۴ برنامه محوری در وزارت صنعت
لیلا ابوالفتحی
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت در نشست خبری با اصحاب رسانه اعلام کرد که امسال جهتگیری وزارت صمت حول ۴ برنامه محوری ساخت داخل، مدیریت واردات، توسعه صادرات و مدیریت بازار داخلی است. و فقط در حوزه تعمیق و توسعه ساخت داخل ۱۱پروژه مهم در دست اقدام داریم.
به گزارش عصراقتصاد، سعید زرندی در این نشست که در محل وزارت صمت برگزار شد، بیان کرد: سال ۱۳۹۹، برنامههای محوری وزارت صمت در راستای پاسخگویی به مسائل و مشکلات حوزه صنعت طراحی شده اثرات کرونا و تحریم بر حوزه صنعت و تغییرات نظام واردات جهانی و قیمتها که منجر به کاهش درآمد ارزی شد، محورهای کلی و اولویتهای برنامهها بوده است.
وی اضافه کرد: ذیل این محورها، برای تحقق اهداف سال «جهش تولید»، ۴۰ پروژه برای امسال طراحی شد که ۲۴پروژه در تداوم برنامههای سال قبل است.
تعریف ۵ پروژه در حوزه معادن و صنایع معدنی
معاون طرح و برنامه وزارت صمت گفت: امسال در حوزه معدن پنج برنامه مدنظر وزارت صمت است که راهاندازی معادن غیرفعال را بهعنوان مکمل طرح معادن کوچک اضافه کردهایم و در همین راستا فعالسازی ۱۰۲۰معدن غیرفعال در دستور کار است.
تداوم برنامه اولویتی ۱۵ کشورهمسایه در توسعه صادرات
زرندی تصریح کرد: برنامه وزارتخانه در هدفگذاری توسعه روابط تجاری با ۱۵ کشور همسایه هند و چین را امسال نیز با اولویت افزایش توان صادراتی دنبال میکنیم.
وی افزود: در حوزه صنعت فعالسازی واحدهای تعطیل، فعالسازی ظرفیت خالی واحدهایی که زیر ظرفیت کار میکنند و تکمیل واحدهای نیمهتمام در اولویت قرار دارد.
زرندی با تأکید بر اینکه توسعه صنعت و معدن با توسعه فناوری ممکن است، بیان کرد: موضوع انقلاب چهارم صنعتی بهعنوان یک تحول از سال گذشته شکل گرفت و به شرکتهای دانشبنیان و استارتآپها در حوزه صنعت امسال توجه داریم.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت با یادآوری اینکه با پارادوکس نقدینگی در کشور مواجهیم، تصریح کرد: در ساختار معاونت طرح و برنامه وزارتخانه دفتر تامین مالی را تعبیه کردیم و بهدنبال روشهای نوین تامین مالی از جمله تامین مالی از طریق بورس هستیم.
زرندی اضافه کرد: امسال کمبود نقدینگی در تولید و افزایش نقدینگی در بازار را با استفاده از پل بازار سرمایه و بورس جبران میکنیم.
تأمین مالی ۱۴۵۰ میلیارد تومانی ۳شرکت بزرگ از بورس در ۳ماهه امسال
وی با اعلام اینکه زمینه ورود ۱۰۰شرکت صنعتی و معدنی را به بورس برای تامین مالی فراهم می کنیم، گفت: ۱۴۵۰میلیارد تومان از سه شرکت بزرگ در همین مدت انتشار اوراق داشتیم که موفق شدهاند از بازار سرمایه، تامین مالی شوند.
رشد ۱۷درصدی انتشار اوراق بخش صنعت و معدن در بورس در ۳ ماهه امسال
معاون طرح و برنامه وزارت صمت ادامه داد: در سه ماهه امسال ۱۷درصد انتشار اوراق بخش صنعت و معدن در بورس رشد داشته است، همچنین ۵۰۰ شرکت بزرگ برای ورود به بورس اعلام آمادگی کردهاند که برای ۱۴۸شرکت پذیرش انجام شده است.
ممنوعیت واردات ۲۵۰۰ ردیف کالایی به کشور
معاون طرح و برنامه صمت درباره اقدامات وزارت صمت برای مدیریت واردات برای حمایت از ساخت داخل گفت: از سال ۱۳۹۸ روی مدیریت واردات و توسعه صادرات که در عمل زمینه لازم را برای توسعه ساخت داخل فراهم میآورد کار کردیم و در سال گذشته بالغ بر۱۶۰۰ردیف کالایی مشمول ممنوعیت واردات شد و امسال نیز این رقم به حدود ۲۵۰۰ردیف کالایی رسیده است؛ همچنین حجم واردات کالاهای مصرفی کاهش محسوسی داشته و بیشتر بهسمت کالاهای واسطهای و سرمایهای رفتیم.
سعید زرندی با بیان اینکه در نیمه دوم سال ،۱۳۹۸ ایجاد ثبات نسبی در شرایط کلان اقتصادی داشتیم، اضافه کرد: بر اساس آمار بانک مرکزی صنعت ۲.۱درصد بوده و معدن ۱.۲درصد رشد داشته است. همچنین در سه ماهه چهارم پارسال طبق آمار ارائه شده از سوی بانک مرکزی، رشد صنعت بالغ بر ۱۰درصد بوده است که اگر کرونا رخ نمیداد قطعا این آمار بیشتر میشد.
تاکنون حدود ۷۹میلیون عدد ماسک تولید کردیم
معاون طرح و برنامه وزارت صمت درباره تولید در ایام کرونا، بیان کرد: در ایام کرونا و از ابتدای اسفند گذشته تاکنون حدود ۷۹میلیون عدد ماسک تولید کردیم و تولید الکل ۲۸میلیون لیتر بوده است.
زرندی درباره طرحهای نیمهتمام نیز ادامه داد: هماکنون ۳هزار و ۹۰۰ طرح با پیشرفت فیزیکی بالای ۸۰درصد، ۱۲هزار و ۸۰۰ طرح بالای ۶۰درصد و ۱۹هزار و ۹۶۰ طرح بیش از ۲۰درصد در کشور وجود دارند که مراحل تکمیل و راهاندازی خود را طی میکنند.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت درباره توزیع بخشهای مهم سرمایهگذاری طرحهای با پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰درصد نیز گفت: این توزیع شامل ۳۰درصد صنایع معدنی، ۳۰درصد محصولات شیمیایی و فراوردههای حاصل از نفت، ۹درصد غذایی و آشامیدنیها، ۷درصد منسوجات، ۴.۵درصد ماشینسازی و تجهیزات، ۴.۵درصد لاستیک و پلاستیک و ۱۵درصد سایر بوده است.
زرندی اضافه کرد: آمار پیشرفت طرحها نشانگر این است که کشور با وجود همه سختیها و محدودیتهای ناشی از تحریمهای سال ۹۸ و ۹۷ در حوزه تولید توانسته خود را سرپا نگه دارد و توسعه صنعتی کشور تداوم یافته است.
تکمیل و بهرهبرداری از ۲۰۰ طرح پیشران بزرگ در دستور کار است
وی گفت: تکمیل و بهرهبرداری ۲۰۰ طرح پیشران و بزرگ صنعتی با سرمایه گذاری بیش از ۷۱هزار میلیارد تومان و بالغ بر ۴۰هزار نفر اشتغال را امسال در دستور کار داریم و تکمیل این طرحها با مدنظر قراردادن تکمیل زنجیره تولید مدنظر قرار گرفته است.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت درباره استفاده از فناوری، اضافه کرد: امسال علاوه بر سرمایهگذاری و اشتغال، توجه به توسعه فناوریهای نوین نیز در بخشهای مختلف صنعتی کشور مدنظر است.
تکمیل ۱۰۳طرح نیمهتمام در ۱۲ استان کمتربرخوردار
زرندی در مورد توجه به استانهای کمتربرخوردار بیان کرد: ۱۲ استان بهعنوان استانهای کمتربرخوردار در بخش صنعت، معدن و تجارت انتخاب شدهاند که در ششمحور برای آنها برنامه دادهایم.
وی ادامه داد: در این ۲ استان، تکمیل ۰۳ طرح نیمهتمام، ۱۴۷فعالیت زیرساختی، ۲۲طرح ایجادی و ۱۸ فعالیت بازرگانی را هدفگذاری نمودیم و تکمیل و راهاندازی ۲۹طرح معدنی، ۱۷۷واحد راکد در ۱۲ استان کمتربرخوردار، مدنظر است.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت با یادآوری اینکه کل تسهیلات پرداختی بانکها در سال گذشته ۹۷۵میلیارد تومان بوده است، گفت: ۳۱۷میلیارد تومان یعنی حدود ۳۲درصد تسهیلات به بخش صنعت پرداخت شده است؛ در حالی که طبق قانون این سهم باید حدود ۴۰درصد باشد و همچنین باید یادآوری شود که بخش عمدهای از تسهیلات اعطایی بهصورت تمدید تسهیلات قبلی بوده است.
۱۱هزار میلیارد تومان درخواست تسهیلات کرونا
زرندی اعلام کرد: به تبع مشکلات مالی به وجود آمده برای واحدهای تجاری و صنعتی پس از شیوع کرونا، همزمان با تدابیر دولت برای اعطای تسهیلات حمایتی تا امروز ۱۱هزار میلیارد تومان درخواست تسهیلات در این بخش داشتهایم.
وی همچنین یادآوری کرد: از محل تبصره ۱۸ تاکنون، ۸۰۲طرح با بیش از ۴۴۵۰میلیارد تومان تامین مالی شده که در قالب سرمایه ثابت و سرمایه درگردش به متقاضیان پرداخت شده است.
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت اعلام کرد: امسال اولویتگذاری نخست وزارت صمت در سرمایهگذاری و هدایت سرمایهگذاران به سمت صنایع مختلف با فعالسازی ۹۸۰۰ واحد صنعتی است، در همین راستا سال گذشته بیش از ۱۰۰۰مورد از واحدهای غیرفعال به چرخه تولید بازگشتند.
سعید زرندی گفت: تمرکز روی صنایع پیشران در ۹بخش صنعتی پیشبینی شده که در ۵ تا ۱۰سال باید به این سمت برویم و مزیتهای تعریف شده در این صنایع توان جایگزینی تولیدات آنها در واردات، ارزش افزوده تولیدات و صادرات بالاتر آنها است.
صدور ۵۳۶ جواز تاسیس برای استخراج رمزارزها
وی درباره رمزارزها نیز بیان کرد: برای صدور جواز تاسیس در حوزه استخراج رمزارزها ۷۳۳مورد ثبتنام کردند که ۵۳۶شرکت جواز تاسیس گرفتند؛ همچنین ۱۰شرکت در حال حاضر در فرایند صدور پروانه بهرهبرداری رمزارزها هستند.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت یادآوری کرد: مبنای دادن مجوز به رمزارزها استفاده از داشتن حداقل ۲۵۰ کیلووات برق صنعتی است و این شرکتها باید در محدوده شهرکهای صنعتی قرار بگیرند.
تفویض ۷مورد از اختیارات وزارتخانه به خانههای صنعت و معدن در ۱۴استان
زرندی درباره تفویض اختیارات وزارتخانه به تشکلهای بخش خصوصی و استانها نیز گفت: وزارت صمت موضوع تفویض اختیارات به تشکلها را با جدیت هرچه تمامتر از سال قبل شروع کرده است، چرا که یکی از راههای برونرفت از وضعیت موجود همین تفویض اختیارات است.
وی ادامه داد: سال گذشته ۷موضوع به انجمنها و تشکلها در سطح استانها تفویض شد و بازخوردها نشانگرعملکرد خوب در این حوزه بوده است.
۴۴۰ میلیون یورو حجم سرمایهگذاری خارجی ۳ماهه اول امسال
معاون طرح و برنامه وزارت صمت درباره جذب سرمایهگذاری خارجی، بیان کرد: در سهماهه امسال ۲۴مجوز سرمایهگذاری خارجی مصوب شد که رشد ۱۹درصدی نسبت به مدت مشابه پارسال داشته است.
زرندی ادامه داد: در این سهماهه، استانهای اصفهان، البرز، تهران و سیستان و بلوچستان مجوز سرمایهگذاری خارجی صادر نمودهاند.
وی با تأکید بر اینکه امسال از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور برای جذب سرمایهگذاری استفاده میکنیم، گفت: حجم سرمایهگذاری خارجی سهماهه امسال ۴۴۰میلیون یورو بوده است.
وی با اعلام اینکه هر ساعت حدود ۶۹میلیارد تومان به حجم نقدینگی کشور افزوده میشود، گفت: این حجم برای تامین نقدینگی واحدهای تولیدی از طریق بازار سرمایه قابل توجه است و جذب این رقم به تولید سبب مهار مشکلات تورمی آن نیز خواهد شد و قطعا تولید میتواند رافع بسیاری از مشکلات مانند بیکاری، جذب نقدینگی و … باشد.
استفاده قطعهسازان از اوراق گام (گواهی اعتبار مولد )
معاون طرح و برنامه وزارت صمت در بخش دیگری از سخنان خود صنعت قطعهسازی را از استراتژیکیترین صنایع کشور دانست و بیان کرد: با چند اولویت مسائل این حوزه را در حال راهبری هستیم.
زرندی ادامه داد: تامین مالی اواخر سال گذشته خودروسازان که بهعنوان مطالبه قطعهسازان به آنها پرداخت شد در راستای راهبری و حمایت از صنعت قطعهسازی کشور بوده است.
وی همچنین تصریح کرد: استفاده قطعهسازان از اوراق گام (گواهی اعتبار مولد) ابلاغی بانک مرکزی، یکی از راهکارهای حمایت از قطعهسازان است.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت درباره صدور مجوزها در سهماه امسال بیان کرد: در سهماهه امسال ۶هزار و ۷۸۳ جواز تاسیس صادر شد که نسبت بهمدت مشابه سال قبل با صدور ۵هزار و ۶۶۰ مجوز، افزایش ۱۴.۷ درصدی داشت.