بازار مهیای رمضان و نوروز میشود
در آستانه فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و عید نوروز، دولت با اقدامات گسترده به میدان آمده تا بازار را در مسیر تعادل هدایت کند. معاون اول رئیسجمهور و وزیران مربوطه بر برنامهریزیهای دقیق برای تامین کالاهای اساسی و نظارت بر قیمتها تاکید کردهاند.
با حضور فعال بخش خصوصی و برگزاری نمایشگاههای بهاره با تخفیفهای ویژه، تلاش شده تا نیازهای مردم به صورت متعادل تامین شود. اما چالشهایی نظیر تغییرات در بازار ارز و امکان سوءاستفاده سودجویان همچنان از دغدغههای اصلی است که مدیریت مدبرانه و هماهنگی مداوم را میطلبد.
به گزارش عصراقتصاد، محمدرضا عارف در جلسه ستاد تنظیم بازار که با حضور وزرای صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، دادگستری و فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس کل بانک مرکزی، معاون اجرایی رئیسجمهور، دبیر هیئت دولت، سخنگوی دولت و مسئولان دستگاههای امر برگزار شد، با قدردانی از نهادهای نظارتی در راستای ایجاد امنیت اقتصادی در کشور، برخورد با محتکرین و رهاسازی کالاها و محصولات کشاورزی در روزهای گذشته بر ضرورت نظارت جدی بر بازار شب عید تاکید کرد.
در این جلسه مصوب شد، کارگروه تخصصی کشاورزی ستاد تنظیم بازار در راستای نظارت بیشتر بر بازار اقلام خوراکی تشکیل شود.
همچنین مقرر شد، با پیشنهاد وزیر جهاد کشاورزی و تصویب ستاد تنظیم بازار در مواقع ضرورت نسبت به اعلام محدودیت حداکثر سه ماهه برای صادرات کالاها و وضع عوارض اقدام خواهد شد.
در این جلسه تاکید شد، با توجه به اقدامات دولت و ستاد تنظیم بازار در راستای فراوانی و تامین کالاهای مورد نیاز و اساسی مردم در بازار، با اخلالگران ویژه در فضای مجازی برخوردهای لازم انجام میشود.
عارف، همچنین بر لزوم نظارت دقیق بر عرضه مستقیم کالاها تاکید کرد و خواستار نقشآفرینی جدیتر بخش خصوصی در تنظیم بازار شد.
غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، نیز از تامین مناسب بازار کالاهای اساسی برای ماه رمضان و عید نوروز خبر داد و بر نظارت بر قیمتها تاکید کرد. وی اعلام کرد که نمایشگاههای بهاره از ۱۰ تا ۲۰ اسفند با ۲۰ درصد تخفیف و تمرکز بر عرضه کالاهای داخلی برگزار خواهد شد.
چالشهای بازار و ضرورت کنترل قیمتها
از سوی دیگر، حسین فرهیدزاده، رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، بر لزوم تسهیل واردات و نظارت هوشمند بر بازار تاکید کرد. وی همچنین اهمیت هماهنگی بیشتر بین دستگاههای نظارتی برای جلوگیری از سوءاستفاده سودجویان و جلوگیری از کمبود کالاها در سبد خرید خانوار را یادآور شد.
وی با اشاره به برگزاری جلسات تنظیم بازار به صورت مرتب افزود: زمانی که کالا به اندازه کافی در بازار نباشد منجر به گرانی و گران فروشی می شود و ما به این بعد نیز توجه داریم. سازمان حمایت بر تامین کالا تاکید زیادی دارد و این تاکید بر ذخایر استراتژیک بیشتر است، اگر کالا به اندازه کافی تامین نشود گرانی حاصل می شود و شیطنت هم به بازار وارد می شود و کار نظارت هم سنگین تر می شود. بنابراین تامین کالا اصل ماجراست.
اکبر پولادی، نماینده مردم نوشهر، چالوس و کلاردشت در مجلس، نیز درباره ضرورت کنترل بازار در شب عید، گفت: هر ساله در ایام منتهی به سال نو میزان تقاضای کالاهای اساسی مانند گوشت قرمز، گوشت مرغ، میوه، برنج و کالاهایی از این دست افزایش پیدا میکند و باید دولت تامین نیاز بازار را در دستورکار قرار دهد.
در سال جاری این افزایش تقاضا باتوجه به همزمانی سال نو و ایام ماه مبارک رمضان شدت بیشتری پیدا میکند و کنترل آن نیاز به توجه بیشتری دارد.
وی با تاکید بر اینکه لازم است تا دولت باتوجه به دوره زمانی تولید گوشت مرغ از هم اکنون بر میزان جوجه ریزیها نظارت کند، عنوان کرد: گوشت مرغ و کنترل قیمت آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا سهم بسیار زیادی از سفره مردم را به خود اختصاص میدهد. باید دولت تلاش کند تا میزان جوجه ریزی کاهش پیدا نکند. این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه متاسفانه قیمت سیب زمینی در بازار افزایش پیدا کرده که مسئولین مربوطه آن را ناشی از افزایش بیرویه صادرات این کالا است، ادامه داد: این افزایش قیمتها میتوانند بر سایر کالاها نیز تاثیر منفی بگذارد و دولت باید هرچه سریعتر با تدابیر لازم بازار این محصول را ساماندهی کند.
پولادی با تاکید بر اینکه دستگاههای نظارتی نیز باید نظارت بیشتری بر بازار داشته باشند تا سودجویان نتوانند با ایجاد کمبود و دپو محصولات قیمت ها را افزایش دهند، عنوان کرد: امیدواریم در ایام سال جدید و ماه مبارک رمضان مردم بتوانند کالاها و محصولات مورد نیاز خود را با قیمت مناسب از بازار تامین کنند.
اما رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی به چالشهای بازار به دلیل تغییر رویه تامین ارز واردات اشاره کرد و هشدار داد که عرضه قطرهای کالاها میتواند منجر به کمبود و افزایش قیمتها شود. در این میان، افزایش قیمت سیب زمینی به دلیل صادرات بیرویه نیز مورد توجه قرار گرفت.
مهدی دوستی، معاون هماهنگی امور اقتصادی وزیر کشور، نیز تنظیم بازار در ماه رمضان و عید نوروز را اولویت اول دانست و از تشکیل جلسات تنظیم بازار در استانها خبر داد. وی همچنین بر ایجاد سازوکار رصد پیوسته قیمتها و ایجاد بازارچههای عرضه مستقیم کالا در استانها و شهرستانها تاکید کرد.
وی اظهار کرد که تصمیمی برای تامین میوه شب عید با محوریت بخش خصوصی اتخاذ شد و با اجرای آن مشکلی در تامین میوه شب عید نخواهیم داشت.
در مجموع، گزارشهای ارائه شده نشان میدهد که دولت برای کنترل بازار و تامین کالاهای اساسی در ایام ماه رمضان و عید نوروز برنامهریزی کرده و تلاش میکند با نظارت بیشتر و همکاری بخش خصوصی، از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کند. با این حال، چالشهایی مانند ناترازی انرژی، تغییرات در بازار ارز و احتمال سوء استفاده سودجویان، نیاز به هوشیاری و اقدامات موثرتر را نشان میدهد.