشتر از دلار خواهد بود.

میزان نقدینگی موجود پارک شده در بازار های مختلف با وجود مین گذاری های بودجه ای و کسری های چند صد هزار میلیارد تومانی مستتر در آن و لزوم اصلاح قیمت ها در بخش های انرژی باعث خواهد شد تا روزهای سختی را بانک مرکزی برای کنترل این بازار پیش رو داشته باشد

عوامل محرک آزاد شدن فنر قیمت دلار

وی در ادامه اما می گوید: با وجود همه این موارد اما باید توجه داشته که میزان نقدینگی موجود پارک شده در بازار های مختلف با وجود مین گذاری های بودجه ای و کسری های چند هزار میلیارد تومانی مستتر در آن و لزوم اصلاح قیمت ها در بخش های انرژی برای جلوگیری از بحران ناشی از ناترازی انرژی باعث خواهد شد تا روزهای سختی را بانک مرکزی برای کنترل این بازار پیش رو داشته باشد.

وی تاکید کرد: با وجود حقایق و واقعیت های اقتصادی در سال بعد نمی توان فقط با حرف درمانی و خبردرمانی بازار را کنترل کرد و بالاخره در اقتصاد ایران باید تصمیمات سخت و اصلاح قیمت ها رخ دهد. لذا دریای آرام فعلی نمی تواند معیار خوبی برای آینده ای باشد که به زودی ابرهای انتظارات تورمی را به سمت اقتصاد ایران خواهند کشاند.

مومن زاده می گوید: باید دید سکاندار بانک مرکزی در روزهای پر تلاطم بحر ارزی و در شرایطی که بسیاری از بخش های اقتصادیی همچون نفت و گاز و نیروگاه ها لازم به سرمایه گذاری اجباری هستند؛ چه می کند؟ آیا وضعیت مانند توصیف حامیان دولت خواهد شد و قیمت ها کاهش می یابد یا به گفته کارشناسان اقتصادی قیمت ها در اثر افزایش نقدینگی و انتظارات تورمی جهش خواهد کرد و آن روز هم خیلی دور نخواهد بود؟

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
Back to top button