گام جدید برای رفاه خانوار
![بانک مرکزی](https://asre-eghtesad.com/wp-content/uploads/2023/12/بانک-مرکزی-1.jpg)
با هدف تسهیل تامین مالی خانوارها و حمایت از خرید کالاهای اساسی، کارت رفاهی متصل به اوراق گام با سقف اعتباری ۳۰۰ میلیون تومان و نرخ سود ۴ درصد رونمایی شد.
این طرح که به صورت آزمایشی در بانک رفاه آغاز شده، به عنوان ابزاری غیرتورمی و قرضالحسنه، گامی مهم در جهت افزایش رفاه خانوارها و هدایت اعتبارات به سمت نیازهای واقعی اقتصاد است.
به گزارش عصراقتصاد، امروز، مراسم رونمایی از کارت رفاهی متصل به اوراق گام با حضور رئیس کل بانک مرکزی، محمدرضا فرزین و مدیران عامل شبکه بانکی برگزار شد. هدف از این طرح، تنوعبخشی به ابزارهای تامین مالی اقتصاد و تسهیل تامین مالی اجتماعی عنوان شده است. این طرح با سقف اعتبار ۳۰۰ میلیون تومان و نرخ سود ۴ درصد، در تلاش است تا رفاه خانوار را در شرایط اقتصادی کنونی بهبود بخشد. دوره بازپرداخت این تسهیلات ۲۴ ماهه است و تسویه آن از نیز طریق صدور اوراق گام توسط بانک عامل به ذینفعی شرکت پذیرنده انجام میشود.
به گفته فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، این ابزار با نرخ سود ۴ درصد، تامین مالی ارزان قیمت و قرضالحسنه را برای خانوارها فراهم میکند. او با اشاره به اهمیت تامین مالی خانوار در کنار تامین مالی بنگاهها، تاکید کرد که اگر خانوار تامین مالی نشوند، موضوع فقر اهمیت پیدا میکند.
وی ادامه داد: در کنار تامین مالی بنگاهها، تامین مالی خانوار هم اهمیت دارد چراکه اگر خانوار تامین مالی نشوند موضوع فقر هم اهمیت پیدا میکند.
رییس کل بانک مرکزی گفت: در خصوص بنگاهها و تامین مالی پروژهها و تجار و بازرگانان طبیعیست که باید به سمت بانک توسعهای و تخصصی حرکت کنیم که در برنامه هفتم هم به موضوع بانکهای تخصصی تاکید شدهاست. در ۵۰ سال گذشته در خصوص بانکهای تخصصی اقدامات عمل خوبی انجام نشده و الان بانک توسعهای و تجاری فرقی با هم ندارند اما باید از هم تفکیک شوند و در آینده این آسیب برطرف شود وگرنه رشد آسیب میبیند.
فرزین با بیان اینکه در تامین مالی بلند مدت و توسعهای باید برنامه مشخص داشته باشیم، اظهار کرد: در چند ماه اخیر تامین مالی اوراق سپرده خاص تاثیرگذار بود و امسال با ۲۵۰ همت شروع کردیم و پروژههایشان تامین مالی میشوند. از طریق این اوراق بخش نیاز آنها را تامین میشود.
وی تاکید کرد: خوشبختانه در تامین مالی خرد خانوار خوشبختانه پیشرفت خوبی داشتیم و در حال حاضر سهم خانوار در تامین مالی به بالای ۲۳ درصد رسیده است و کارت رفاهی متصل به اوراق گام هم طرح جدیدی است که علاوه بر تامین مالی خرد در بخش ازدواج و فرزندآوری، تامین مالی خرد به سمت بخش تامین مالی زنجیرهای هم هدایت میشود.
رییس کل بانک مرکزی افزود: ۱۱۵۰ همت برای این بخش در نظر گرفته شده که بخشی آن از طریق ال سی داخلی و بخشی هم از طریق اوراق گام تامین میشود که از طریق برات الکترونیکی تامین میشد که می تواند شکل های مختلفی داشته باشد. این اقدام نزدیک عید و ماه رمضان که خریدها افزایش پیدا میکند میتواند اثرگذار باشد.
وی ادامه داد: پیش بینی ما این است که ۱۱۵۰ همت در سال جاری محقق شود و گام یک ابزار زیر خط اعتباری است که اقدام موثری بوده که دو سال اول خوب عمل کرد اما پارسال کمی متوقف شد، سال جاری توافقات خوبی دارین باره انجام شد و تا ۱۰۰ همت برنامه ریزی کردیم و این هدف را محقق کنیم. همچنین برای فکتورینگ ۵۰ همت در نظر گرفتیم که ابزار جدید است.
سه ویژگی جدید کارت رفاهی؛ آغاز آزمایشی طرح در یک بانک
اصغر ابوالحسنی، قائممقام بانک مرکزی نیز با برشمردن سه ویژگی جدید کارت رفاهی کرد: در گام نخست، این طرح به صورت آزمایشی در بانک رفاه آغاز شده و امیدواریم سایر بانکها نیز وارد شوند و این تأمین مالی را انجام دهند.
قائممقام بانک مرکزی اظهار کرد: ابزارهای مختلفی در دنیا به عنوان تأمین مالی استفاده میشوند. در تأمین مالی بخش عمومی و دولت عموماً از عوارض و مالیات استفاده میشود. در تأمین مالی بنگاهی، بانکها و بازار سرمایه و حتی بیمهها نقشآفرینی میکنند؛ اما در بخش خانوار و افراد، تأمین مالی باید با روشهای خاص انجام شود و این کارت رفاهی دقیقاً برای همین گروه طراحی شده است.
وی با بیان اینکه کارت رفاهی سه ویژگی جدید دارد که قبلاً نبوده است؛ تصریح کرد: مورد اول، تأمین مالی غیرتورمی است. دوم، به هدایت اعتبار توسط شبکه بانکی کمک میکند. سوم، پول به همان جایی میرود که ما میخواهیم (در مصارف دیگر استفاده نمیشود).
او با بیان اینکه اعتبارسنجی این طرح نیز ساده است، گفت: با روشهای جدید افراد به راحتی اعتبارسنجی میشوند و تسهیلات پرداخت میشود. ریسک این طرح برای بانک کم است و بازدهی آن بالا میرود.
وی گفت: در گام نخست، این طرح به صورت آزمایشی در بانک رفاه آغاز شده و امیدواریم سایر بانکها نیز وارد شوند و این تأمین مالی را انجام دهند.
قائممقام بانک مرکزی با بیان اینکه در تأمین مالی اعتبار گواهی سپرده عام و خاص را داشتیم، تصریح کرد: مورد بعدی نیز فکتورینگ بود. حواله و برات الکترونیک نیز آماده و دستورالعلهای مربوطه ابلاغ شده است. السی ریالی و ارزی هم داریم. در کنار این موارد، اوراق ارزی را هم داریم تا تأمین مالی از این محل انجام شود.
واقفی معاون فناوری اطلاعات بانک مرکزی هم در این برنامه گفت: پیاده سازی این طرح نیاز به تغییرات عمده در کل زیرساخت پرداخت شبکه کارتی کشور داشت؛ تغییرات فنی در این حوزه داشتیم.
وی افزود: سایر بانکها و pspها میتوانند به این طرح اضافه شوند؛ تسهیل گری اعطای تسهیلات خرد از سیاست های اصلی بانک مرکزی است و امیدواریم با اجرای این طرح گام مهمی در این راستا برداشته شود.
افزایش سهم تامین مالی خانوارها
محمد شیریجیان، معاون پولی بانک مرکزی، نیز از افزایش ۱۱ درصدی سهم مصرفکنندگان نهایی و خانوارها در تأمین مالی شبکه بانکی خبر داد و تاکید کرد که بانک مرکزی به دنبال توسعه ابزارهای تأمین مالی غیرتورمی است.
شیریجیان در توضیح این طرح گفت: این ابزار نه تنها به تأمین مالی بنگاهها کمک میکند، بلکه پاسخگوی نیازهای مالی خانوارها نیز خواهد بود، در عین حال باعث افزایش نقدینهخواهی و تشدید ناترازی در شبکه بانکی نخواهد شد.
وی با اشاره به روند آمادهسازی این خدمت جدید تصریح کرد: فرآیند اجرایی این طرح، پیچیدگیهای فنی بسیاری را پشت سر گذاشته است و در تعامل با چند بانک پیش رفته است. در مرحله ابتدایی، این طرح از امروز در یکی از بانکها عملیاتی میشود.
معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی خاطرنشان کرد که استفاده از کارت رفاه متصل به اوراق گام بهسادگی و با یک فرایند اعتبارسنجی ساده برای متقاضیان قابل انجام خواهد بود.
وی درباره نوع استفاده از اعتبارات این کارت و اینکه آیا فقط مشمول خرید کالا میشود، گفت: سقف اعتبارات کارت رفاهی متصل به اوراق گام ۳۰۰ میلیون تومان است که فقط امکان خرید کالا با این منابع وجود دارد.
شیریجیان، با اشاره به جزییات استفاده از کارت رفاهی متصل به اوراق گام، اظهار کرد: حداکثر سود این کارت رفاهی ۶.۲۵ درصد است و بانکها میتوانند تخفیفاتی در نرخ کارمزد ارائه دهند.
اجرای این طرح نیازمند تغییرات عمده در زیرساخت پرداخت شبکه کارتی کشور بوده است. با این حال، بانک مرکزی امیدوار است با اجرای این طرح، گام مهمی در راستای تسهیل اعطای تسهیلات خرد برداشته شود. باید منتظر ماند و دید که این طرح تا چه میزان میتواند در بهبود وضعیت معیشتی خانوارها و رونق اقتصادی کشور موثر باشد.