کد خبر: 150803178845
تولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدنضربه به صنعت خودروسازی کشور با آمار اشتباه؛

آزمون‌های استاندارد ضامن سلامت فنی خودروها

زینب غضنفری

یکی از ورودی‌های آلودگی به محیط خودروها به خصوص خودروهای فرسوده و با کارکرد بالا هستند و از این رو مبحث معاینه فنی برای خودرو اهمیت ویژه‌ای دارد. با این وجود، طبق گفته مدیرعامل ستاد مرکزی معاینه فنی خودروهای شهر تهران، تنها حدود ۳۰ درصد خودروهای مشمول معاینه فنی در سال جاری به مراکز مربوطه مراجعه کرده‌اند.

به گزارش عصراقتصاد، با توجه به حجم ترافیک سنگین در کلان شهرها، انجام معاینه فنی خودرو از جمله اقدامات ضروری جهت کنترل آلودگی هوا و حفظ محیط زیست و سلامت عمومی‌است و این فرایند علاوه بر کمک به بهبود کیفیت هوا، با کاهش هزینه‌های مرتبط با بیماری‌های تنفسی و مشکلات خودرویی، به نوعی به معیشت و رفاه مردم کمک می‌کند.

طبق قوانین و دستورالعمل‌های مصوب، معاینه فنی برای خودروهای بالای ۴ سال کارکرد ضروری است و کمتر از آن الزام قانونی و حتی عرفی ندارد اما؛ مهمان برنامه «تهران ۲۰» که از شبکه ۵ سیما پخش می‌شود مدعی شده که ۲۰ درصد خودروهای صفر کیلومتر ایران خودرو و سایپا فاقد معاینه فنی خودرو هستند و نمی‌توانند استانداردهای آلایندگی سازمان استاندارد را پاس کنند.

در نقد این ادعا که با نص صریح قانون و دستورالعمل‌ها منافات دارد، باید مجددا تاکید داشت که قوانین و مقررات دارندگان خودروهایی که بیش از ۴ سال کارکرد دارند را ملزم به معاینه فنی کرده و برای خودروها با کارکرد کمتر هیچ الزام قانونی وجود ندارد. از سوی دیگر، با توجه به این که اغلب خودروها در مراجعه با مراکز معاینه فنی پس از ۴ سال کارکرد مجددا گواهی سلامت را دریافت می‌کنند و بنابراین، ادعای مهمان برنامه یاد شده غیر فنی بوده و مبنای کارشناسی ندارد.

این نکته را نیز باید مدنظر داشت که انجام معاینه فنی برای خودروهایی با عمر کمتر از ۴ سال هزینه اضافی به مردم تحمیل می‌کند که در شرایط کنونی اقتصاد، فشار و باری مضاعف با اجتماع وارد می‌کند.

علاوه بر این، خودروهای تولید شده توسط گروه ایران خودرو و سایپا همواره به صورت منظم تحت پایش و نظارت سازمان ملی استاندارد ایران قرار می‌گیرد و به کرات آزمون‌های استاندارد میزان آلایندگی روی خودروهای تولیدی انجام می‌شود. از طرف دیگر، از آن جایی که قبولی در این آزمون‌ها پیش نیاز تولید و اخذ مجوزهای شماره‌گذاری خودرو است پس خودروهایی که شماره‌گذاری می‌شوند نمره قبولی را در آزمون و کنترل مراقبت میزان آلایندگی را دریافت کرده‌اند؛ نکته‌ای که مهمان و مجری محترم برنامه به آن توجه نکردند و بیانگر آن است که اظهارات ایشان ناشی از عدم اطلاع از رویه‌های فوق است.

ضرورت دارد برنامه مرتبط با خودروساز با موضوعات فنی با دعوت و حضور کارشناسان خودرویی و آشنا با فرآیندهای تولید خودرو و استانداردهای خودرویی و شماره گذاری خودرو برگزار گردد تا نتیجه این گونه برنامه‌ها منتج به یک خروجی موثر شود و برگزاری و تشکیل چنین برنامه‌هایی یک طرفه و غیر منصفانه و بدون حضور نمایندگان خودروساز یا عدم آشنا با صنعت خودرو جز تشویش اذهان عمومی و خدشه وارد نمودن به تولیدات داخلی و مانع تراشی و نادیده گرفتن زحمات خودروسازان چیزی را به دنبال نخواهد داشت.

بنا بر ادلاتی که گفته شد مشخص است که اظهارات مطرح شده در برنامه مذکور ناشی از عدم اطلاع و دانش کافی و بدون پشتوانه آماری و مطالعاتی رسمی‌بوده است.

نکته عجیب‌تر آن که مجری برنامه نیز نسبت به گفته‌های ایشان هیچ واکنشی در راستای وظیفه سازمانی خود انجام نمی‌دهد و هیچ پیگیری و سوالی در خصوص منابع گفته‌های مطرح نمی‌کند تا صحت گفتار برای مخاطبان صدا و سیما مسجل شود و بدین شکل اذهان عمومی‌نسبت به صنعت استراتژیک خودروسازی کشور مشوش نشود.

بنابراین، لازم و ضروری است در برنامه‌های تلویزیونی که موضوع آن تخصصی و فنی است یک کارشناس یا نماینده‌ای از خودروسازان حضور داشته باشد تا شاهد چنین اظهارات اشتباهی در رسانه ملی نباشیم؛ رسانه‌ای که می‌بایست در مسیر شعار سال و در کمک به تولید ملی فعالیت کند اما؛ با تولید و انتشار چنین برنامه‌هایی به صنعت داخلی کشور خسارت وارد می‌کند و بدین شکل، حقوق خودروسازان بزرگ کشور را پایمال می‌کند.

اینکه فردی به صدا و سیما دعوت می‌شود و بدون ارائه منبع قابل اتکا جهت صحت سنجی ادعاهای بی اساس خود، دو خودروساز بزرگ کشور را تخریب می‌کند، موضوعی است که می‌بایست از سوی واحدهای نظارتی صدا و سیما باید مورد بررسی قرار گیرد و در این خصوص اطلاع‌رسانی لازم صورت پذیرد تا دیگر با آمار و اطلاعات غلط، بیش از این به صنعت خودروسازی لطمه وارد نشود.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا