فاطمه محمدی پور
«رابرت شاپیرو» استاد دانشگاه کلمبیا آمریکا در گفتگو با عصر اقتصاد؛ معتقد است که ورود ترامپ به کاخ سفید با موازنه قوا در خاورمیانه به نفع اسرائیل و آمریکا بوده و ایران از موضع ضعیف تری وارد مذاکره خواهد شد.
به گزارش عصراقتصاد، «دونالد ترامپ» بر اساس وعده جنگ تجاری گستردهتر از آنچه آمریکاییها در طی دههها قبل دیدهاند، کارزار انتخاباتی خود را مدیریت کرد. پیشنهادات وی شامل تعرفه جدید ۲۰ درصدی «جهانی» بر تمامی واردات از کشورهای خارجی و افزایش تعرفه بر واردات چین به میزان ۶۰ درصد است.
ترامپ پس از پیروزی برای دومین بار از رسانههای اجتماعی برای تهدید به اعمال تعرفهها علیه کانادا، مکزیک، بریکس – یک بلوک ۹ عضوی از کشورهایی که توسط برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تأسیس شدهاند – و سایر کشورها استفاده کرده است.
اما خواه هدف ترامپ بستن کسری تجاری باشد یا از بین بردن نفوذ اقتصاد جهانی چین، وی متوجه خواهد شد که استفاده از تعرفه ها در درجه اول به عنوان اهرم موثرتر از اتخاذ آنها به عنوان سیاست است. خطرات برنامه های تجاری ترامپ، هم برای اقتصاد ایالات متحده آمریکا و هم برای اتحادهای ژئوپلیتیکی آن زیاد است. ایالات متحده در رقابت استراتژیک خود با چین به متحدانی نیاز دارد، نه سیاست هایی که آنها را دور می کند.
با ورود ترامپ به کاخ سفید، ایران از موضع ضعیفتری وارد مذاکره با آمریکا میشود، در حالی که احتمالا موازنه قدرت در خاورمیانه به نفع آمریکا و اسرائیل تغییر خواهد کرد
باید گفت انزواگرایی ترامپ نظم لیبرال به رهبری واشنگتن را به چالش می کشد. اخیرا روسیه چین و ایران در قالب بریکس و دیگر نهادهای بین المللی در تلاش جهت به چالش کشیدن نظم لیبرال و کاهش ارزش دلار در سیستم مالی بین المللی هستند. ایده دلارزدایی و ایجاد یک ارز مشترک اخیرا مورد توجه قرار گرفته است که نه تنها توسط ولادیمیر پوتین، به دلایل واضح، بلکه توسط رئیس جمهور برزیل، لولا داسیلوا در جریان گردهمایی اخیر بریکس، مورد حمایت قرار گرفت.
دولت ایران همچنان این پتانسیل را دارد که صادرات نفت و غیرنفتی خود را به اعضای بریکس با استفاده از یوان چین، ارزهای محلی و ترتیبات مبادله ای افزایش دهد. این استراتژی می تواند بخش قابل توجهی از فشار ناشی از تحریم های ایالات متحده را کاهش دهد.
خبرنگار عصر اقتصاد در گفتگو با «رابرت شاپیرو» استاد دانشگاه کلمبیا آمریکا به این موضوع پرداخته که در ادامه میآید. وی نویسنده کتابهای «پنجاه سال روند در اولویتهای سیاست آمریکاییها»، «سیاستمدارها نگران نیستند: دستکاری سیاسی و از دست دادن پاسخدهی دموکراتیک»، «راهنمای افکار عمومی آمریکا و رسانههای آکسفورد» و «فروش ترس: ضد تروریسم، رسانهها و افکار عمومی» است.
رویکرد ترامپ در اعمال تعرفهها و سیاستهای تجاری تهاجمی میتواند منجر به آسیبهای جدی به اقتصاد جهانی، به ویژه از طریق تحریک جنگهای تجاری و تخریب اتحادهای بینالمللی آمریکا شود
دونالد ترامپ رییس جمهور منتخب آمریکا ۲۰ ژانویه وارد کاخ سفید خواهد شد. این در حالی است که شرکای آمریکا نگران وضع تعرفه های آمریکا علیه کالاهای وارداتی به آمریکا هستند که می تواند به اقتصاد آنها آسیب وارد کند. نظر شما در این ارتباط چیست؟
همه شرکای آمریکا دلایل خوبی برای نگرانی دارند، از جمله مصرف کنندگان آمریکایی به دلیل افزایش قیمت احتمالی. ترامپ ممکن است از افزایش تعرفه ها به عنوان یک ابزار چانه زنی استفاده کند، اما او غیرقابل پیش بینی بوده و وضعیت را نامشخص گذاشته است. زمانی که وی روی کار آمد بهتر می توان فهمید و استدلال کرد.
شی جینگ پینگ در دیدار اخیر خود با پوتین بر فروپاشی نظم بین المللی پس از جنگ جهانی دوم تاکید کرد. نظمی که پیوسته توسط بازیگران مخالف واشنگتن به چالش کشیده می شود. با توجه به انزوا گرایی ترامپ در اقتصاد آیا نظم لیبرال به رهبری آمریکا با سرعت بیشتری به چالش کشیده خواهد شد؟
نظم لیبرال به رهبری آمریکا در دوران ترامپ ممکن است سریعتر به چالش کشیده شود. باز هم باید گفت همه چیز نامشخص است زیرا ترامپ زیاد صحبت می کند و نمی دانیم دقیقا چه اقدامی انجام خواهد داد. واضح است که رویکرد ترامپ می تواند تغییر بسیار شدیدی نسبت به رویکرد بایدن باشد.
روسیه، چین و ایران در تلاشند تا با تشکیل بریکس و کاهش وابستگی به دلار، نظم لیبرال به رهبری آمریکا را به چالش کشیده و جایگزینهای جدیدی برای آن بیابند
در حال حاضر روسیه، چین و ایران در قالب بریکس و دیگر نهادهای بین المللی در تلاش جهت به چالش کشیدن نظم لیبرال و کاهش ارزش دلار در سیستم مالی بین المللی هستند. با توجه به آغاز دور دوم ریاست جمهوری ترامپ ارزیابی شما از اقدامات کشورهای مخالف غرب و آمریکا چیست؟
احساس من این است که روسیه، ایران و چین تلاش خواهند کرد در زمینه به چالش کشیدن نظم لیبرال و کاهش ارز دلار در سیستم مالی بین المللی بیشتر عمل کنند و مشخص نیست که دولت ترامپ برای پاسخ دادن چه خواهد کرد. ترامپ به طور مستقیم چیزی در این رابطه نگفته است.
با توجه به تحولاتی که در خاورمیانه رخ داده است، آیا با ورود ترامپ به کاخ سفید شاهد فشار حداکثری ترامپ علیه ایران خواهیم بود یا ایران و آمریکا با یکدیگر مذاکره کرده و به توافق خواهند؟
ورود ترامپ به کاخ سفید با موازنه قوا در خاورمیانه به نفع اسرائیل و آمریکا همراه بوده و ایران از موضع ضعیف تری وارد مذاکره خواهد شد. این امر می تواند شرایط را برای توافق بر سر مواد و تسلیحات هسته ای ایران آماده کند، به ویژه با تهدید اسرائیل و ایالات متحده برای نابودی تأسیسات هسته ای ایران. من فکر میکنم ترامپ از ایران انتظار خواهد داشت که امتیازات قابل توجهی بدهد و مشخص نیست که ایران تا کجا مایل است پیش برود.