کد خبر: 020903181083
اقتصاداقتصاد کلانبازارها و خدمات مالیتولید و بازرگانیروزنامه

عدد بازی برای محاسبه آرزوی رسیدن به رشد ۸ درصدی!

برای تحقق رشد اقتصاد ۸ درصدی، مسئولان اعداد متفاوتی را از میزان منابع مورد نیاز اعلام کرده اند که این تفاوت ها چندین همت است. روزگذشته مدیرکل دفتر آینده‌پژوهی، مدل‌سازی و مدیریت اطلاعات اقتصادی وزارت اقتصاد، رشد اقتصادی میانگین ۸ درصد در طول سال‌های برنامه هفتم را نیازمند ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیارد دلار سرمایه ثابت خالص دانست در حالیکه پیشتر معاون سیاست‎گذاری پولی بانک مرکزی اعلام کرده بود برای تحقق رشد اقتصادی هشت درصدی در سال ۱۴۰۳، اقتصاد کشور به حدود ۱۱ هزار و ۵۰۰ همت (تقریبا ۱۷۰ میلیارد دلار) منابع مالی نیاز دارد. در عین حال در اظهارات مسئولان و فعالان اقتصادی میزان نیاز به جذب سرمایه های خارجی از ۷۰ تا ۲۰۰ میلیارد دلار متغیر است.

۱۲۰ میلیارد دلار سرمایه ثابت خالص برای رشد اقتصادی ۸ درصد

به گزارش عصراقتصاد، ابراهیم صیامی، مدیرکل دفتر آینده‌ پژوهی وزارت امور اقتصادی و دارایی با موضوع الزامات رشد ۸ درصدی اقتصاد از مثبت شدن رشد اقتصادی در بهار سال جاری خبر داد و اظهار کرد: گزارش بانک مرکزی نیز این موضوع را تأیید می‌کند؛ حساب‌های ملی فصلی تا جمع‌آوری اطلاعات طول می‌کشد اما برآوردهای اولیه نشان‌دهنده این است که رشد اقتصادی در ۶ماهه اول سال وضعیت مثبتی است.

صیامی به گزارش‌های بین‌المللی دراین خصوص اشاره کرد و گفت: این گزارش‌ها مؤید این است که وضعیت رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۳ شرایط مثبت و اعداد ۳.۵ تا ۴ درصد را نهادهای بین‌المللی پیش‌بینی کرده‌اند. در داخل نیز رشد اقتصادی امسال را یک عدد خوب و قابل اندازه برای اقتصاد ایران در نظر گرفته‌اند.

وی با اشاره به نحوه دیده‌شدن رشد اقتصادی در بودجه تصریح کرد: لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ را به‌عنوان اولین برش از برنامه هفتم توسعه داریم که دولت به مجلس ارائه کرده و الزاماتی در آن دیده شده علاوه بر این آیین‌نامه‌هایی در برنامه هفتم دیده شده است.

وی با بیان اینکه در ماده ۲ برنامه هفتم پیشرفت، وزارت اقتصاد مکلف است برنامه تأمین مالی رشد اقتصادی ۸ درصد را هرساله ارائه کند، یادآور شد: این کار در مجموعه وزارت اقتصاد انجام شده و برآوردهای اولیه سال ۱۴۰۴ برای دستیابی به این رشد اقتصادی و منابعی که قرار است در هریک از بخش‌های تأمین مالی کشور مشخص شود آمده و در این زمینه هم با همکاری سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی دیده شده است که با تحقق این منابع انتظار می‌رود به آن رشد اقتصادی در برنامه هفتم دست پیدا کنیم.

صیامی لایحه بودجه ارائه شده توسط دولت به مجلس را اولین سند مالی دولت دانست و بیان کرد: ما در دولت بخش خصوصی داریم که بخشی از سرمایه‌گذاری کشور را انجام می‌دهد. در سال‌های اخیر باتوجه به اینکه سرمایه‌گذاری بخش دولتی در اقتصاد به دلیل شرایط سخت بودجه‌ای کم بوده و بیشتر منابع به سمت اعتبارات هزینه‌ای رفته، سهم بخش خصوصی از سرمایه‌گذاری کل کشور افزایش پیدا کرده است.

وی ادامه داد: پس می‌توانیم انتظار داشته باشیم که بخشی از این رشد اقتصادی ۸ درصد در زمینه سرمایه‌گذاری را بخش خصوصی باتوجه به مانع زدایی‌های انجام شده و پیش‌بینی‌پذیری در اقتصاد محقق کند.

وی با بیان اینکه برای دستیابی به رشد اقتصادی ۸ درصد علاوه بر برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته در زیربخش‌ها،یک محیط اقتصادی کلان را می‌خواهیم، عنوان کرد: از جمله این موارد پیش‌بینی‌پذیر بودن اقتصاد است که بسیار به بخش خصوصی کمک می‌کند تا بتواند سرمایه‌گذاری آینده را شکل دهد.

وی در خصوص بودجه دولت برای سال ۱۴۰۴ بیان کرد: برآوردی که در مجموعه دولت صورت گرفته، می‌توان به عدد حداقلی ۳.۵ درصدی دست پیدا کنیم. اعتقاد ما در وزارت اقتصاد این است که این عدد رشد اقتصادی باشد اما به یکباره نمی‌توان به عدد ۸ درصد برسیم.

صیامی اضافه کرد: آن چیزی که در برنامه هفتم اشاره شده متوسط رشد اقتصادی ۸ درصد است که در سال‌های اول با گام‌های کوتاه می‌توانیم به آن دست پیدا کنیم. اگرچه در ابتدا باید به فعال‌سازی ظرفیت‌های تولید بپردازیم اما در ادامه نیاز به سرمایه‌گذاری جدید داریم.

مدیرکل دفتر آینده‌پژوهی وزارت اقتصاد نیاز کشور برای دستیابی به رشد اقتصادی ۸ درصد را عددی بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری ثابت خالص که منجر به شکل‌گیری سرمایه در کشور شود، عنوان کرد.

نیاز به ۱۱.۵ هزار همت منابع مالی برای تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی

چندی پیشمحمد شیریجیان،معاون سیاست‎گذاری پولی بانک مرکزیدر این باره گفته بود: برآوردها نشان می‌دهد برای تحقق رشد سالیانه اقتصادی هشت درصدی در سال ۱۴۰۳، اقتصاد کشور به حدود ۱۱ هزار و ۵۰۰ همت منابع مالی نیاز دارد، حال آنکه هم‌‎اکنون حدود ۹۰ درصد از بار تامین مالی کشور بر دوش شبکه بانکی است.

جذب سرمایه ۷۰ یا ۲۰۰ میلیارد دلاری؟!

مرداد امسال، داوود منظور در آخرین اظهارات خود در سمت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشوراعلام کرده بود: برای تحقق رشد ۸درصدی سالانه اقتصاد کشور که در برنامه هفتم توسعه هدف‌گذاری شده است، نیازمند سرمایه‌گذاری سالانه ۱۰۰ میلیارد دلاری هستیم.

این در حالیست که محمود نجفی عرب،رئیس اتاق تهران گفته بود: اگر می‌خواهیم به رشد هشت درصدی برسیم باید سالانه حدود ۷۰ تا ۸۰ میلیارد دلار جذب سرمایه گذاری خارجی داشته باشیم. اگر این میزان تحقق پیدا نکند ما به رشد هشت درصدی نخواهیم رسید.

گفته می‌شود بانک مرکزی برای رسیدن به رشد ۸ درصدی عدد جذب سرمایه گذاری خارجی را ۲۰۰ میلیارد دلار سالانه در نظر گرفته است و سازمان مدیریت و برنامه ریزی این عدد را بین ۷۰ تا ۸۰ میلیارد دلار پیش بینی کرده و وزارت اقتصاد هم ۱۰۰ میلیارد دلار در نظر گرفته است.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا