کد خبر: 280302130212
اقتصاداقتصاد کلانبازارها و خدمات مالیجهانروزنامه

«عصراقتصاد» بررسی می کند؛ خداحافظ دلار

گروه اقتصاد- ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه طی سخنرانی خود در مجمع بین‌المللی اقتصادی سن پترزبورگ (SPIEF) اظهار کرد که افزایش استفاده از ارزهای ملی در تسویه حساب‌های فرامرزی، از جمله تجارت انرژی، نشان دهنده پایان کار دلار آمریکا به عنوان ارز غالب در سطح جهان است.

به گفته رئیس‌جمهور روسیه، ذخایر دلاری اقتصادهای بزرگ جهان همچنین تسویه حساب‌های تجاری با استفاده از ارز ایالات‌متحده به سرعت در حال کاهش است، در حالی که بسیاری از کشورها در حال طرح پروژه‌هایی برای ایجاد ارزهای ذخیره جدید هستند.

پوتین گفت: سهم تسویه حساب‌ها با دلار در حال کاهش و با یوان در حال افزایش است. اکنون تولیدکنندگان نفت در کشورهای پیشرو عربی می‌گویند که آماده هستند پول نفت را به یوان بپردازند. اگر این روند شتاب بیشتری بگیرد، دیگر مبادلات نفت و گاز با دلار انجام نخواهد شد و روند مذکور آغاز پایان کار این ارز است.

رئیس‌جمهور روسیه خاطرنشان کرد که روسیه هرگز قصد دلارزدایی از اقتصاد داخلی یا اقتصاد جهانی را نداشته است اما به دلیل سیاست‌های تحریمی که توسط دولت آمریکا دنبال می‌شود، مجبور به حذف دلار شد.

پوتین بیان کرد: «ما کاری به دلار نداریم و آنها خودشان این کار را انجام می‌دهند. با پیگیری اهداف سیاسی کوتاه‌مدت و فرصت‌طلبانه، قدرت خود را از جمله در امور مالی جهان تضعیف می‌کنند».

پوتین تاکید کرد: با استفاده از دلار به عنوان ابزار جنگی، تردیدهایی در مورد قابل اعتماد بودن پول آمریکایی هم به عنوان ابزار پرداخت در تجارت جهانی و هم به عنوان یک دارایی ذخیره ایجاد می‌کنند.

روسیه پس از مواجهه با تحریم‌هایی که عملا توانایی این کشور برای استفاده از دلار در معاملات مالی را از بین برد، در تجارت فرامرزی به ارزهای ملی روی آورد.

به گفته پوتین، اکنون تقریبا ۹۰ درصد از تسویه حساب‌های روسیه با کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا به روبل، در حالی که بیش از ۸۰ درصد از تسویه حساب‌ها با چین به روبل یا یوان انجام می‌شود.

در پی اقدام کشورها برای حذف دلار از مبادلات اقتصادی، بلوک اقتصادی کشورهای در حال توسعه نیز برای ایجاد یک ذخیره ارزی جدید وحذف دلار کار می کنند.

بر اساس اعلام بانک مرکزی اندونزی، در پی اقدام کشورهای بریکس برای حذف دلار از مبادلات اقتصاد و تجاری خود این کشور هم اقدام مشابهی را انجام می دهد.

آنطور که بانک مرکزی این کشور گفته است جاکارتا ارزی را برای تسویه حساب خارج از مرزهای خود معرفی می کند که این قطعا دلار نیست همچنین این کشور ارزهای مورد استفاده تجاری و اقتصادی خود را متنوع تر می کند و این همان مسیری است که کشورهای عضو بریکس دنبال می کنند.

اما آنطور که رئیس بانک مرکزی این کشور در کنفرانسی با روسای کشورهای خارجی  می گوید اندونزی در حذف دلار از کشورهای عضو بریکس مصمم تر است.

اندونزی معمولا با کشورهایی نظیر تایلند، مالزی، چین، و ژاپن مبادلات غیر دلاری را انجام می داد و حال در نظر دارد که توافق همکاری را با کره  جنوبی در اوایل ماه «می» امضا کند.

پیش از این کشورهای عضو بریکس متشکل از برزیل، روسیه، اندونزی، چین، و آفریقای جنوبی اعلام کرده بودند که روی شبکه پرداخت مشترک برای حذف دلار و سیستم مالی غرب از مبادلاتشان  کار می کنند.

این اعضا استفاده از ارزهای ملی خود را در مبادلات دو جانبه و  چند جانبه برای کمرنگ کردن دلار از مبادلات خود افزایش می دهند.

ماه گذشته برزیل و چین توافق تجاری با ارزهای ملی خود را ا مضا کردند چین تلاش می کند دلار را در بین کشورها جهان به چالش بکشد در و واقع تضعیف ارزش دلار می تواند به نفع  کشورهایی باشد که در حال حاضر توسط آمریکا تحریم شده اند.

کشور هند نیز سیاست های خوبی برای کنار گذاشتن دلار از مبادلات و گرایش به سمت روبل و روپیه در مبادلات خود با مسکو انجام داده است.

روسیه برنامه دلار زدایی از اقتصاد خود را در سال ۲۰۱۴ کلید زد همان زمان بود که غرب نخستین دور تحریم های خود را علیه این کشور بر سر «کریمه» اعمال کرد. روسیه استفاده از ارز جایگزین را معرفی کرد و قرار شده به دستور پوتین استفاده از ارز یوان در سطح گسترده تری نه تنها با چین بلکه در مبادله با کشورها آفریقایی و آمریکای لاتین  ادامه یابد.

آخرین آمارهای بانک مرکزی روسیه نشان میدهد که یوان بازیگر اصلی در مبادلات خارجی روسیه به حساب می آید.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا