کد خبر: 091002147676
اقتصادبازارها و خدمات مالیروزنامهسلامت و رفاه

وجود دست های پنهان یا توزیع دارو نما!

در حالی که هفته گذشته خضریان، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس از وجود دست‌هایی در زمینه انحصار توزیع دارو خبر داد که اجازه نمی‌دهند امکان عرضه ضابطه‌مند دارو به صورت آنلاین فراهم شود و رئیس سازمان غذا و دارو چه از این موضوع مطلع باشد چه نباشد، دارد در چهارچوب مورد نظر این افراد عمل می‌کند.

رییس سازمان غذا و دارو بر غیرقانونی بودن فروش اینترنتی دارو تاکید دارد و می گوید داروهای تقلبی، غیرمجاز و غیر ایمن در بستر فضای مجازی و بدون اینکه بدانیم این فرآورده دارو است یا دارونما به دست مصرف کننده می‌رسد.

به گزارش عصراقتصاد، رییس سازمان غذا و دارو اظهار کرد: تدوین دستورالعمل دارورسانی درب منزل در دستور کار قرار دارد تا بر این اساس داروی سالم از طریق داروخانه زیر نظر داروساز از مسیر سالم به دست بیمار واقعی برسد.

سید حیدر محمدی، با اشاره به کاهش کمبودهای دارویی در ماه‌های اخیر و اینکه وضعیت حوزه دارو و تجهیزات پزشکی در سال جاری بهتر از سال گذشته است، گفت: داروهای وارفارین و متی مازول داروهایی بودند که طی ماه‌های اخیر با کمبود مواجه بود که خوشبختانه محموله‌هایی از این داروها توزیع و محموله‌های بعدی نیز تأمین و توزیع خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه مشکلات ایجاد شده در حوزه شیرخشک در نمای بیرونی و فضای رسانه بیشتر از واقعیت بود، گفت: به دلیل مشکلاتی که در چهار ماهه اول سال در تأمین ارز داشتیم تأمین ماده اولیه شیرخشک با مشکل مواجه شد و تولیدکنندگان بزرگ این فرآورده از ذخایر خود نسبت به تأمین بازار اقدام کردند.

محمدی افزود: در شهریور و مهر به دلیل کم شدن ۲۰ درصدی ذخایر اصلی و بروز نگرانی بین خانواده‌ها و خرید بیشتر، مشکلاتی در بازار به وجود آمد به طوری که در برخی از آمارها برخی افراد اقدام به خرید ۲۰۰ قوطی شیر خشک کرده بودند.

رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه ثبت سامانه شیرخشک‌های رژیمی از سال گذشته در کشور آغاز شده است، گفت: موضوع ثبت سامانه شیرخشک‌های رگولار نیز به دلیل لزوم ایجاد زیرساخت‌های لازم از ۲۰ مهر ماه امسال آغاز شد، اگرچه هنوز استعلام شیرخشک در برخی داروخانه‌ها انجام نمی‌شود. اما طبق آمارهای سامانه تیتک استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و خوزستان بیشترین مصرف را داشته‌اند که یکی از دلایل آن بالا بودن نرخ زاد و ولد در این استان‌ها است.

محمدی با اشاره به اینکه با اصلاح سیاست‌های ارزی، کمی از نگرانی‌ها در مورد موضوع قاچاق معکوس برطرف شده است، افزود: در ماه اخیر ۱۲ میلیون قوطی شیرخشک در سراسر کشور توزیع شد که آمار بی‌سابقه‌ای است. در حال حاضر بر اساس گزارش‌های میدانی، وضعیت شیرخشک به وضعیت پایدار رسیده است اما اگر معاونین غذا و دارو هر استان گزارشی را مبنی بر کمبود اعلام کند به سرعت تأمین خواهد شد.

وی با اشاره به اهمیت تجویز و مصرف منطقی داروها اظهار کرد: متأسفانه مصرف آنتی بیوتیک‌ها در کشور بسیار بالاست و علاوه بر تحمیل هزینه‌های سنگین به حوزه سلامت باعث ایجاد مقاومت میکروبی می‌شود. اخیراً چند آنتی بیوتیک جدید وارد فهرست دارویی کشور شده است اما باید در مورد مصرف بی‌رویه و اندیکاسیون‌های تجویز این داروها اقدامات جدی‌تری صورت گیرد.

رئیس سازمان غذا و دارو با تاکید بر لزوم ایجاد سقف مجاز و اصلاح اندیکاسیون‌ها به خصوص در مورد اقلام دارویی دارای کمبود گفت: در برخی از داروها مانند آلبومین و IVIG که تأمین آنها سخت و پرهزینه است مصرف بی‌رویه و نادرست را شاهد هستیم که باید در سامانه نسخه نویسی الکترونیک برای اندیکاسیون آن‌ها محدودیت‌هایی اعمال شود.

وی با بیان به اینکه اساساً با فروش اینترنتی دارو به شکل موجود مخالفیم، تصریح کرد: دارو مستقیماً با سلامت مردم در ارتباط است و با سایر محصولات قابل قیاس نیست چرا که دارو نیاز به کنترل‌های خاص و دقیق دارد.

محمدی افزود: در حال حاضر فروش اینترنتی دارو غیرقانونی است و داروهای تقلبی، غیرمجاز و غیر ایمن در بستر فضای مجازی و بدون اینکه بدانیم این فرآورده دارو است یا دارونما به دست مصرف کننده می‌رسد. ما نظارت‌های سختی روی داروخانه‌ها اعمال می‌کنیم اما سکوهای اینترنتی داروهایی قاچاق، غیر مجاز و با منبع نامعلوم را به فروش می‌رسانند.

رئیس سازمان غذا و دارو از مردم خواست به هیچ وجه از بسترهای ناامن که سازمان غذا و دارو تا این لحظه هیچیک از آنها را تأیید نکرده است، دارو تهیه نکنند و در صورت خرید مسئولیت هر عواقبی با خریدار است.

وی با اشاره به اینکه تسهیل دارو رسانی درب منزل به صورت آزمایشی برای والدین شهدا و جانبازان بالای ۵۰ درصد اجرایی شده است، خاطرشان کرد: در حال تدوین دستورالعمل دارورسانی درب منزل هستیم تا دسترسی مردم به دارو را درب منزل مهیا کنیم. این موضوع فروش اینترنتی دارو نیست بلکه دارو رسانی درب منزل است که دستورالعمل آن در حال تدوین بوده و بر این اساس داروی سالم از طریق داروخانه، زیر نظر داروساز از مسیر سالم به دست بیمار واقعی خواهد رسید.

رصد فضای مجازی در حوزه عرضه دارو

دکتر علیرضا رستمی، سرپرست اداره کل بازرسی سازمان غذا و دارو نیز در این رابطه با اشاره به رصد فضای مجازی در حوزه عرضه دارو گفت: تمرکز ویژه‌ای روی رصد تخلف پلتفرم‌ها داریم و تمامی تخلفات به مراجع ذیربط ارجاع می‌شود.

پشت پرده جریان مخالفت با عرضه اینترنتی دارو

علی خضریان، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، نیز هفته گذشته درباره پشت پرده مخالفت‌ها با عرضه اینترنتی دارو گفت: دست‌هایی در زمینه انحصار توزیع دارو وجود دارد که اجازه نمی‌دهند امکان عرضه ضابطه‌مند دارو به صورت آنلاین فراهم شود و رئیس سازمان غذا و دارو چه از این موضوع مطلع باشد چه نباشد، دارد در چهارچوب مورد نظر این افراد عمل می‌کند.

این نماینده مجلس درباره فروش آنلاین دارو گفت: عرضه آنلاین دارو باید بر مبنای استانداردهایی که وزارت بهداشت تعیین می‌کند باشد و با این کار عرضه دارو از داروخانه‌ها به منازل برای مردم تسهیل شود. در واقع سکوها تنها نقش ارسال دارو از داروخانه به منازل را ایفا می‌کنند و هیچ دخالتی در فروش دارو نخواهند داشت.

خضریان ادامه داد: به عنوان مثال، عزیزی به دلیل کهن‌سالی یا به دلیل کمبود یک دارویی که در داروخانه‌های اطراف منزلش نمی‌تواند آن را پیدا کند، به جای اینکه در شهر به دنبال آن دارو در داروخانه‌ها بچرخد تا دارو را پیدا کند، سفارش دارو را در سامانه‌های آنلاین انجام می‌دهد و سکوهای آنلاین، بر مبنای اطلاعاتی که از داروخانه‌ها به آن‌ها ارائه می‌شود، دارو را از داروخانه، تحت نظارت دکتر داروساز و بر مبنای نسخه الکترونیک، تحویل گرفته و درب منزل به فردی که سفارش دارو را ثبت کرده است تحویل می‌دهند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا این اقدام منجر به این نمی‌شود که داروهای ممنوعه‌ای نظیر داروهای سقط جنین و داروهای تاریخ مصرف گذشته در اختیار مردم قرار گرفته و منجر به تهدید سلامت مردم شود، گفت: اگر فرضا هم اینگونه باشد، اینگونه داروهایی که درباره آن صحبت می‌کنیم از طریق همین داروخانه‌ها عرضه می‌شود و این داروخانه‌ها هستند که دارند این کار را انجام می‌دهند و این امر ارتباطی به سکوها و عرضه آنلاین دارو ندارد که بیاییم و سکوها را مقصر بدانیم. اگر چنین اتفاقی هم رخ بدهد، مشخص است که کدام داروخانه تخلف کرده است و با آن برخورد خواهد شد.

خضریان در ادامه گفت: علاوه بر این، سکوها بستری را فراهم می‌کنند که بر اساس آئین نامه‌های وزارت بهداشت، صرفاً عرضه دارو از داروخانه تا درب منزل متقاضی تسهیل می‌شود و یک مبلغی را، بر حسب مسافت طی شده، بابت حمل و رساندن دارو دریافت می‌کنند. چیزی شبیه به تاکسی‌های اینترنتی یا پیک‌هایی که اینترنتی هستند.

وی ادامه داد: بنابراین، سکوها که تنها سرویس حمل دارو هستند، حق ندارند دارو را خارج از سامانه داروخانه‌های مجوزدار وزارت بهداشت تهیه کنند که ما بخواهیم او را مسئول فروش داروهای تاریخ مصرف گذشته یا داروهای ممنوعه بدانیم و اساساً امکان سفارش دارو در این سامانه‌ها، از شبکه‌ای خارج از داروخانه‌ها وجود ندارد.

سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس درباره برخی نگرانی‌ها در زمینه حمل نادرست برخی داروها از سوی سکوهای اینترنتی گفت: جناب آقای دکتر عین اللهی فرمودند که بعضی از داروها ممکن است شرایط خاصی برای حمل داشته باشند. مثلاً نیاز است که در محفظه‌ای که باید سرمای خاصی داشته باشد حمل شوند. و باید بررسی کنید که این سکوهایی که می‌خواهند دارو را حمل کنند ستانداردهای لازم را دارند یا نه که و اگر نداشتند آن سکو اجازه ندارد آن دارو را حمل بکند تا استانداردهای وزارت بهداشت برایش تأمین بشود.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا