کد خبر: 040603170812
حقوقی و قضاییروزنامهسلامت و رفاهرییس سازمان غذا و دارو خبر داد؛

نقض موروثی بودن پروانه تاسیس داروخانه از سوی دیوان عدالت

بنابر اعلام رییس سازمان غذا و دارو، با مساعدت دیوان عدالت اداری، دادنامه ۱۴۸۲ در خصوص وراثت داروخانه نقض شد.

به گزارش عصراقتصاد، سیدحیدر محمدی، با اشاره به اینکه موضوع انتقال پروانه ساخت داروخانه پس از مؤسس متوفی به وراث یکی از مسائل مهم دارای اشکالات تخصصی بود، گفت: بر اساس دادنامه ۱۴۸۲، پروانه داروخانه پس از فوت مؤسس قابل وراثت بود و کسانی که متخصص نبودند می‌توانستند بر این مبنا پروانه داروخانه را گرفته و فعالیت کنند.

وی افزود: از لحاظ قانونی ایراداتی به این موضوع متصور بود که تنها محدود به موضوع ارث نبود و از باب قواعد ارث نیز ایراداتی داشت.

رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به تلاش‌های مدیران سازمان طی سه سال اخیر به منظور نقض این دادنامه، گفت: پس از سه سال پیگیری درخواست ماده ۹۱ توسط سازمان غذا و دارو به هیئت عمومی دیوان رسید و در صحن با حضور و مساعدت بیش از ۱۲۰ قاضی به شور گذاشته شد.

وی با اشاره به اینکه اخذ ماده ۹۱ برای نقض یک دادنامه به شدت پیچیده و دشوار است، تصریح کرد: خوشبختانه با دفاع مناسب صورت گرفته و

همراهی قضات محترم دیوان، این درخواست سازمان مورد رأی گیری واقع شده و دادنامه ۱۴۸۲ نقض شد.

مشکلات داروخانه‌ها با آئین نامه ۱۴۰۰

از سوی دیگر دبیر انجمن علمی داروسازان ایران موضوع آئین نامه ۱۴۰۰ را مطرح کرد و گفت: فشار نهادهای غیر مرتبط بر سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت، باعث شد آئین نامه ۱۴۰۰ به تصویب برسد که معایب زیادی برای داروخانه ها داشته است.

مسعود جلال، افزود: با اجرایی شدن این آئین نامه تعداد داروخانه‌ها در برخی از مناطق خیلی زیاد و در برخی از مناطق به خصوص مناطق محروم کشور خالی از داروخانه شده است.

وی تاکید کرد: زمانی که آئین نامه جدید ابلاغ شد مخالفت‌های فراوانی از سوی صنف دارویی اعم از انجمن داروسازان ایران و انجمن‌های علمی مرتبط و سازمان نظام پزشکی انجام گرفته اما براثر فشار نهادهای غیر مرتبط، این آئین نامه تدوین و اجرا شد.

جلال ادامه داد: حذف فاصله و حریم داروخانه و همچنین حدنصاب جمعیتی از مهم‌ترین مواردی است که بر اساس این آئین نامه حذف شده است.

وی افزود: تعدادی از داروسازان جوان که جویای کار بودند و تمایل به راه اندازی داروخانه داشتند، اما با دخالت نهادهای موازی مانند هیأت مقررات زدایی، شورای رقابت و…، آئین نامه جدید تدوین شد.

جلال گفت: بنده مخالف تأسیس و راه اندازی داروخانه توسط داروسازان جوان نبوده و نیستم ولی داروخانه‌ها باید بر اساس نیاز جامعه تأسیس شود زیرا راه اندازی هر داروخانه نیاز به تأمین منابع مالی و تجهیز آن با حجم زیادی دارو دارد که در شرایط فعلی با وجود کمبودهای دارویی مشکلاتی را هم برای مؤسس داروخانه و هم برای سیستم دارویی کشور و دولت در تأمین دارو ایجاد می‌کند.

وی افزود: نکته بعدی این است که با توجه به تعداد سرانه مراجعه هر نفر به داروخانه در طول سال آیا این داروخانه‌ها گردش مالی کافی خواهند داشت و آیا زیان ده نخواهند بود.

دبیر انجمن علمی داروسازان ایران گفت: این کار عواقبی داشت از جمله اینکه خیلی از مناطق محروم خالی از داروخانه شدند و داروسازانی که در این مناطق مشغول خدمت بودند با این آئین نامه توانستند این مکان‌ها را ترک و در شهرهای بزرگ مانند تهران، اصفهان، شیراز و مشهد داروخانه تأسیس کنند.

وی اظهار کرد: فاصله بین داروخانه‌ها برداشته شد و در برخی مناطق، دیوار به دیوار هم داروخانه تأسیس شد. این کار هم برای صنف و هم برای دولت مشکلاتی ایجاد کرده است.

جلال ادامه داد: این موضوع را می‌توان در حکمرانی سلامت یا نقش داروساز در حکمرانی سلامت مطرح کرد که چرا نهادهای غیر مرتبط باید دخالت و مشکلاتی ایجاد کنند.

وی افزود: ما به دلیل تحریم‌ها با کمبود داروها مواجه هستیم و از سوی دیگر تجهیز هر داروخانه نیاز به میلیاردها تومان دارو دارد، ما که دچار کمبود هستیم چرا باید این همه داروخانه تأسیس کنیم.

جلال با اشاره به اینکه برخی داروخانه داران جوان از تأسیس داروخانه پشیمان هستند، گفت: این کار به دلیل انجام کار غیر کارشناسی رخ داده است.

وی افزود: ورشکستگی برخی از داروخانه‌ها، انقضای تاریخ مصرف برخی از داروها و کاهش گردش مالی داروخانه‌ها، از جمله مشکلات این آئین نامه است که باید فکری برای آنها کرد.

جلال بر لزوم پرداخت به موقع مطالبات داروخانه‌ها توسط بیمه‌ها و سهم دارویار توسط سازمان هدفمندی یارانه‌ها تاکید و تصریح کرد: شرکت‌های پخش اعلام می‌کنند تعداد زیادی چک‌های برگشتی از سوی داروخانه‌ها وجود دارد و این کار برای داروخانه داران مشکلات بیشتری ایجاد کرده است.

وی عنوان کرد: توزیع داروخانه در سطح کشور با آئین نامه جدید متناسب نیست و عدالت در دسترسی به داروخانه وجود ندارد.

جلال بیان داشت: در این آئین نامه بندهای متعادل کننده وجود دارد که متأسفانه هنوز اجرایی نشده است.

وی در پایان افزود: این آئین نامه که از سال ۱۴۰۰ اجرایی شده نتایج خوبی را به همراه نداشته و خیلی از داروخانه‌ها از وضعیت موجود گله مند هستند.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا