کد خبر: 17070049041
اقتصاداقتصاد کلانبازارها و خدمات مالیبورسروزنامه

۳ لنگر ثبات بازار سهام از زبان رئیس هیات مدیره بورس تهران

 تجریشی با بیان اینکه روند بازار در سال ۱۳۹۹ تکرار نمی‌شود نوسانات چند روز اخیر را ناشی از رفتارهای هیجانی و گله‌ای دانست

رئیس هیات مدیره بورس رشد نرخ ارز نیمایی، رشد کامودیتی‌ها و گزارش‌های ۶ماهه مطلوب شرکت‌ها را سه لنگر ثبات بازارسرمایه عنوان کرد.

امیر تقی‌خان تجریشی در این باره به پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) گفت: برای داشتن نگاه دقیق و علمی‌در بررسی پدیده هایی همچون بازارهای مالی و حتی کاهش ریسک در سرمایه‌گذاری، ضروری است از نگاه تک‌مولفه‌ای پرهیز کرد. در این خصوص لازم است تا تمام عوامل موثر در نظر گرفته شود تا از گزند آسیب‌های احتمالی دور باشیم. در همین راستا، نخستین عامل در نوسانات بازارسرمایه را می‌توان چشم‌انداز مذاکرات برجام دانست که نظرات متفاوتی نسبت به آن وجود دارد. اما آنچه که مهم است رویکرد منطقی سیاست خارجی ایران نسبت به مذاکرات بود که می‌تواند در کنار تقویت قدرت ژئوپلتیک ایران در منطقه، کفه خوشبینی به نتایج سیاست خارجی را سنگین کند، این عامل می‌تواند پیام‌آور روندی آرامش‌بخش و متعادل برای بازار سرمایه نیز باشد.

نرخ ارز

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی افزود: به نظر من باید عامل دوم را پیرامون نرخ ارز جستجو کرد؛ گرچه در روزهای اخیر شاهد نوساناتی در نرخ ارز هستیم که به لحاظ روانی روی تصمیمات سرمایه‌گذاران تأثیر می‌گذارد، اما این موضوع توجه سرمایه‌گذران را به اهمیت نرخ نیمایی که مبنای محاسبات شرکت‌ها در سودآوری و تسعیر ارز در صورت‌های مالی است، جلب می‌کند.

او تصریح کرد: آنچه که در صورت‌های مالی شرکت‌ها اهمیت دارد «نرخ نیمایی» است که بیشتر با رشد همراه بود و سعی بر آن دارد که فاصله خود را با نرخ آزاد ارز کم کند. این روند در کنار حذف ارز ۴۲۰۰تومانی و حذف قیمت‌گذاری دستوری از مبادلات تجاری کشور امیدها را به تداوم سودآوری شرکت‌ها در ۶ماهه دوم سال ۱۴۰۰ تقویت خواهد کرد.

گزارش‌های ۶ ماهه، نرخ کامودیتی و کسری بودجه

تجریشی عامل دیگر موثر در تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران را گزارش‌های خوب ۶ماهه شرکت‌های بورسی دانست و گفت: به نظر می‌رسد این گزارش‌ها در مواردی به خصوص در شرکت‌های پتروشیمی، سیمان و صنایع معدنی و فلزی حتی فراتر از انتظار باشد.

او بیان کرد: نرخ کامودیتی‌ها عامل دیگری است که با توجه به کالامحور بودن بازار سرمایه ما و تداوم رشد این قیمت‌ها به خصوص پیش‌بینی‌های بین‌المللی در خصوص افزایش قیمت نفت و رسیدن به ۱۰۰دلار علاوه بر جبران کسری بودجه دولت همزمان با افزایش فروش نفت ایران، می‌تواند بر تعداد زیادی از شرکت‌های بازارسرمایه تأثیرگذار باشد، به طوری که ما شاهد افزایش قیمت‌های فروش در این شرکت‌ها باشیم.

این کارشناس بازارسرمایه، موضوع کسری بودجه دولت را محور بعدی دانست که بازار به آن توجه دارد و افزود: به نظر می‌رسد برنامه هایی با حداقل فشار بر بازار سرمایه در حال تدوین باشد و بازار نباید درباره انتشار اوراق و یا عرضه های دولتی نگرانی جدی داشته باشد، اما به علت تجربه سال‌های گذشته، فعالان از این بابت نگران هستند که می‌تواند با شفاف‌سازی از سوی متولیان امر این نگرانی نیز رفع شود.

روند بازار در سال ۱۳۹۹ تکرار نمی‌شود

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی یادآور شد: در نظر داشته باشید روند صعودی و نزولی بازار سرمایه در سال ۱۳۹۹ دیگر تکرار نخواهد شد، زیرا مفروضات بسیاری از جمله جریان ورودی نقدینگی به بازار مانند گذشته نیست و تحلیل‌ها در این دوران بر اساس سودآوری شرکت‌ها و ارزش ذاتی سهم خواهد بود و نه فشار تقاضای ناشی از نقدینگی؛ براین اساس توقع رشد همه جانبه و یا نزول همه جانبه بازار امری غیر منطقی است.

تجریشی افزود: بنابراین، در برخی گروه‌ها شاهد عرضه هستیم و در برخی دیگر تقاضا و عرضه های فعلی بازار نیز ناشی از همین روند تعادلی بازار است. گاهی گروه پتروشیمی‌و پالایشگاهی مورد توجه قرار می‌گیرد و گاهی نیز گروه خودرویی و بانکی و این چرخش‌ها در بازار طبیعی است و ادامه خواهد داشت.

توسعه صندوق‌های بادرآمد ثابت، سپری در برابر رشد نرخ بهره بین بانکی

او بیان کرد: نکته دیگری که ذهن فعالان بازار را به خود مشغول کرد افزایش نرخ بهره بین بانکی به حدود ۱۹.۳۵درصد است و بازار بیم این موضوع را دارد که نرخ سپرده‌ها نیز افزایش یابد، البته زمزمه‌هایی هم در برخی بانک‌ها پیرامون این موضوع به گوش می‌رسد که در برخی موارد شاهد افزایش نرخ سپرده‌های بلندمدت هستیم.

تجریشی افزود: البته راهکار مواجهه با این موضوع را می‌توان در توسعه صندوق‌های با درآمد ثابت دانست، زیرا آشنایی بیشتر آحاد مردم با مزیت‌های صندوق‌های با درآمد ثابت از جمله نرخ بالاتر و نداشتن نرخ شکست می‌تواند پول‌هایی که تصمیم به پارک شدن در سپرده‌ها را دارند به سوی صندوق‌های سرمایه‌گذاری هدایت کند.

او تاکید کرد: نکته مهم در این بین معرفی بیش از پیش انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری به متقاضیانی است که دارای ذائقه متفاوت ریسک هستند، توجه به این نکته می‌تواند نقدینگی را حول بازار سرمایه کشور متمرکز کند.

سفته‌بازی در بازارهای موازی کم شد

این کارشناس بازارسرمایه گفت: اتفاق مثبت دیگری که این روزها شاهد آن هستیم کاهش سفته‌بازی در بازارهای موازی به خصوص مسکن و خودرو است. به واسطه ابزارهای مالیاتی و نظارتی، سوداگران این حوزه‌ها در نهایت چاره‌ای جز بازگرداندن نقدینگی به سمت بازارهای شفاف ندارند. یکی از این مقاصد بازار سهام و البته صندوق‌های سرمایه‌گذاری است و باید از این موقعیت، نهایت بهره‌برداری را کرد.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا