تابستانی سخت همراه با بحران ذخایر آبی

بررسی آخرین آمارهای رسمی نشان می دهد ایران در بدترین شرایط آبی چند دهه اخیر قرار گرفته است. با کاهش ۴۲ درصدی بارشها و هشدار مسئولان درباره احتمال جیره بندی آب در تابستان پیش رو، کارشناسان از مردم میخواهند مصرف آب را حداقل ۲۰ درصد کاهش دهند.
به گزارش عصراقتصاد، حجم آب موجود در مخازن سدها به ۲۲.۲۶ میلیارد مترمکعب (کاهش ۵ درصدی نسبت به سال گذشته) رسیده است و پرشدگی سدها تنها ۴۳ درصد است و ورودی آب به سدها نسبت به سال گذشته ۳۱ درصد کاهش داشته است.
ایران کشوری خشک و نیمه خشک است که همواره مسئله تامین آب مورد نیاز ساکنان این محدوده جغرافیایی دغدغه جوامع از گذشتههای دور تا همین امروز بوده است؛ وجود کیلومترها قنات در این کشور باستانی نشان از آن دارد که همیشه تامین آب از بایدها و نبایدهای جدی برخوردار بوده است.
در سالهای اخیر اما با بروز پدیده تغییر اقلیم مسئله آب به مشکل جدی تری در این سرزمین تبدیل شده و می رود تا تبدیل به بحرانی همه جانبه شود؛ روند بارش های اخیر نشان از کاهش محسوس آن از یک طرف و نبود تناسب در وضعیت بارش ها از طرف دیگر به بحران آب بیشتر دامن زده است.
در این میان، یکی از مهمترین نگرانیهای مسئولان، احتمال جیرهبندی آب است. هرچند وزارت نیرو اعلام کرده که در تلاش است از اجرای این سیاست اجتناب کند، اما در صورت ادامه روند مصرف کنونی، ممکن است قطعیهای برنامهریزیشده آب در برخی مناطق اجتنابناپذیر شود. از این رو موضوع صرفه جویی و درست مصرف کردن آب میتواند تا حد زیادی از این مشکل کم کند.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف شرکت آب و فاضلاب کشور از ابلاغ الگوی جدید مصرف آب برای ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: بر مبنای الگوی تعیین شده در سال گذشته، ۵۲ درصد واحدهای خانگی و ساختمانی در کل کشور، کمتر از الگو و ۴۸ درصد بالای الگوی تعیین شده، مصرف آب داشتند.
علی سیدزاده از ابلاغ میانگین الگوی جدید مصرف آب در سال ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: بر این اساس، به صورت میانگین به ازای هر یک نفر ۱۳۰ لیتر در شبانهروز الگوی جدید تعریف و ابلاغ شده است.
وی با بیان اینکه میانگین الگوی مصرف آب در سال ۱۴۰۳ به ازای هر یک نفر ۱۵۰ لیتر در شبانهروز بود، افزود: بر مبنای الگوی تعیین شده در سال گذشته، ۵۲ درصد واحدهای خانگی و ساختمانی در کل کشور، کمتر از الگو و ۴۸ درصد بالای الگوی تعیین شده، مصرف آب داشتند.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف شرکت آب و فاضلاب کشور در این زمینه یادآور شد: حجم معادل مصرف آب مشترکان با مصرف کمتر از الگو (۵۲ درصد مشترکان) معادل ۲۸ درصد کل مصرف است، این در حالی است که حجم معادل مصرف آب در خصوص مشترکان بالای الگوی مصرف (۴۸ درصد مشترکان) ۷۲ درصد را شامل میشود.
وی یادآور شد: نکته مهم این است که اعداد عنوان شده به صورت میانگین در کل کشور تعیین شده است ولی در الگوی ابلاغی جدید برای سال ۱۴۰۴ به تفکیک هر شهر و در مجموع برای ۱۴۰۰ شهر به تناسب بعد خانوار آن شهر و شرایط آب و هوایی الگوی متناسب تدوین و ابلاغ شده است.
سیدزاده در پایان خاطرنشان کرد: هم اکنون میانگین سرانه مصرف آب برای هر ایرانی ۱۹۵ لیتر در شبانه روز است این در حالی است که الگوی مصرف (حد مجاز مصرف آب در شبانه روز) تعیین شده برای هر یک از افراد ۱۳۰ لیتر در شبانه روز تعیین شده است.
چندی پیش نیز مسعود پزشکیان، رئیس جمهور درباره همراهی با دولت در رفع ناترازی ها بیان کرد: باید از نظرات همه کارشناسان و دلسوزانی که در کشور حضور دارند و به مسائل آگاهی دارند استفاده کرد، باید جلسات مختلفی در صداوسیما و رسانه های دیگر برگزار کنیم و اطلاع رسانی لازم را انجام دهیم، خطری که امروز در رابطه با ناترازی آب، تهران و منطقه را تهدید می کند وحشتناک است، خطر کمبود سوخت با وجود این که ما دومین کشور دارنده ذخایر نفتی و گازی در دنیا هستیم، وجود دارد، اگر این موضوعات اطلاع رسانی شود و آگاهی درست انجام گیرد بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
پزشکیان افزود: ما باید در رسانه ها راه درست استفاده از نعمت های خدادادی را بگوییم و اطلاع رسانی کنیم و آگاهی مردم را بالا ببریم تا همه جامعه را برای آینده بچههایمان همراه کنیم، اگر ما درست مدیریت نکنیم به مشکل می خوریم کارشناسان باید بنشینند و دنبال راه حل برای مشکلات بگردند.
با توجه به کاهش شدید بارشها و هشدارهای مکرر مسئولان، به نظر میرسد تابستان امسال یکی از سختترین فصلها از نظر تأمین آب خواهد بود. تنها راه نجات، تغییر الگوی مصرف و همکاری عمومی است.
به این ترتیب، تابستان پیشرو میتواند هم هشدار باشد و هم فرصتی برای تغییر الگوی مصرف. انتخاب با ماست: صرفهجویی امروز یا بیآبی فردا.