کد خبر: 220403165970
اقتصادانرژیبازارها و خدمات مالیتولید و بازرگانیروزنامهبررسی عوامل عمده و موثر بر قیمت جهانی نفت در عصر اقتصاد

نفت ۴ ماهه ۱۰۰ دلار می شود؟

انتظار می رود نفت در نیمه دوم سال جاری میلادی به روند بهبود خود ادامه دهد، قیمت نفت در معاملات هفته گذشته به افزایش خود ادامه داد.

عصر اقتصاد-گروه بین الملل: نفت خام برنت با افزایش هفتگی ۰.۴ درصدی به ۸۶.۵۴ دلار در هر بشکه رسید، در حالی که قیمت آتی نفت خام وست تگزاس اینترمدیت در همان هفته حدود ۲.۱ درصد افزایش یافت و به ۸۳.۱۶ دلار رسید.

در نیمه اول سال جاری، قیمت نفت افزایشی را ثبت کرد، زیرا نفت خام برنت در نیمه اول سال ۲۰۲۴ به میزان ۱۳.۴۵ درصد افزایش یافت، در حالی که نفت خام نایمکس با افزایش تقاضا و افزایش نگرانی های ژئوپلیتیکی، در بازارها در مدت مشابه ۱۳.۷۵ درصد افزایش یافت.

اگر چه قیمت نفت در ساعت ۳ روز جمعه با ۸۵.۹۹ دلار برای هر بشکه نشان از افزایش حدود ۹.۴۵ درصدی قیمت از ابتدای سال میلادی را نشان می دهد اما بسیاری از گزارش‌ها حاکی از احتمال تداوم افزایش قیمت نفت برای شکستن سد ۱۰۰ دلاری در طول سال جاری و با ادامه نگرانی‌های ژئوپلیتیکی است.

تغییرات قیمت نفت خام برنت از ابتدای سال ۲۰۲۴ (بر اساس ابتدای ماه ها) به شرح زیر بوده است:

ژانویه ، ۷۵.۸۹
فوریه، ۸۳.۶۲
مارس، ۸۷.۴۸
آوریل، ۸۷.۸۶
می ، ۸۱.۶۲
ژوئن، ۸۶.۴۱
جولای، ۸۶.۵۴

اوپک انتظار افزایش تقاضا را دارد

اوپک در گزارش ماهانه خود در ژوئن گذشته انتظارات خود را مبنی بر رشد نسبتاً قوی تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۴ حفظ کرد و گفت که تمرکز خود را به تقاضای مورد انتظار برای نفت خام از ائتلاف “اوپک پلاس” را تغییر خواهد داد، که نشان می دهد این اتحاد در حال حاضر بستر اصلی همکاری برای حمایت از بازار نفت است.

اوپک همچنین انتظار داشت تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۴ حدود ۲.۲۵ میلیون بشکه در روز و در سال ۲۰۲۵ حدود ۱.۸۵ میلیون بشکه در روز افزایش یابد و اینها همان اعدادی است که در گزارش ماه مه ذکر شده است.

اما همه پیش بینی ها به نفع افزایش تقاضا برای نفت نیست، زیرا آژانس بین‌المللی انرژی برای دومین ماه متوالی و تحت فشار کاهش رشد اقتصادی و انتظارات، پیش بینی خود را برای رشد تقاضای جهانی نفت در سال جاری به دلیل آب و هوای معتدل برای زمستان آینده در قاره اروپا کاهش داد.

این آژانس در گزارش خود که در ماه می گذشته منتشر کرد، اعلام کرد که تقاضای جهانی برای نفت در سال جاری به میزان ۱.۱ میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت که رقمی حدود ۱۴۰ هزار بشکه کمتر از انتظارات ماه قبل است.

این منبع توضیح داد که انتظار می رود عرضه جهانی نفت در سال جاری ۵۸۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد و به رکورد ۱۰۲.۷ میلیون بشکه در روز برسد و تولید غیراوپک پلاس ۱.۴ میلیون بشکه در روز افزایش یابد.

بر اساس پیش‌بینی‌های آژانس بین‌المللی انرژی، به نظر می‌رسد سال آینده بازار در کل متعادل‌تر باشد.

در این گزارش توضیح داده شده است که حتی اگر کاهش تولید داوطلبانه اوپک پلاس پابرجا بماند، عرضه جهانی نفت در مقایسه با افزایش متوسط سالانه ۵۸۰ هزار بشکه‌ای در سال جاری، می‌تواند ۱.۸ میلیون بشکه در روز افزایش یابد.

کاهش نرخ بهره

یکی دیگر از مواردی که ممکن است به نفع قیمت نفت باشد، احیای قوی تر اقتصاد جهانی در نیمه دوم سال جاری است، این امید در میان خوش بینی به اینکه فدرال رزرو آمریکا به وجود آمده که گفته می شود به زودی سیاست کاهش نرخ بهره را در نشست سپتامبر آینده خود اتخاذ خواهد کرد.

با توجه به ابزار دیده بان فدرال رزرو (که منعکس کننده انتظارات مربوط به حرکت فدرال رزرو در نرخ های بهره ایالات متحده است)، اعتماد بازار جمعه گذشته در مورد کاهش نرخ بهره فدرال رزرو در ماه سپتامبر تقویت شده است.

نرخ بهره بالا منجر به افزایش هزینه وام های بانکی در سطوح فردی و شرکتی می شود و در نتیجه هزینه ها را افزایش و تقاضا برای کالاها را کاهش می دهد که به معنای کاهش سود شرکت ها و به تعویق افتادن برنامه های توسعه ای است و در نهایت اقتصاد کشورها را با رکود تهدید می کند که این رکود رابطه معناداری با کاهش تقاضا برای انرژی به ویژه نفت دارد.

اقتصاد جهانی در حال دستیابی به رشد پایدار است

بانک جهانی در آخرین ویرایش گزارش «چشم‌انداز اقتصاد جهانی» انتظار داشت که اقتصاد جهانی برای اولین بار در سه سال گذشته در سال ۲۰۲۴ به نرخ‌های رشد باثباتی دست یابد، اما در سطوح ضعیف با استانداردهای تاریخی مدرن درجا زده است.

این بانک همچنین انتظار داشت رشد جهانی در سال ۲۰۲۴ در ۲.۶ درصد ثابت بماند و در دوره ۲۰۲۵-۲۰۲۶ به طور متوسط به ۲.۷ درصد برسد که بسیار کمتر از میانگین ۳.۱ درصد در دهه قبل از شیوع همه گیری کرونا است.

انتظار می رود نرخ تورم جهانی در سال ۲۰۲۴ به ۳.۵ درصد و در سال ۲۰۲۵ به ۲.۹ درصد کاهش یابد، اما با سرعت کاهش کمتری نسبت به انتظار شش ماه پیش نرخ تورم کاهش خواهد یافت. در نتیجه، پیش بینی می شود که بسیاری از بانک‌های مرکزی در کاهش نرخ‌های بهره کلیدی محتاط تر عمل کنند.

بانک جهانی بر این باور است که نرخ بهره جهانی احتمالاً بر اساس استانداردهای دهه های اخیر بالا باقی خواهد ماند – به طور متوسط در حدود ۴ درصد در دوره ۲۰۲۵-۲۰۲۶، که این عدد تقریبا دو برابر میانگین دوره ۲۰۱۹-۲۰۲۰ می باشد.

به نوبه خود، آیهان کووزی، معاون اقتصادی و مدیر گروه چشم انداز توسعه در بانک جهانی، گفت: «علیرغم کاهش قیمت مواد غذایی و انرژی در سراسر جهان، نرخ تورم اصلی نسبتاً بالا باقی مانده است – و ممکن است همینطور باقی بماند. این امر بانک های مرکزی در اقتصادهای پیشرفته بزرگ را مجبور می کند تا کاهش نرخ بهره را به تعویق بیندازند.

محیط طولانی مدت نرخ های بهره بالا منجر به سخت شدن شرایط مالی جهانی و نرخ رشد ضعیف تر در اقتصادهای در حال توسعه خواهد شد.

موقعیت های ژئوپلیتیک

ادامه جنگ در غزه و اوکراین به نگرانی‌های ژئوپلیتیکی دامن می‌زند، زیرا اگر گسترش یابد، قیمت نفت ممکن است به دلیل عرضه محدود و نگرانی‌ها در مورد زنجیره‌های تامین، شاهد پیشرفت‌های قیمتی قوی باشد.

عوامل موثر دیگر کدامند؟

انتخابات ریاست جمهوری امرِکا و کاهش تقاضای نفت از مسیر توسعه خودروهای برقی از دیگر عوامل تاثیر گذار در بازار نفت است که به نظر هر یک از این عوامل ضد و نقیض بازار نفت را بسته به موقعیت زمانی و نحوه طرح این مسائل در رسانه ها تحت تاثیر قرار خواهد داد. با این حال اوضاع و حال نامناسب اقتصاد اتحادیه اروپا نیز در افزایش تقاضا انرژی موثر است هر چند که پیش بینی ها از کاهش تقاضای در ماه های آینده اروپا در خصوص وضعیت آب و هوایی حکایت کند.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا