کد خبر: 150803178803
حقوقی و قضاییروزنامه

تدوین برنامه جامع مبارزه با پولشویی در شرکتها ( بخش نخست)

مهرداد حاجی زاده فلاح، مشاور ارشد مبارزه با پولشویی

برای اجرای موفقیت آمیز رویه های مبارزه با پولشویی(AML) و جلوگیری از پولشویی، شرکتها به یک برنامه انطباق موثر نیاز دارند . دستیابی به این امر آسان نیست و نیازمند برنامه ریزی و اجرای تیم ریسک و انطباق است.

‌برنامه انطباق با ضد پولشویی (AML) چیست؟

برنامه انطباق با مبارزه با پولشویی (AML) مجموعه ای از خط مشی ها و رویه هایی است که زیرساخت عملیات انطباق شرکت ها با قوانین و آیین نامه های مبارزه با پولشویی را ایجاد می کند. این برنامه‌ها دستورالعمل‌هایی را برای تیم‌های ریسک و انطباق تنظیم می‌کنند و چگونگی شناسایی و مبارزه موسسات مالی با پولشویی را مشخص می‌کنند.

با توجه به تغییر مداوم قوانین و مقررات، حفظ برنامه انطباق AML یک چالش مداوم است. برنامه انطباق باید متناسب با نیازهای تجاری موسسه و ماهیت خدمات، محصول و مشتریان باشد. نمی تواند یک اندازه باشد.

‌چرا برنامه انطباق AML مهم است؟

برنامه انطباق AML جنبه مهمی از چارچوب انطباق سازمان است. درک سیاست‌ها، رویه‌ها و مقررات ضد پولشویی ضروری است تا بتوانیم یک برنامه سازگار با AML قوی برای مشاغل ایجاد کنیم.

از آنجایی که یک برنامه انطباق، رویه‌ها و دستورالعمل‌هایی را که یک سازمان باید در مورد سیاست‌های مبارزه با پولشویی دنبال کند، ایجاد می‌کند، اطمینان از پایبندی سازمان‌ها به الزامات AML ضروری است. راهنمایی های لازم را در مورد اینکه چگونه متخصصان ریسک و انطباق باید وظایف خود را برای کاهش خطر انجام دهند و اطمینان حاصل شود که با هر گونه مقررات مطابقت دارد، ارائه می دهد.

عدم رعایت الزامات انطباق AML می تواند منجر به جریمه ها و مجازات های قابل توجهی برای سازمان شود. داشتن یک خط‌مشی جامع که اعضای تیم می‌توانند به راحتی به آن مراجعه کنند، به سازمان‌ها کمک می‌کند تا از مسئولیت در برابر عدم رعایت استانداردهای انطباق AML اجتناب کنند. این جریمه ها و مجازات ها می تواند قابل توجه باشد.

هر برنامه AML باید یک مسئول انطباق، منابع اختصاص داده شده به انطباق، سیاست های انطباق AML، کنترل ها و رویه های کلیدی، ابزارهای موثر و یک چارچوب انطباق قوی در یک سازمان داشته باشد.

یک برنامه AML باید الزامات و خطرات یک سازمان را برآورده کند. از آنجایی که سازمان های مختلف و عملیات آنها ممکن است خطرات متفاوتی را به همراه داشته باشد، ضروری است که برنامه متناسب با نیازهای سازمان باشد. در حالی که استانداردهای الزام AML باید برآورده شوند، هیچ رویکرد یکسانی برای ایجاد یک برنامه انطباق وجود ندارد.

قانون رازداری بانکی یک قانون ایالات متحده است که بر کشف و پیشگیری از پولشویی در صنعت مالی متمرکز است. قانون مجموعه‌ای از مقررات را تعیین می‌کند که مؤسسات را ملزم می‌کند تا معاملات نقدی را ثبت کنند و معاملاتی را که از حد معینی فراتر می‌رود یا ماهیت مشکوک دارند گزارش دهند.

‌۵ رکن انطباق AML عبارتند از:

۱. تعیین یک افسر انطباق یا مسوول ارشد مبارزه با پولشویی

اولین قدم تعیین یک افسر انطباق برای مدیریت عملیات AML است. با توجه به ماهیت حساس عملیات AML، سرمایه گذاری بر روی یک افسر مجرب و با تجربه برای مدیریت برنامه و عملیات AML شرکت بسیار مهم است.

این فرد به عنوان یک نقطه کانونی برای تمام فعالیت‌های مربوط به پولشویی و جرایم مالی در یک موسسه عمل می‌کند و باید به‌عنوان واسطه بین بخش انطباق و تیم مدیریت ارشد عمل کند. آنها یک عنصر اصلی در محافظت از سازمان در برابر نقص، نقض، و سایر جریمه ها یا مجازات ها هستند.

در حوزه های قضایی خاص، آنها اغلب به عنوان افسر گزارش پول شویی (MLRO) نامیده می شوند.

یک افسر انطباق، صرف نظر از اینکه چه نامیده می شود و حوزه قضایی، مسئولیت های مهمی دارد که شامل موارد زیر است:

– دریافت و ارزیابی گزارش‌های تراکنش/فعالیت مشکوک (STR/SAR)
– اتخاذ تصمیمات لازم در مورد STR/SAR
– رهبری عملکرد انطباق AML/CFT نظارت بر استراتژی های مدیریت ریسک
– گزارش امور به مدیریت ارشد و مقامات نظارتی به عنوان نقطه اصلی تماس بین شرکت و تنظیم کننده ها عمل می کند
– اطمینان از وجود فرهنگ پیروی در سازمان
– داشتن دانش نظارتی کافی و به روز ماندن با تغییرات مربوطه
– انجام کلیه مسئولیت ها بدون غرض ورزی با رعایت اخلاق و صداقت
– برقراری ارتباط موثر با بخش انطباق و مدیریت ارشد ‌

یک افسر رعایت مقررات یا پول شویی (افسر BSA یا MLRO) باید یک عضو ارزشمند تیم باشد و توسط مدیرعامل شرکت تعیین شود. یک افسر انطباق باید بر ایمن نگه داشتن سازمان از فعالیت های غیرقانونی مانند جرایم مالی و مبارزه با تهدیدات با ایجاد رویه هایی برای کشف و جلوگیری از پولشویی تمرکز کند. موارد گذشته مربوط به نارسایی های مربوط به انطباق، میزان اهمیت این نقش را برشمرده اند.

۲. توسعه کنترل های داخلی

حصول اطمینان از اینکه کنترل‌ها و رویه‌های داخلی به گونه‌ای تنظیم شده‌اند که با نظارت و مبارزه با آن‌ها به شناسایی هرگونه فعالیت مشکوک کمک کند، حیاتی است . ایجاد یک چارچوب علمی و متین برای شناسایی مشتری KYC قوی در طول ورود به مشتری برای درک مشتری، ماهیت کسب و کار، دارایی‌ها و مشتری‌ها بسیار مهم است.

نظارت مستمر بخش مهم دیگری از یک برنامه موفق انطباق AML است که اطمینان حاصل می‌کند که مشتریان و فعالیت‌های آنها در طول چرخه عمر مشتری (و نه فقط در هنگام ورود) نظارت می‌شوند.

‌کنترل‌های کلیدی، مانند حاکمیت شرکتی، ارزیابی ریسک، مسئولیت مدیریت ارشد، آموزش، ارتباطات داخلی و خارجی، حسابرسی، غربالگری PEP/تحریم‌ها، رویه‌های تشدید و کاهش ریسک، برخی از عناصر حیاتی یک سیستم انطباق کارآمد هستند. همه این اجزا باید در یک خط مشی انطباق گنجانده شوند. مطالعات موردی نشان می دهد که فقدان این کنترل ها اغلب منجر به نقض مقررات و در نتیجه عدم انطباق می شود.‌

عدم اجرای سیاست ها و کنترل های کافی می تواند منجر به جریمه های سنگین از سوی دولت و از دست دادن شهرت شرکت شود. عدم اجرای کنترل‌هایی مانند فرآیندهای غربالگری، مشارکت مدیریت ارشد، تضمین مستقل، و تشدید رویه‌های مربوط به مدیریت تخلفات وجود داشت.‌

۳. ایجاد یک برنامه آموزشی BSA

یکی از ضروری ترین گام ها برای اجرای یک برنامه انطباق AML موفق، ایجاد آموزش و توسعه مناسب است. برای انجام این کار، باید مستندات روشنی در مورد سیاست ها و رویه هایی که باید دنبال شوند، و همچنین آموزش کافی برای اعضای تیم برای انجام وظایف خود با شایستگی وجود داشته باشد.

‌هیچ استثنایی برای عدم رعایت استانداردهای انطباق وجود ندارد و سازمان ها همچنان می توانند در قبال سهل انگاری یا بی کفایتی پاسخگو باشند. ضروری است که متخصصان ریسک و انطباق آموزش کافی دریافت کنند و به اسناد پشتیبانی برای هدایت کار خود دسترسی داشته باشند. بسیار مهم است که سازمان ها یک برنامه آموزشی برای انطباق ایجاد کنند و این آموزش برای همه اعضای تیم اجرا شود.

یکی از چالش‌های کلیدی که بسیاری از متخصصان انطباق با آن مواجه هستند، گسترش آگاهی و تلاش برای وادار کردن اعضای تیم‌ها یا بخش‌های دیگر، در تمام سطوح، درک این موضوع است که چرا سازمان به برنامه‌های انطباق نیاز دارد.

آموزش سایر اعضای تیم در مورد اینکه چرا رعایت الزامات ضروری است، عواقب عدم انطباق، و آنچه از آنها با سناریوها و نمونه های واقعی انتظار می رود، ضروری است. این مورد تضمین می کند که آنها رعایت را در اولویت قرار می دهند، هر گونه فعالیت مشکوک را گزارش می دهند و از یک کد رفتار پیروی می کنند.

ادامه دارد…

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا