کد خبر: 100703174689
اقتصاداقتصاد کلانبازاربازارها و خدمات مالیبانک و بیمهتولید و بازرگانیروزنامهرئیس کل بانک مرکزی عنوان کرد؛

۵۵ میلیارد دلار ارز سهم سه وزارتخانه

رئیس کل بانک مرکزی، درباره تعیین میزان ارز مورد نیاز واحدهای صنعتی و تولیدی کشور عنوان کرد که درسال جاری ۳۶ میلیارد دلار به وزارت صمت، ۱۵ میلیارد دلار به وزارت جهاد کشاورزی بر اساس مصوبه مجلس و ۴ میلیارد دلار به وزارت بهداشت تخصیص یافته است به این ترتیب در مجموع ۵۵ میلیارد دلار در کمیته سهمیه تعیین شده است.

به گزارش عصراقتصاد، محمدرضا فرزین در مورد گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد بررسی عملکرد دستگاه‌های مسئول در تامین نیازهای ارزی واحدهای صنعتی و تولیدی کشور، گفت: سیاست ارزی در بانک مرکزی به طور کلی باید در خدمت شاخص های اقتصاد کلان باشد و اگر مقرراتی را وضع می کنیم، در مورد مقدار و قیمت ورود می‌کنیم. ارز متغیر بسیار مهمی در تورم کالا و خدمات است و باید بتواند ارزش پول ملی را حفظ کند.

رئیس کل بانک مرکزی ایران افزود: ما از سال گذشته کمیته‌ای تحت عنوان تامین و تخصیص ارز تشکیل دادیم، ضمن اینکه سه وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و بهداشت نقش اساسی در تخصیص ارز دارند.

وی یادآور شد: این موضوع در ماده ۴ قانون بودجه دیده شد تا کمیته‌ای زیر نظر معاون اول ایجاد شود و کنترل این فرآیند را داشته باشد که در مورد ارز ترجیحی است. همچنین در خصوص سایر ارزهایی که در اقتصاد کشور جریان دارد از ابتدای امسال با ۳ دستگاه مذکور جلسه گذاشتیم تا میزان سهمیه هر دستگاه مشخص شود.

فرزین افزود: بر این اساس امسال ۳۶ میلیارد دلار به وزارت صمت، ۱۵ میلیارد دلار به وزارت جهاد کشاورزی بر اساس مصوبه مجلس و ۴ میلیارد دلار به وزارت بهداشت دادیم یعنی در مجموع ۵۵ میلیارد دلار در کمیته سهمیه تعیین کردیم و ماهانه نیز ثبت سفارش، تخصیص و تامین را کنترل می کنیم.

رئیس کل بانک مرکزی ایران تاکید کرد: آخرین آمار نشان می دهد تا ۸ مهر ماه قرار بود ۳۶ میلیارد دلار صمت را تامین کنیم و این وزارتخانه باید این میزان را تخصیص دهد که از این میزان ۲۲.۲ میلیارد دلار یعنی ۶۱.۶ درصد تامین شد. همچنین برای وزارت جهاد کشاورزی از ۱۵ میلیارد دلار میزان ۸ میلیارد دلار یعنی ۵۳.۳ درصد و برای وزارت بهداشت از ۴ میلیارد دلار ۲.۲ میلیارد دلار یعنی ۵۵ درصد تامین شد که نشان می دهد در مجموع ۳۲.۴ میلیارد دلار یعنی ۵۹ درصد تامین شده است و در کل ۸۰ درصد تامین تخصیص داده شده است که امیدواریم به بالای ۸۰ درصد برسد.

اظهارات نمایندگان درباره سیاست‌های ارزی بانک مرکزی

تعدادی از نمایندگان نظر خود را درباره گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد عملکرد دستگاه‌های مسئول در تأمین و تخصیص نیازهای ارزی واحدهای صنعتی و تولیدی کشور بیان کردند.

سید احسان قاضی‌زاده هاشمی با اشاره به گزارش کمیسیون صنایع و معادن درباره بررسی عملکرد دستگاه‌های مسئول در تأمین و تخصیص نیازهای ارزی واحدهای صنعتی و تولیدی کشور مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز اظهار کرد: در حال حاضر اشاره کردند که یک بخش ۴۲ میلیاردی و همچنین یک میزان ارزی را برای ماشین‌آلات می‌خواهیم. آیا این فقط حفظ وضع موجود است؟ آیا احکام برنامه هفتم در آن رخ خواهد داد؟ رشد هشت درصدی و افزایش ۲۳ درصدی صادرات غیرنفتی قطعا با چنین وضعیتی و چنین اهدافی اصلاً تحقق پیدا نخواهد کرد.

نماینده فریمان در مجلس ادامه داد: ما باید صادقانه با مردم صحبت کنیم. ارتقای سطح تکنولوژی در حوزه صنایع و معادن واقعاً مورد نیاز است. سطح ایمنی اتفاقی که همین اخیراً در حادثه معدن طبس داشتیم ناشی از چه بود؟ ناشی از عدم فرماندهی اچ‌اس‌ای و حوزه ایمنی در بخش معادن بود. چرا چنین عدم فرماندهی صورت گرفته است؟ به خاطر عدم تامین مالی. عدم تامین ماشین‌آلات مورد نیاز و در نهایت برمی‌گردد به سیاست ارزی و سیاست پولی که در قبال حوزه بخش خصوصی شکل گرفته است. عدم نظارت‌ها توسط وزارت کار، سر جای خودش است. اما اثرگذاری بخش ارزی در حوزه ایمنی، ارتقاء تکنولوژی، حفظ وضعیت در واحدهای تولیدی و حفظ ایمنی کارگران اثرگذار است.

قاضی‌زاده هاشمی گفت: ما ارز را مثل یک بودجه مصوب سازمان برنامه می‌دانیم. ما ارز را به کالاهای مورد نیازی که باید وارد بکنیم باید بدهیم و نباید به چشم بودجه به آن نگاه کنیم.

مصطفی طاهری عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز با اشاره به گزارش این کمیسیون در مورد بررسی عملکرد دستگاه‌های مسئول در تأمین و تخصیص نیازهای ارزی واحدهای صنعتی و تولیدی کشور مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز اظهار داشت: آقای فرزین سیاست ارزی شما غلط است. چرا غلط است؟ برای اینکه عرضه‌کننده صادر کننده هم است. در حال حاضر تمام صادرکننده‌ها را نگاه کنید. بله با اجبار و کنترل‌ها تا حدی توانستید سیاست‌های ارزی را کنترل کنید. من به ایران خودرو رفته بودم و متوجه شدم تقاضا برای ارز به شدت بالا رفته است. این دلیلش چیست؟ بنابراین این سیاست غلط ارزی باعث شده عرضه کاهش پیدا کند.

جبار کوچکی‌نژاد نماینده مردم صومعه‌سرا در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: آقای فرزین در گزارش خود اعلام کرد که سیاست‌های ارزی ما در راستای اصلاح شاخص‌های کلان اقتصادی، رشد ارزش پول ملی و کاهش تورم است؛ من از ایشان می‌پرسم که آیا کارهایی که در این مدت در بانک مرکزی انجام شده این شاخص‌ها تحقق پیدا کرده است یا خیر؟

وی گفت: قطعاً سیاست‌های ارزی بانک مرکزی غلط است که مدام ارزش پول ملی و شاخص‌های اقتصادی ما کاهش پیدا می‌کند. معتقدم سیاست‌های اقتصادی که بانک مرکزی سالیان سال اجرا می‌کند، سیاست‌های غلطی است و باید به قانون بازگردیم.

علی کرد نماینده مردم خاش و نصرت آباد و میرجاوه و کورین در مجلس شورای اسلامی نیز با انتقاد از اظهارات رئیس کل بانک مرکزی خطاب به او گفت: آقای فرزین این آمار و ارقام نادرست را چگونه گزارش می‌دهید؟ نتیجه واقعی و عملیاتی سیاست‌های شما در روی زمین چیست؟ همین آمار و ارقام باعث شده که ارزش پول ملی کاهش پیدا کند و تورم سر به فلک بکشد و سفره مردم کوچک شود؛ باید در این خصوص تدبیر شود.

وی گفت: تولیدکنندگان در فرآیند ثبت سفارش و تامین ارز از بانک مرکزی به شدت در سختی هستند و کار آنها با سرعت انجام نمی‌شود و مدیران تولیدی به دلیل یک بروکراسی خسته کننده و بدون مدیریت زمین‌گیر شده‌اند. اشکال بعدی که در بانک مرکزی وجود دارد این است که بانک مرکزی اجازه دسترسی به تولید کنندگان، مصرف‌کنندگان و وارد کنندگان را نمی‌دهد و از نزدیک مسائل آنها را نمی‌شنود تا برای آنها تدبیر و برنامه‌ریزی کند. از بانک مرکزی به جد می‌خواهم که دسترسی مراجعه‌کنندگان به معاونان و ادارات کل خود فراهم کند.

کرد همچنین اظهار کرد: ارز نیمایی باید به تولید کنندگان به صورت یکسان واگذار شود.

حسین صمصامی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه «حذف ارز ۲۸۵۰۰ تومانی در همین راستا اتفاق افتاد» افزود: با این تصمیم، حدود ۴۸۵ قلم کالا از شمول این ارز خارج شد و از ابتدای امسال نیز از شمول ارز نیمایی خارج و مشمول ارز ۵۵ هزار تومانی شد. ما به دست خودمان در حال تحمیل سیاستی هستیم که دشمن در جنگ اقتصادی قصد داشت به مردم تحمیل کند.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا