کد خبر: 18129918338
بازارروزنامهکشاورزی

۳ عامل افزایش دلالی میوه

مدیرعامل اتحادیه باغبانی ایران می‌گوید ناتوانایی مالی کشاورزان برای بسته‌بندی میوه، ساختار معیوب میدان مرکزی و حضور نداشتن تعاون روستایی در تمام مراحل تولید از عوامل مهم دلالی است

مدیرعامل اتحادیه باغبانی ایران به سه عامل افزایش دلالی در میوه اشاره کرد و گفت: دولت باید اعتباری در بودجه برای خرید و بسته‌بندی محصول کشاورزان در نظر بگیرد و از استارت‌آپها برای عرضه مستقیم استفاده شود.

کمال یدالهی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، به چند عامل در ایجاد دلالی و واسطه‌گری در بخش کشاورزی به ویژه باغبانی اشاره کرد و گفت: تشکل‌های کشاورزی باید توان و قدرت مالی داشته باشند تا محصولات کشاورزان را خریداری و پس از سورت و بسته‌بندی در بازار عرضه کنند؛ بدین منظور دولت باید در بودجه اعتباری برای خرید از سوی تشکل‌ها در نظر بگیرد.

او با بیان اینکه دلالان از ضعف نقدینگی و ناتوانایی کشاورزان برای بسته‌بندی میوه سوءاستفاده می‌کنند، افزود: زمانی که محصول کشاورز به صورت فله وارد بازار می‌شود شفافیتی در قیمت و کیفیت وجود ندارد که دلالان از این شکاف به خوبی استفاده می‌کنند و قیمت محصول را به بهانه‌های مختلف افزایش می‌دهند.

ساختار معیوب میدان مرکزی

مدیرعامل اتحادیه باغبانی ایران به ساختار معیوب میدان میوه و تره‌بار مرکزی هم به عنوان عامل افزایش دلالی اشاره کرد و گفت: سیستم خرید و فروش میوه در میادین میوه به صورت حق‌العمل‌کاری است یعنی محصول به هر قیمتی کم یا زیاد فروخته شود ۱۰درصد به عنوان حق‌العمل برمی‌دارند در حالی که باید در همان ابتدا محصول کشاورز را به صورت قطعی خریداری کنند و این خود باعث ایجاد شفافیت شده و منفذی برای ورود دلالان ایجاد نمی‌کند.

او افزود: در سایه نبود نظارت بر میادین میوه که تحت نظر شهرداری‌ها هستند قبل از ورود به میدان و در داخل میدان دلالان و واسطه‌ها جولان می‌دهند و میوه چندین دست بین آنها می‌چرخد که باید ساماندهی شوند و کارکنان میادین لباس‌های متحدالشکل بپوشند تا از دلالان تمییز داده شوند.

حضور سازمان تعاون روستایی در تمام مراحل تولید

یدالهی در پاسخ به اینکه خرید توافقی محصولات از سوی سازمان تعاون روستایی در کاهش دلالی موثر است گفت: این سازمان پس از اینکه قیمت در بازار کاهش می‌یابد ورود می‌کند که کافی نیست. باید در تمام مراحل تولید در کنار کشاورزان باشد و مانع از کاهش قیمت شود، اما در در این مدت واسطه‌ها در کنار کشاورزان هستند که تنها به سود خودشان عمل می‌کنند.

او مشکل سازمان تعاون روستایی را کمبود اعتبار و نبودن امکانات عنوان کرد و گفت: دولت باید اعتبار لازم را در اختیار قرار دهد و تعاون روستایی هم با کمک تشکل‌ها محصولات کشاورزان را خریداری کند.

استفاده از استارت‌آپ‌ها برای کاهش دلالی

مدیرعامل اتحادیه باغبانی ایران در پاسخ به اینکه کشورها دیگر از استارت‌آپ‌ها برای کاهش دلالی و واسطه‌گری استفاده می‌کنند چرا در کشور ما اجرایی نمی‌شود؟ گفت: به تازگی سازمان تعاون روستایی «روستابازار» راه‌اندازی کرده است که در آن بخشی از محصولات را از تشکل‌ها خریداری می‌کنند و از طریق استارت‌آپ به صورت خرده‌فروشی در اختیار متقاضیان قرار می‌دهند.

او گفت: این سامانه قبل از سال نو راه‌اندازی می‌شود اما نیاز به حمایت مالی از سوی دولت است که مقادیر بیشتری از محصولات مردم خریداری شود.

سود ۲۰۰درصدی دلالان

عضو هیات‌مدیره اتحادیه باغداران کشور هم در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم اظهار کرد: تولیدکنندگان بخش کشاورزی سرانجام روشنی در کشور ندارند و مشخص نیست بعد از تولید می‌توانند محصولات خود را در بازار به فروش برسانند یا خیر.

 مجتبی شادلو ادامه داد: بعد از هدفمندی یارانه‌ها، بخشی از یارانه‌های بخش کشاورزی حذف و در سال جاری نیز قیمت کودهای شیمیایی آزاد شد و دیگر حمایت خاصی از تولیدکننده وجود ندارد در حالی که مسئولان همیشه حرف از حمایت از تولیدکنندگان بخش کشاورزی می‌زنند.

او افزود: قیمت کود در سال جاری ۵ برابر شد و قیمت تراکتور از  ۷۰ تا ۸۰میلیون تومان سال گذشته  به ۵۰۰میلیون تومان رسید. قیمت وسایل جمع‌آوری میوه نیز در سال جاری افزایش قابل توجهی یافته است به طوری که قیمت پوشال و کاغذ ۲ تا ۴ برابر شده است که همه این موارد بر قیمت تمام‌شده باغداران تاثیر می‌گذارد و باعث می‌شود که تولیدات این بخش زیان‌ده شود.

عضو هیات‌مدیره اتحادیه باغداران کشور با بیان اینکه بخش کشاورزی نیازمند حمایت ویژه است گفت: این بخش امنیت غذایی کشور را تامین می‌کند و ضامن استقلال و آزادی کشور است و از وابستگی به دیگر کشورها جلوگیری می‌کند.

تفاوت ۲ تا ۳ برابری عمده‌فروشی تا خرده‌فرشی

او با انتقاد از سیستم عرضه میوه در کشور و نبودن نظارت لازم در این بخش گفت: براساس قوانین صنفی، خرده‌فروشان سطح شهرها باید حداکثر ۳۰درصد سود خرده‌فروشی دریافت کنند اما اکنون شاهد تفاوت ۲ تا ۳ برای قیمت میوه از عمده‌فروشی میدان مرکزی تا خرده‌فروشی‌های سطح شهر هستیم.

شادلو اظهار کرد: خرده‌فروشی‌ها می‌گویند کرونا باعث کاهش مصرف میوه شده است و فروش با ۳۰درصد سود کفاف دخل و خرج آنها را نمی‌دهد؛ باید میزان سود خرده‌فروشی را اصلاح کرد نه اینکه باعث قیمت‌گذاری سرخود میوه در مغازه‌ها شوند .

او با بیان اینکه نظارتی بر قیمت فروش میوه در خرده‌فروشی‌ها وجود ندارد ادامه داد: در صورتی که میوه‌فروشان با رعایت حال مردم، قیمت‌های متعادلی در نظر گیرند با افزایش فروش و ایجاد گردش مالی سود آنها نیز تامین خواهد شد.

 عضو هیات‌مدیره اتحادیه باغداران کشور با بیان اینگه گردش چندین‌باره میوه از تولیدکننده تا مصرف‌کننده خیانت به تولیدکننده و مصرف‌کننده است گفت: میوه‌های تولیدی بعد از تولید به میادین عمده‌فروشی میوه و بعد از آن باید مستقیم به خرده‌فروشی‌ها بروند و هرگونه خرید و فروش خارج از این چرخه صرفا سودجویی است.

۷۰ درصد میوه‌های پاییزه در انبار مانده

او در واکنش به اینکه صادرات میوه باعث افزایش قیمت آن شده است گفت: حجم زیادی از میوه‌های باغداران در انبار مانده است؛ تا این موقع سال به طور معمول باید ۷۰درصد میوه‌های پاییزه در بازار به فروش می رسید اما در سال جاری به دلیل اینکه قدرت خرید مردم کاهش یافته است تنها ۳۰درصد از تولیدات در بازار فروش رفته و ۷۰درصد آن در سردخانه‌ها است در صورت جذب نشدن این محصول‌ها در بازار یا صادرات آنها برای تولیدکنندگان فاجعه ایجاد می‌شود.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا