«عصراقتصاد» بررسی می کند؛ زنان فیلمساز در دنیای مردانه سینما
گروه فرهنگ و هنر- در دنیای سینمای مردانه امروز، فیلم ساختن زنان شهامت، جسارت، صبوری و تحمل زیادی را میطلبد.
در این خصوص، مریم بحرالعلومی که با فیلم «شهربانو» در نخستین جشنواره بینالمللی فیلم حوا حضور دارد، میگوید: زیست زنانه از نگاه یک فیلمساز زن موشکافانهتر و واقعیتر بهتصویر کشیده میشود و این ارتباطی به نگاه فمینیستی ندارد.
مریم بحرالعلومی، کارگردان فیلم «شهربانو» بهبهانه برگزاری نخستین جشنواره بینالمللی فیلم حوا به تشریح ویژگیهای فیلمسازی توسط زنان پرداخت و با بیان اینکه «نباید در خلق آثار هنری جنسیت افراد را مد نظر قرار داد» گفت: البته فیلمسازان زن در آثار به جزئیات، روابط و شخصیتها که بنیان فیلمنامه در آثار نمایشی را شامل میشود، توجه بیشتری دارند. همچنین بهخاطر عواطفی که زنان دارند سینمای زنان بهلحاظ حسی شاید همذاتپندارانهتر و احساسبرانگیزانهتر از سینمای مردانه باشد.
او درباره نگاهی که در سینما دنبال کرده است، افزود: من سینمای اجتماعی زنان را باتوجه به علاقه و دغدغههای شخصی دنبال کردهام و به معضلات اجتماعی که گریبانگیر زنان و خانوادهها هست، واکنش بیشتری داشتهام و فیلمهایی هم که کارگردانی کردهام عمدتا پیرامون همین موضوعات بوده و میتوان گفت درباره چالشهایی بوده که زنان با آنها دست و پنجه نرم میکنند.
بحرالعلومی درباره ادامه مسیر فیلمسازی خود بیان کرد: طبیعتا چون شخصا دغدغهمند پرداختن به مسائل زنان هستم علاقه دارم ادامه مسیر فیلمسازیام را در همین فضا سپری کنم تا بهنوعی ادای دین به زنانی سرزمینم کرده باشم که در روزگار گذشته، حال و آینده باوجود معضلات و مشکلات اجتماعی و چالشها اما در خانوادهها زیستی قدرتمند دارند و به پیش میروند.
این فیلمساز شناخت زنان از جنس خودشان را نسبت به فیلمسازان مرد کاملتر دانست و با بیان اینکه علم روانشناسی و جامعهشناسی تاییدکننده این نظریه است، گفت: طبیعی است که زیست زنانه از نگاه یک فیلمساز زن خیلی موشکافانهتر و واقعیتر بهتصویر کشیده میشود؛ البته که این موضوع هیچ ارتباطی با نگاه فمینیستی ندارد هرچند در موارد بسیاری فیلمسازان مرد در پرداختن به مسائل زنان موفق عمل کردهاند.
نرگس آبیار، کارگردان و فیلمساز نیز درباره خطرپذیری در مسیر فیلمسازی برای یک کارگردان زن، گفت: فیلمسازان همواره بعد از هر فیلمشان ممکن است به سمت ترس بروند و کمتر اهل ریسک باشند و ترجیح بدهند در همان مسیرِ موفقیت فیلمهای قبلی خود قدم بردارند. این رویکرد، فیلمسازی یک کارگردان را اسیر کلیشه میکند.
گاردی برای هنرمند به وجود میآورد که وارد فضاهای جدید نشود. سینما هنر گرانی است و فیلمساز باید دست به عصا راه برود. به همین دلیل، کسی که ریسک میکند، خطر را به جان میخرد که یا سقوط میکند یا پرواز.
وی درباره خلق کاراکترهای زن در سینمای خود و محدودیت برای خود، بهعنوان یک فیلمساز زن گفت: این اتفاق ناخودآگاه است. طبیعتا وقتی میخواهم داستانی بنویسم، سراغ کاراکترهایی میروم که آنها را میشناسم. ناخودآگاه سراغ کاراکترهای زن میروم. ما در تمام عرصهها، نیاز به نگاهی زنانه داریم. هرجا که عرصه فعالیتی وجود دارد، ما نیاز به حاکم شدن نگاه زنانه داریم.
در عرصه فیلمسازی، حتی در مردانهترین سوژهها نیاز به نگاه زنانه داریم. در نگاه زنانه، خطوط زاویهدار و خشن، بسیار کم میشود و این نگاه همیشه و در هر حوزهای لازم است.
آبیار در ادامه بیان کرد: به اندازه کافی، شاهد نگاه مردانه در همه سطوح بودهایم البته نمیگوییم این موضوع حذف شود بلکه به نظرم بهتر است به همان اندازه، نگاه زنانه تقویت شود؛ این نگاه که جزئینگر است، لایههای زیرین وقایع را میبیند و تفسیر جدیدی از جهان ارزشمند است. مثلاً در کشور ما و خیلی جاها وقتی میخواهند منطقهای را آرام کنند، سِمتی مهم به یک زن میدهند.
بنابراین وقتی حضور یک زن میتواند همه چیز را به صلح بکشاند چرا این اتفاق نیفتد. من فکر میکنم جهان ما نیاز به مادرانگی بیشتر دارد و این مادرانگی حس سرپرستی و مسئولیت بیشتری دارد و فکر میکنم این موضوع را کمتر در آثارمان داریم.
نکته دیگر این است که در میان فیلمسازان مردی که این نگاه را دارند، فقط «مادر» علی حاتمی و «به همین سادگی» میرکریمی این موضوع را در دل خود دارد.