کد خبر: 071001114436
اقتصاداقتصاد کلاندولتروزنامه

۳۶۰ درصد رشد درآمدهای نفتی نسبت به مدت مشابه سال قبل

 گزارشی با عنوان “بودجه ۱۴۰۲ نرسید؟” در تاریخ ۲۶ آذر ۱۴۰۱ در آن روزنامه منتشر شده؛ مقتضی است بر اساس ماده ۲۳ قانون مطبوعات و به‌منظور رفع ابهام و روشن‌شدن افکار عمومی، دستور فرمایید این پاسخ در همان صفحه با همان فونت و اندازه و با تیتر ذیلدراسرع‌وقت در آن روزنامه منتشر شود.

در گزارش منتشر شده نویسنده با عنوان تأخیر در ارائه لایحه بودجه به مجلس با متنی کاملاً متفاوت از تیتر به بررسی مصارف هزینه‌ای بودجه ۱۴۰۱ و میزان فروش نفت در سال ۱۴۰۱ پرداخته که نشان می‌دهد با نتیجه‌گیریکاملاً غلط از متن به فکر این بوده تا تمام دغدغه‌هایبودجه‌ای خود را در یک گزارش بگنجاند وگرنه دیر رسیدن بودجه ۱۴۰۲ چه ارتباطی به میزان فروش نفت یا میزان مصارف هزینه‌ای در سال ۱۴۰۱ دارد؟

با این وجود در زمینه تأخیر در ارائه بودجه ۱۴۰۲ دلایل مختلفی نقش داشته و آن اینکه ضرورت هماهنگی لایحه بودجه با برنامه هفتم توسعه و بررسی طولانی‌مدت برنامه هفتم در مجمع تشخیص مصلحت نظام وهمین‌طور مصوبه مجلس در مورد دومرحله‌ای شدن بودجه باعث شد لایحه بودجه ۱۴۰۲ با وجود آماده‌بودن با کمی تأخیر به مجلس ارائه شود.

در مورد مطالب مطرح شده در متن گزارش صرف‌نظر از صحت‌وسقم ارقام ارائه شده برای عملکرد شش‌ماهه بودجه دولت، در مورد اعتبارات هزینه‌ای باید خاطرنشان کرد که این اعتبارات همواره بالاترین سهم را در مصارف بودجه عمومی داشته و دارند و این موضوع منحصر به این دولت نیست.

ماهیت اعتبارات هزینه‌ایبه‌گونه‌ای است که بخش مهمی از آن انعطاف کمی دارند (شامل حقوق و دستمزد و …). اصولاً این ارقام دارای رشد سنواتی هستند و تصمیمم گیر در مورد میزان رشد آنها تنها دولت نیست و هرساله به دلیل وجود تورم و برای متناسب‌سازی و … نه‌تنها کاهش نمی‌یابند؛ بلکه نسبت به سال قبل رشد می‌کنند. افزایش می‌یابند.

علی‌رغم تلاش‌ها برای کوچک‌سازی دولت و صرفه‌جویی‌ها، با توجه به احکام قانونی نظیر متناسب‌سازی‌ها، این ارقام هرساله افزایش می‌یابند. همچنین لازم به ذکر است که یکی از چالش‌های مهم بودجه ۱۴۰۲(و برنامه هفتم)، ساماندهی وضعیت صندوق‌های بازنشستگی است.

در مورد منابع حاصل از نفت و فرآورده‌های نفت، باید توجه داشت که اخذ و واریز درآمدهای نفتی به خزانه‌داری کل دارای تأخیر زمانی است. در این حوزه، دولت با دیپلماسی فعال اقتصادی و کم‌اثر کردن تحریم‌ها توانسته است در صادرات نفت توفیق نسبی داشته باشد.

خاطرنشان می‌سازد که درصد تحقق درآمدهای نفتی نسبت به رقم مصوب شش‌ماهه سال جاری که ۵۶ درصد بود، در مقطع هشت‌ماهه به ۶۶ درصد افزایش‌یافته است.

همچنین میزان رشد درآمدهای نفتی نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از ۳۶۱ درصد بود. برای نمونه میزان درآمدهای نفتی در ۸ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل  مثال میزان تحقق  ۸ماهه نسبت به رقم مصوب ۸ماهه حدود ۶۵ درصد شده است و لذا برای ارزیابی میزان تحقق منابع نفتی باید تا پایان سال منتظر ماند.

متن اصلی گزارش “بودجه ۱۴۰۲ نرسید؟” را از اینجا ببینید

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا